Home Actualitate Soția deputatului PSD Marin Neacșu – numită ilegal în fruntea PAID România,...

Soția deputatului PSD Marin Neacșu – numită ilegal în fruntea PAID România, de unde încasează lunar mii de euro

DISTRIBUIŢI

Nepotismul ar putea deveni cu brio brandul de țară al României în timpul guvernelor Ponta 1,2,3 și cine știe câte vor mai urma. Neveste, logodnice, amante, copii și cumetrii, toți își găsesc locuri călduțe și foarte bine plătite, fie în Parlamentul European, fie în cel dâmbovițean sau în instituții ale statului unde salariile ajung la mii de euro pe lună.
Într-un partid în care nevasta președintelui candidează pe un loc fruntaș pe liste la europarlamentare, iar socrul acestuia e liderul senatorilor, nu putea face excepție de la regula PSD chiar liderul grupului pesedist din Camera Deputaților, Marian Neacșu. Neacșu pare să-și iubească foarte tare familia, motiv pentru care a avut grijă atât de nevastă cât și de fiica sa, pe care le-a racordat la rețeaua banilor publici. Ce-i drept , pentru faptul că și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar deputatul PSD  ar putea plăti scump, chiar cu funcția, Marian Neacșu fiind trimis în judecată la sfârșitul anului trecut pentru conflict de interese. În cazul soției, lucrurile sunt mai complicate, întrucât ea a fost avizată în funcția de director general al asigurătorului PAID România, Nicoleta Radu-Neacșu,  în urmă cu aproape un an de zile, fără să fie îndeplinită una dintre cerințele prevăzute de legislație, care prevede o experiență de cel puțin 5 ani în domeniul asigurărilor pentru o poziție de conducere. Conform legislației, pentru avizarea la conducerea unei companii de asigurare, candidatul trebuie să aibă o experiență de cel puțin 5 ani în domeniul asigurărilor sau de 7 ani în domeniul financiar-bancar, din care cel puțin 3 ani, respectiv 5 ani, într-o funcție de conducere în aceste domenii. În cazul doamnei Nicoleta Neacșu , niciuna din aceste condiții nu este respectată.
Potrivit datelor din CV, obținut de MEDIAFAX, Nicoleta Radu-Neacșu a ocupat funcția de inginer la Combinatul Siderurgic Călărași în perioada 25 septembrie 1989 – 22 ianuarie 1990 și a activat pe aceeași poziție la Întreprinderea Județeană de Prestări Servicii și de Producție Industrială Ialomița, în perioada 22 ianuarie 1990 – 30 octombrie 1990.
După evenimentele din 1989, actualul director general al PAID România a deținut funcția de director comercial al Hermes SRL Slobozia în intervalul 1 noiembrie 1990 – 30 aprilie 1993 și a condus societatea Almir SRL Slobozia în perioada 1 mai 1995 – 18 noiembrie 1996, ambele firme desfășurau operațiuni de import-export. După expertiza căpătată la cele două firme, nevasta deputatului PSD și-a făcut propria firmă și astfel, potrivit datelor din CV, din ianuarie 1998 și până în martie 2007, Nicoleta Neacșu a fost administrator și asociat unic al Colosseum Imex SRL Amara, o societate care a produs confecții tip jeans, vândute pe piața externă sub marca "Colosseum". Ulterior, ea a fost numită director general al societății. Potrivit datelor Registrului Comerțului, citate de Mediafax, Colosseum Imex este în faliment, aflându-se sub incidența Legii 85/2006 privind procedura insolvenței.Societatea îi are ca asociați pe Nicoleta Radu-Neacșu și Gabriel Radu, fiecare cu câte 50% din părțile sociale. În perioada 2011-2012, Colosseum Imex a înregistrat pierderi, conform datelor disponibile pe pagina web a Ministerului Finanțelor Publice. Singura experiență a doamnei Neacșu sunt cele șase luni în care s-a ocupat de activitățile de control intern ale PAID , înainte de a fi propulsată direct în vârful instituției, în funcția de director general. Pe baza competențelor sale, desigur…  Surse din piața asigurărilor, citat de Mediafax, susțin că pentru funcția de la PAID România Nicoleta Neacșu încasează lunar un salariu net de 5.000 de euro. Declarația de avere a deputatului Neacșu menționează deocamdată doar veniturile câștigate în 2012 de soția. Având în vedere că Doamna Neacșu a devenit director general la PAID România la sfârșitul lunii aprilie, rezultă că în 2012 aceasta a fost angajata PAID vreme de vreo două luni, perioadă în care a încasat, conform declarației de avere a soțului, 12 159 lei, adică vreo 3000 de euro, încasați ca simplu angajat, în două luni. Ulterior, potrivit informațiilor Mediafax, odată cu funcția au crescut și veniturile , ajungând lunar la 5000 de euro.

