Home Actualitate Studenti arabi, judecati pentru inselarea Universitatii Oradea cu peste 100.000 de dolari

Studenti arabi, judecati pentru inselarea Universitatii Oradea cu peste 100.000 de dolari

DISTRIBUIŢI

Parchetul Tribunalului Bihor i-a trimis in judecata, in lipsa, pe doi palestinieni si pe un egiptean, fosti studenti ai Universitatii din Oradea, care au inselat institutia cu peste 100.000 de dolari.

El Masri J. J. Jaber, Wadi A. S. Moin si Maged Mourat Saafik, fosti studenti la Facultatea de Medicina din Oradea, sunt acuzati de comiterea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, instigare la fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals.

Alaturi de cei trei, au mai fost trimise in judecata El Masri Daniela Lenuta – sotia lui Jaber, Ionela Simona Stroie – prietena lui Saafik, si Silvia Sanda Horvath – secretara Facultatii de Medicina, gasite vinovate de procurori pentru comiterea infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale si complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Dupa primele audieri, studentii arabi invinuiti au fugit din tara. Surse din Parchet sustin ca si El Masri Daniela Lenuta ar fi plecat in Palestina. Fugarii au fost dati in urmarire generala si internationala si trimisi in judecata in lipsa.

In doi ani de studiu, cei trei studenti arabi, in complicitate cu prietenele lor, au reusit sa insele universitatea cu suma de 102.874 de dolari. Arabii reusisera sa-si faca o retea paralela de incasare a taxelor scolare de la studentii straini, prin emiterea de chitante valutare false. Primele chitante gasite la Facultatea de Medicina, prin care se atesta in fals ca s-au platit taxele scolare, au fost emise in lunile iulie-august 1999. Beneficiarul falsurilor era chiar El Masri J. J. Jaber, devenit mai tarziu capul intregii afaceri. Jaber, Moin si Saafik au reusit sa insele 20 de conationali arabi, studenti, carora le-au promis ca le platesc taxele scolare fara ca banca sa le mai perceapa comision. In schimbul banilor primiti, arabii eliberau studentilor chitante false realizate pe computer.

Universitatea a reusit sa recupereze totusi suma de 66.648 de dolari, din prejudiciu. Rectorul Universitatii Oradea, Teodor Maghiar, a declarat ca exista informatii despre astfel de afaceri si in Timisoara.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.