La avizierele academiilor de arte plastice au inceput sa apara anunturi care promit vanzari de tablouri la licitatie si ofera materiale in avans (vopsele si panze) pentru studentii care vor sa-si vanda panzele. Lucrarile sunt vandute pe Internet, pe sume nu tocmai neglijabile, insa autorii nu se aleg cu mare lucru, deoarece primesc numai 30% din pretul total, din care se mai scade si contravaloarea materialelor primite in avans.
Arta pentru arta
Anul trecut, pe avizierul Academiei -Ion Andreescu- au inceput sa apara anunturi care promiteau vanzari de tablouri la licitatie si ofereau materiale in avans (vopsele si panze) pentru studentii care vor sa-si vanda lucrarile. Anunturile apartin unei firme din Bacau, care a procedat la fel si in Bucuresti si Iasi, reusind sa atraga un numar mare de studenti si nu numai, dispusi sa intre in afacere. Astfel, firma preia lucrarile artistilor, le fotografiaza cu o camera digitala si dupa ce le posteaza pe pagina de Internet www.artphila.com le vinde la licitatie pe cel mai mare site de profil: www.ebay.com.
-Majoritatea cumparatorilor sunt din SUA si liciteaza pana la ultimul cent. Am vazut lucrari vandute la 10 dolari, dar pentru ca s-a licitat aproape o ora. Cateodata am impresia ca vor doar sa se distreze sau isi redecoreaza locuintele-, spune Claudiu, student in anul III la Pictura. El isi vinde astfel lucrarile de aproape cinci luni.
Pentru un tub de culoare
Din pretul total de vanzare, artistului ii revine doar 30%, restul fiind comisionul firmei si cheltuielile pe care aceasta trebuie sa le acopere, motiv pentru care singura atractie in aceasta afacere este faptul ca tinerii artisti primesc in avans panze si culori, a caror contravaloare este retinuta din procentul ce le revine dupa vanzare.
-Uneori, din procentul care ne revine nu reusim decat sa platim culorile si panza pe care le-am folosit pentru tabloul vandut si ajungi sa lucrezi pentru un tub de culoare. Alteori, ai noroc si licitatia e foarte indarjita si reusesti sa vinzi cu 200 sau 300 de dolari o lucrare. Important e ca avem materiale sa lucram. Ce vindem e din ce in ce mai putin important in acest sistem, unde nu ai contact direct cu cumparatorul ca sa poti sa-i citesti sentimentele pe care le are el fata de lucrare-, explica o studenta.
Studentii mai spun ca mare parte din cei care au venit sa le vada si sa le cumpere lucrarile nici macar nu se prea pricep la arta. -Tot ce-i intereseaza e sa le iasa lor afacerea… Nu-i mai putin adevarat ca sunt unii studenti care, din acest motiv, nu-si dau prea mare interes. Stiu colegi care fac si cate trei-patru tablouri pe noapte si, culmea, uneori dau lovitura si le vand chiar bine-, explica Diana, care are deja experienta a doua -uleiuri- vandute la pret mic in State.