ASF ridică din umeri și pasează responsabilitatea. PAID tace

Potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară solicitate de MEDIAFAX, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a avizat numirea Nicoletei Radu-Neacșu în funcția de director general al PAID România în data de 11 aprilie 2013.
"În unanimitate de voturi, Consiliul CSA a hotărât aprobarea Nicoletei Radu-Neacșu ca persoană semnificativă – director general, la societatea Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), având în vedere prevederile articolului 23, aliniatul 1, litera B, punctul b din Normele privind autorizarea și funcționarea asigurătorilor, puse în aplicare prin Ordinul CSA 16/2012, precum și articolului 42, aliniatul 1 din Legea 32/2000, potrivit căruia CSA este singura autoritate în măsură să se pronunțe asupra considerentelor de oportunitate, evaluărilor și analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale", se precizează în răspunsul ASF.
Potrivit autorității, soția deputatului Marian Neacșu a fost intervievată de o comisie de evaluare întrunită în data de 3 aprilie 2013, formată din 5 persoane, printre care s-a aflat și un membru al Consiliului CSA.
La acea vreme, Consiliul CSA era condus de Daniel George Tudor, alături de vicepreședinții Tudor Baltă și Gheorghe Cornel Coca-Constantinescu, precum și membrii Dan Constantinescu, Daniela Popa, Dorul Claudian Frunzulică și Albin Biro.
"În urma interviului comisia de evaluare a formulat propunerea de aprobare a Nicoletei Radu-Neacșu ca persoană semnificativă – director general al PAID. În fața comisiei de evaluare, Nicoleta Radu-Neacșu, pe lângă aspectele profesionale ce vizează desfășurarea activității și cunoașterea legislației în domeniul asigurărilor, a prezentat și un plan de management detaliat în cadrul interviului susținut", se mai spune în răspunsul instituției.
ASF precizează că Radu-Neacșu a fost singura persoană nominalizată de PAID pentru a fi avizată în poziția de director general, după vacantarea postului în urma renunțării de către Aurelia Cristea la această poziție. Aurelia Cristea a obținut un mandat de deputat în urma alegerilor de la sfârșitul anului 2012. Cu alte cuvinte, cu excepția soției liderului grupului PSD din Camera Deputaților,  nu s-a mai găsit nimeni în PAID România, cu experiență în domeniu, care să-și dorească să conducă instituția. Curat noroc pentru doamna Neacșu!
Autoritatea mai spune că, pentru luarea unei poziții oficiale privind lipsa experienței la data avizării în funcție a directorului PAID România, ar fi necesară reanalizarea întregului dosar de avizare, întrucât procesul de avizare al Nicoletei Radu-Neacșu s-a derulat în perioada de funcționare a CSA.
"În opinia noastră, ASF nu poate anula decizii ale CSA. Desigur, aceasta este o problemă legată de teoria dreptului și ca atare admitem posibilitatea să existe și opinii contrare. Dacă vă referiți în particular la autorizarea actualului director general al PAID România, această autorizare poate să fie retrasă în orice moment, în condițiile legii, ca dealtfel a oricărei alte persoane autorizate ca persoane semnificative în domeniul financiar non-bancar", se menționează în răspunsul instituției.
ASF mai spune că nu deține informații cu privire la modul în care Consiliul CSA a aprobat numirea Nicoletei Radu-Neacșu și cu atat mai puțin cu privire la motivele pentru care votul ar fi fost în unanimitate.
"Putem doar să presupunem că acest vot a fost acordat pe baza materialelor prezentate în dosarul de avizare", se arată în răspuns. Cu alte cuvinte, ASF , urmașa CSA, se spală pe mâini de orice responsabilitate, deși angajații acestei instituții, plătiți cu salarii de mii de euro, ar trebui să vegheze tocmai la respectarea legalității în sectorul asigurărilor.
Contactat de MEDIAFAX, Biroul de presă al PAID România nu a dorit să transmită un punct de vedere privind numirea Nicoletei Radu-Neacșu la conducerea PAID.

