Camera Reprezentantilor din Congresul Statelor Unite a adoptat pe 6 aprilie o noua rezolutie prin care cere Romaniei sa modifice legea privind adoptiile internationale. Ei solicita autoritatilor de la Bucuresti sa puna pe primul loc interesele copilului, intelegand prin asta ca adoptiile in strainatate sa fie permise tuturor familiilor care doresc sa infieze minori romani, si nu doar rudelor de sange, asa cum prevede in prezent legislatia romana. Noile presiuni apar la scurt timp dupa ce secretarul de stat al Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), Theodora Bertzi, s-a intors dintr-o vizita la Bruxelles. Aceasta deplasare s-a facut tocmai pentru a explica inca odata parlamentarilor europeni ca legislatia romana privind adoptiile internationale a fost astfel modificata incat sa respecte interesul superior al copilului, si ca nu va fi sub nici o forma modificata. Cu toate acestea, rezolutia aprobata la inceputul acestei luni de catre SUA cere autoritatilor de la Bucuresti sa extinda aria persoanelor care pot infia copii institutionalizati din Romania. Mai mult, congresmanul american Christopher Smith a acuzat ca interdictiile impuse de actuala lege se datoreaza -vederilor virulente impotriva adoptiilor ale fostului raportor pentru Romania al Parlamentului European, baroneasa Emma Nicholson-.
Republicanul Christopher Smith a fost din nou cel mai prompt in cererile trimise catre Bucuresti. El si-a sustinut punctul de vedere declarand ca la sfarsitul anului trecut Romania mai avea inca institutionalizati peste 76.000 de copii, in vreme ce, pe parcursul intregului an 2005, doar 333 de copii au fost adoptati de familii din tara noastra. Aceste date sunt insa departe de realitate, intrucat -majoritatea copiilor se afla in grija la familii, in plasament maternal sau in familiile extinse-, a declarat Theodora Bertzi (foto). Astfel, la sfarsitul lunii iunie 2005, doar 31.107 copii mai erau institutionalizati, iar 49.180 erau protejati in familii substitutive. In ceea ce priveste numarul adoptiilor interne de anul trecut, -noi am avut 939 de adoptii pe vechea legislatie in 2005 si acum avem in curs alte 230 pe noua lege-, a explicat secretarul de stat de la ORA.
Solicitari internationale pentru modificarea legislatiei romanesti
Cu nicio luna in urma, autoritatile de la Bucuresti au solicitat pentru prima data oficialilor straini sa inceteze presiunile exercitate pentru modificarea legislatiei romanesti. Secretarul de stat al ORA amintea atunci faptul ca legislatia din Romania a fost schimbata in urma mai multor interventii importante ale institutiilor internationale. -Una este a Departamentului de Stat, in cursul anului 2001, in urma unui raport in care se vorbea de faptul ca minorii erau tratati ca si marfa in adoptia internationala. A mai existat un alt studiu important facut la cererea premierului francez, in care se spunea ca in adoptie sunt abuzuri si coruptie. De asemenea, Comisia Europeana a fost cea care a cerut Romaniei sa-si modifice legislatia, constatand ca sunt mai multe voci care spun ca sunt abuzuri si coruptie in domeniul adoptiei internationale-, a explicat Theodora Bertzi. In aceste conditii, e greu de inteles de ce atat parlamentarii europeni, cat si oficialii americani cer din nou modificarea legii privind adoptiile, mai ales ca -exista o rezolutie a Parlamentului European, din data de 16 decembrie 2004, care saluta faptul ca a fost adoptata o legislatie atat de buna si care este atat de stricta in domeniul adoptiilor internationale-. Mai mult decat atat, autoritatile de la Bucuresti nu au lucrat singure la elaborarea actualei legislatii, ci cu experti in domeniu recomandati de Comisia Europeana.
Sperante pentru rezolvare pe cale amiabila
Congresmanul Christopher Smith nu s-a sfiit sa afirme ca interdictiile impuse de actuala lege romana a adoptiilor se datoreaza -vederilor virulente impotriva adoptiilor ale fostului raportor pentru Romania al Parlamentului European, baroneasa Emma Nicholson-. Autoritatile de la Bucuresti nu sunt insa intru totul de acord. -In perioada aceea, baroneasa era raportorul pentru Romania, dar nu a fost singura voce care a vorbit de faptul lucrurile nu se intamplau asa cum cereau conventiile internationale-.
Aceasta ultima rezolutie elaborata de Camera Reprezentantilor din Congresul Statelor Unite, desi nu are putere juridica, atrage din nou atentia intregii lumi asupra Romaniei, desi nu suntem decat una din majoritatea tarilor europene care au interzis adoptiile internationale. Autoritatile de la Bucuresti nu vor lua nicio masura in acest caz, sperand in continuare ca lucrurile se pot rezolva pe cale amiabila.