Home Actualitate Steve Forbes: -In Hong Kong, impozitul maxim este de 17%, in Romania,...

Steve Forbes: -In Hong Kong, impozitul maxim este de 17%, in Romania, cel minim este 18%-

DISTRIBUIŢI

– Sunteti pentru prima oara in Romania. Cum au decurs intalnirile cu oficialii romani?

– Am apreciat discutiile purtate cu presedintele, primul-ministru, ministrul de finante si ministrul de externe. Consider ca Romania are un potential enorm de dezvoltare economica daca se aplica o serie de reforme. Revista -Forbes- a fost un sustinator al integrarii Romaniei in NATO.

– Care credeti ca sunt principalele avantaje, respectiv dezavantaje pe care Romania le are in domeniul economic?

– Romanii dispun de o buna educatie si cred ca situatia este favorabila dezvoltarii -noii economii-, care sa uneasca anumite parti ale Europei si zona balcanica. Daca vor fi continuate o serie de reforme, cum ar fi reducerea si simplificarea taxelor si impozitelor, inlesnirea constituirii de firme in cateva zile, in loc de cateva luni, Romania ar putea face, in timp, ceea ce a facut Irlanda acum 30 de ani si Hong Kong acum 50 de ani si sa aiba un nivel de trai ridicat. Dupa cum stiti, in urma cu 30 de ani, Irlanda era una dintre cele mai sarace tari din Europa, iar azi are cea mai ridicata rata de crestere economica din Europa de Vest si investitii de miliarde de dolari din partea companiilor straine.

Hong Kong avea, acum 50 de ani, un Produs Intern Brut pe cap de locuitor sub nivelul de 200 de dolari, iar astazi este de peste 25.000 de dolari. In Hong Kong, cea mai mare cota de impozit este de 17%, in vreme ce in Romania, impozitele incep de la 18%; sunt si foarte mari impozitele asupra salariilor. Deci, daca reformele sunt aplicate, cresterea economica va fi sustinuta.

– Care ar trebui sa fie, dupa parerea dumneavoastra, prioritatile Guvernului in materie de politica economica?

– Cred ca una dintre prioritati este simplificarea Codului fiscal, asa cum a facut si Rusia in urma cu un an si jumatate, introducand o singura cota de impozit. De asemenea, trebuie restructurat sistemul de impozitare a salariilor. Cotele sunt foarte mari in prezent; daca ar fi mai mici, s-ar primi mai multe plati, pentru ca o parte a economiei -informale- ar intra in legalitate. Este important ca o firma sa poata fi constituita fara dificultati. In Statele Unite, o firma poate fi inregistrata in cateva zile; in Romania dureaza cateva luni. Acestea sunt reformele principale, pe langa stabilizarea monedei si transmiterea catre investitorii din Europa si din lume a mesajului ca aici sunt oportunitati de afaceri.

– Ati afirmat, miercuri, ca Romania are sanse foarte mari de a intra in NATO, ca urmare a progreselor in domeniul economic. Care credeti ca vor fi efectele integrarii in NATO asupra economiei romanesti?

– Cred ca din punct de vedere psihologic ar fi foarte important, intrucat ar transmite lumii mesajul ca Romania este o parte a civilizatiei vestice, si nu o tara balcanica izolata, ci un loc care merita luat in considerare. Bineinteles ca trebuie continuate reformele despre care am vorbit, dar integrarea in NATO ar pune bazele unei cresteri economice si ale unor investitii straine pe termen lung. De asemenea, ar reprezenta o treapta catre aderarea la Uniunea Europeana.

– In ce stadiu de dezvoltare credeti ca se afla, in prezent, economia romaneasca?

– Cred ca exista un mare potential de dezvoltare in multe domenii, asa cum era in Irlanda in urma cu 30 de ani, iar cheia este continuarea reformelor. Aceasta va duce la cresterea activitatii locale, cresterea companiilor locale, atragerea de investitii straine. Este importanta insa perseverenta, pentru ca nimic nu se poate rezolva intr-un an. Irlanda a lucrat in fiecare an, timp de 30 de ani.

– V-ati gandit sa elaborati o -lista Forbes-, care sa cuprinda cei mai bogati oameni de afaceri si cele mai de succes companii din Romania si Europa de Est?

– Sper ca, in urma schimbarilor economice amintite, Romania va avea cateva persoane pe listele cu cei mai bogati oameni din lume, realizate de Forbes.

– Cunoasteti care sunt cei mai bogati din Romania?

– Cred ca am cunoscut cativa dintre ei, dar cred ca vor fi mai multi peste 10 ani, cand economia romaneasca va creste de doua ori fata de nivelul de acum.

– Aveti proiecte referitoare la Romania?

– Dorim sa realizam niste sectiuni speciale referitoare la Romania in Forbes Global Magazine. Aceste sectiuni vor include declaratii ale oamenilor de afaceri din Romania si motivele pentru care merita sa investesti aici. Irlanda si alte tari au facut acest lucru de multi ani si a fost un mare avantaj. Nu poti sa stai si sa te astepti ca oamenii sa te descopere; trebuie sa depui eforturi sa ii atragi.

– Care credeti ca ar fi cele mai bune domenii de afaceri in Romania?

– Exista posibilitati in domeniul bancilor si asigurarilor, mai ales ca societatile de asigurare intra pe piata fondurilor de pensii. De asemenea, industria de prelucrare a alimentelor si industria chimica ofera oportunitati bune. Bineinteles, un sector cu mare potential este cel al inaltei tehnologii, cum ar fi productia de software. Nu trebuie uitat ca a doua tara din lume, in acest domeniu, este India, nu Germania, nu Japonia.

– Care este concluzia vizitei in Romania?

– Sunt optimist in privinta Romaniei. Cred ca acest Guvern este hotarat sa faca niste schimbari pozitive.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.