Instituțiile statului se află în fața unei crize IT majore, avertizează Serviciul de Telecomunicații Speciale. Trei sferturi dintre calculatoarele pe care le folosesc funcționarii publici au sisteme de operare Windows XP, pentru care Microsoft nu va mai asigura nici întreținerea și nici soluții antivirus în pas cu noile amenințări, începând cu 8 aprilie 2014. Magnitudinea deciziei Microsoft va fi majoră, susțin oficialii STS, pentru că statul român, deși avertizat din timp, nu s-a pregătit pentru acest moment și nu a luat nicio măsură pentru protejarea datelor personale ale românilor.
Momentul 8 Aprilie 2014, când Microsoft va abandona sistemul Windows XP, va fi o probă pe care sistemul informatic național ar putea-o pica, spun experții de la STS, citați de digi24.ro. Ei atrag atenția că există inclusiv pericolul ca datele personale a milioane de români, care interacționează zilnic cu instituții ale statului, să ajungă pe mâna hackerilor.
„Riscul este ca în situația în care sistemul de operare prezintă o slăbiciune de securitate, aceasta nu mai este reparată de Microsoft în condițiile în care ei nu ai sigură mentenanța sistemului iar sistemul devine vulnerabil la atacuri din exterior. Adică cineva poate să profite de acea slăbiciune a sistemului de operare și să intre pe calculatorul pe care se află instalată acel sistem de operare, sau să extragă date de acolo”, a explicat Radu Gramatovici, prodecan la Facultatea de Informatică, pentru digi24.ro.
Specialiștii STS spun că abandonarea Windows XP de către Microsoft nu este o surpriză pentru lumea IT, iar statul român nu are nici o scuză să nu se fi pregătit.
Peste 75 la sută din instituțiile publice folosesc pe propriile calculatoare același sistem de operare, adică windows xp. acesta nu poate fi updatat, computerele sunt vechi și nu ar suporta un format nou. E o problemă, nu se pot face achiziții, acest lucru este interzis.
?ê?£i mai complicat pentru instituțiile publice, mai avertizează STS, va fi să își reconfigureze toate aplicațiile specifice pe care le-au dezvoltat pe platforma Windows XP pentru un alt sistem de operare.
În momentul în care acest sistem de operare va fi schimbat, aplicațiile vor fi inutile. Ca le să fie din nou operaționale, înseamnă că cheltuirea altor sume de bani.
Dacă vor apărea blocaje în sistemul de operare, pe care Microsoft nu le mai rezolvă, ar putea avea de suferit bazele de date și programele de evidență, mai spun experții.
STS recomandă instituțiilor care folosesc acest sistem de operare să facă o analiză de risc, să găsească programe open source, adică cele pentru care nu e nevoie să plătească bani și să întărească măsurile de securitate.
Microsoft nu precizează dacă are intenția sau i s-a solicitat de către Ministerul Comunicațiilor să găsească o soluție pentru a preveni blocajele. Istoria relației contractuale dintre companie și statul român a început în aprilie 2004.
De-a lungul vremii statul a plătit milioane de dolari pentru licențe. Până în 2009, toate tranzacțiile au fost realizate printr-un intermediar – Fujitsu Siemens Austria.
Ulterior, locul firmei a fost luat de alte cinci societăți comerciale, cu care statul a încheiat contracte în valoare de 100 de milioane de euro.
Ultimul act adițional încheiat, potrivit datelor publice, este din decembrie 2012.