Persoanele care au nume ușor de pronunțat se bucură de mai multă încredere din partea străinilor, conform concluziilor unui studiu realizat în Noua Zeelandă, care și-a propus să evidențieze felul în care numele unei persoane străine poate influența modul în care oamenii evaluează riscul, pericolul și dacă au încredere sau nu că interlocutorul lor spune adevărul, transmite Xinhua.
Cercetătorii de la Victoria University au folosit niște articole din presă pentru a crea asocieri fictive de nume, unele mai ușor de pronunțat decât altele, nume provenind din diferite regiuni ale lumii, printre care Orientul Mijlociu, Europa sau Asia. Ei au testat apoi reacțiile oamenilor față de aceste nume.
Unul dintre teste le solicita participanților la studiu să-și imagineze că sunt turiști în căutarea unui ghid de încredere. Ei trebuiau să menționeze ce impresie le lăsa fiecare nume străin în parte. Într-un alt test participanților li s-a solicitat să evalueze cât de periculos este un om, pornind doar de la nume, fără nicio altă informație.
"Cel mai surprinzător a fost faptul că modul de pronunțare al numelor are efecte care se extind dincolo de nume în sine. Subiecții testului înclinau să creadă că afirmațiile care însoțeau numele mai ușor de pronunțat sunt mai degrabă adevărate", conform coordonatorului acestui studiu, Dr. Eryn Newman.
După fiecare test din cadrul experimentului a reieșit că persoanele cu nume mai ușor de pronunțat sunt considerate drept mai familiare și mai puțin periculoase.
"Ceea ce am observat din acest studiu este că, în cazul persoanelor cu nume ușor de pronunțat, se manifestă niște efecte care merg mult mai departe decât am prevăzut inițial. Există o serie de situații în care un nume ușor de pronunțat poate influența chiar decisiv viața unui individ. Spre exemplu, un martor ocular cu un nume ușor de pronunțat ar putea influența verdictul unui juriu", pentru că martorul ar fi mai credibil pentru acel juriu, a mai adăugat Dr. Eryn Newman.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane