Pretentiile -omului de afaceri- nemtean nici nu sunt mari: o returnare de TVA de peste 167 miliarde de lei (peste cinci milioane de dolari!) a fost deja aprobata. Numai in 2001, Cerealcom Vaslui a primit de la Administratia Finantelor Publice Vaslui o rambursare de TVA de peste 70 miliarde de lei. Cazul Strungariu a intrat si in vizorul societatii civile americane -Corruption List- – o fundatie care inventariaza toate marile cazuri de coruptie de pe glob – ce prezinta, la capitolul Romania, cazul Cerealcom Vaslui.
Firma -omului de afaceri- Gheorghe Strungariu, Cerealcom SA, a devenit cunoscuta datorita -graselor- rambursari de TVA de care a beneficiat de-a lungul timpului. Patronul societatii si-a castigat insa notorietatea gratie nenumaratelor -proptele- pe care le are in diverse ministere. Pe mana omului de afaceri nemtean (sau vasluian) si-a pierdut slujba si Ovidiu Grecea, fost sef al Corpului de Control al primului-ministru, in prezent -promovat- pe un post diplomatic, tocmai in Brazilia.
Gheorghe Strungariu nu e altceva decat un fost detinut de drept comun, condamnat in 1983 la 10 ani inchisoare pentru delapidare (conform art. 223 Cod Penal), dar pe care nu i-a ispasit in totalitate.
Firma a plecat la Piatra Neamt, datoriile au ramas la Vaslui
Pe 26 septembrie, SC Cerealcom SA Vaslui si-a schimbat sediul la Piatra Neamt, lasand in urma datorii uriase. Cerealcom are datorii de 2,7 miliarde de lei fata de Casa Judeteana pentru Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui si peste 3,5 miliarde de lei fata de Casa de Pensii Vaslui.
Dupa 1 aprilie 2001, adica de la inceperea aplicarii noii Legi a pensiilor, Cerealcom a mai acumulat ceva datorii la capitolul contributia angajatorului, insumand nu mai putin de 2,3 miliarde de lei si peste 1,025 miliarde de lei la capitolul contributie individuala.
Cerealcom Vaslui mai are de platit la IAS Vetrisoaia (aflat in lichidare judiciara) in jur de 8,2 miliarde de lei si alte 10 miliarde de lei catre IAS Falciu, aflat la randul sau in lichidare judiciara.
Exporturi care nu se regasesc in declaratiile vamale
Cerealcom a solicitat, pentru perioada 1 mai – 31 decembrie 2000, o rambursare de TVA de 130,46 miliarde de lei. Organul de control a stabilit insa ca, pentru aceasta perioada, unitatea avea dreptul la o rambursare de numai 44,99 miliarde de lei. Restul probabil ca proveneau, pentru reprezentantii Cerealcom, din profitul -inregistrat- ca -pierderi- (la finele anului, societatea a declarat inregistrarea de pierderi de peste 58,6 miliarde, cand, de fapt, se inregistra un profit de 7,3 miliarde de lei) sau a exporturilor declarate – in valoare de 305 miliarde de lei, dar pentru care nu s-au gasit patru declaratii vamale de export in valoare de 44 miliarde de lei.
-Pretentiile- lui Strungariu s-au mutat si ele la Neamt
Dupa ce a terminat de papat cele 70 miliarde de lei pe care le-a primit de la Administratia Finantelor Publice Vaslui, drept rambursare de TVA, marele -om de afaceri- Gheorghe Strungariu s-a mutat, cu metoda cu tot, la Piatra Neamt.
Surse din cadrul Administratiei Finantelor Publice Piatra Neamt si din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Neamt sustin ca pe numele firmei Cerealcom Vaslui SA Piatra Neamt a fost aprobata, recent, returnarea a nu mai putin de 167 miliarde de lei. Adica, peste 5 milioane de dolari.
Acelesi surse precizeaza ca se dau lupte grele pentru ca SC Karelconf SA, asa-zisa firma-mama din imperiul lui Strungariu, aflata in lichidare judiciara din cauza unor datorii de peste 50 miliarde de lei, sa fie rascumparata pe o suma derizorie.
Mutarea lui Strungariu inapoi in patria muma – adica la Piatra Neamt – nu e intamplatoare. De aici inainte, -clanul Ouatu-, despre care ziare locale, regionale si nationale au scris sute de pagini, este, ca sa spunem asa, in formatie completa: un colonel – Ouatu, un deputat PSD – Culita Tarata, si un fost puscarias – Gheorghe Strungariu, invart pe degete toate marile afaceri din regiune.
Clanul Moldovenilor pune in pericol aderarea Romaniei la NATO
O fundatie americana – -Corruption List-, care inventariaza toate marile cazuri de coruptie de pe glob, prezinta, la capitolul Romania, cazul Gheorghe Strungariu.
Pe site-ul www.corruptionlist.com, la pozitia 132, veti putea citi -The Mafiosi Structures Endanger Romania*s NATO Bid – The Moldovan*s Clan- – adica -Structurile mafiote pun in pericol oferta de aderare a Romaniei la NATO – Clanul Moldovenilor-, de fapt un articol extrem de bine pus la punct aparut in presa centrala, la finele lunii august.
Puscariasul Strungariu ameninta cu puscaria
Chiar de ziua lui, Gheorghe Strungariu l-a sunat pe directorul general al DGAA Vaslui, Ioan Dima, si l-a amenintat ca il da in judecata si ca il va -ajuta- sa infunde puscaria.
Vineri, 14 decembrie, un -comando- al SC Cereaclom Vaslui, condus de insusi Gheorghe Strungariu, s-a infiintat in biroul redactorului-sef de la -Monitorul de Valcea-, aducand tot felul de amenintari la adresa redactorilor si conducerii ziarului.
Motivatia – cel putin cea pe care au invocat-o acestia: in ziar au aparut stiri trunchiate si informatii similare. Din nefericire pentru cei patru, la baza articolelor publicate in -Monitorul de Vaslui- stau acte oficiale, note de control si de constatare puse la dispozitie de reprezentanti ai institutiilor statului roman, semnate de persoane oficiale, inregistrate si parafate cu stampilele institutiilor respective.
Ana Jitarita