Soția deputatului Neacșu – specialistă în mecanică fină

Potrivit datelor din CV, Nicoleta Neacșu a absolvit cursurile Institutului Politehnic București în anul 1989, profilul mecanic, specializarea mecanică fină.
În 2007, aceasta a obținut o diplomă de master la disciplina "Spațiul public european", după ce a urmat cursurile Facultății de administrație publică din cadrul ?ê?£colii Naționale de Studii Politice și Administrative București.
Doi ani mai târziu, soția deputatului PSD a primit, în urma unui curs de șase săptămâni la CECCAR România, un certificat de absolvire la disciplina "Evaluare economică și financiară a întreprinderii".
De asemenea, doamna Neacșu mai  deține din anul 2012 un certificat de absolvire la disciplina "Manager de proiect", obținut în urma unui curs de 7 zile la Eurobest Team SRL. Cu aceste calificări, fără vreo legătură cu sectorul bancar sau cu cel al asigurărilor, Nicoleta Neacșu a fost numită în aprilie 2013 director general al PAID de unde încasează lunar mii de euro.
Toți proprietarii de locuințe cotizează la PAID
PAID a fost înființată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare și supravegherea asigurărilor și Legii 31/1990 privind societățile comerciale.
Potrivit legislației, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare obligatorie emisă de PAID, denumită PAD, care acoperă riscurile catastrofice (cutremur, alunecare de teren și inundație) în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate.
Prima de asigurare este de 20 euro, respectiv 10 euro, în funcție de suma asigurată.

Deputatul Neacșu – trimis în judecată pentru că și-a angajat fiica la Parlament

Marian Neacșu, liderul deputaților PSD, a fost trimis în judecată de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PÎCCJ), la sfârșitul anului trecut, pentru conflict de interese. Mai precis, el și-a angajat fiica la biroul parlamentar. Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casației și Justiție. El riscă  închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă.
Potrivit procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ, Marian Neacșu, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, a formulat cererea de angajare a fiicei sale în cadrul biroului său parlamentar și apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată (iulie 2009 – decembrie 2012) în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.
În iulie 2012, ANI a sesizat Parchetul General, acuzându-l pe Marian Neacșu de conflict de interese. ”Domnul Marian Neacșu, deputat în Parlamentul României, a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiicei sale, doamna Cristina Monica Neacșu, începând cu data de 01.07.2009 – prezent, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripția electorală nr. 23 Ialomița, încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției. Beneficiul patrimonial obținut, începând cu data de 01.07.2009 – prezent, de către fiica domnului Marian Neacșu, doamna Cristina Monica Neacșu, a fost de 16.642 Lei (aproximativ 3.962 Euro)”, se arată într-un comunicat ANI.

Vezi declarația de avere

Iulia Nueleanu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.