Ca și în Ferma Animalelor a lui Orwell, și în România legea e doar pentru căței, nu și pentru dulăii obișnuiți să o încalce. Un astfel de comportament manifestă și candidatul PSD pentru fotoliul de senator de Gorj, ministrul cercetării Mihnea Costoiu. Demn ucenic al șefului său de partid și guvern, Costoiu se dedublează în această campanie electorală, în funcție de interesele sale politice. Prins că își face campanie electorală în școli, deși legea interzice ferm acest lucru, Costoiu a dat-o la întors, declarând că a mers în școli în calitate de ministru și nu de candidat PSD la Senat , aflat în plină campanie electorală. Exact ca Ponta care în calitate de premier vota proiectul Roșia Montana, iar în calitate de deputat îl respingea. Schizofrenie curată!
Aflat în plin avânt electoral în județul Gorj, Mihnea Costoiu, însoțit de deputatul PSD Mihai Weber și de primarul PSD din Alimpești, a descins în școala din localitate, i-au scos pe copii de la orele de curs și le-au promis tablete, plătite din bani publici desigur, nu din cei ai candidatului PSD Gorj, Mihnea Costoiu. Vicepreședintele PDL Gorj, Denisa Șuță, a reclamat la Biroul
Electoral Județean Gorj faptul că Mihnea Costoiu, deputatul PSD Mihai Weber, primarul comunei Alimpești Elena Mosor, precum și alți lideri ai PSD au fost luni la școala din Alimpești, au întrerupt orele de curs și le-au promis elevilor minori tablete. „Candidatul PSD Gorj pe Colegiul Uninominal nr. 2 Senat, Mihnea Costoiu, se prevalează de funcția administrativă pe care o deține, aceea de ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică și face vizite electorale în școli, promițând elevilor tablete“, se arată în sesizarea făcută la Biroul Electoral de vicepreședintele PDL Gorj Denisa Șuță.
PDL spune că PSD a încălcat articolul 35 din Legea 33/2007 care prevede că „în unitățile militare, în unitățile de învățământ, în timpul programului de învățământ, în sediile reprezentanțelor diplomatice, precum și în penitenciare, acțiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise”.
Pesediștii se apară, susținând în declarații publice că în vizită la elevi nu a fost candidatul Mihnea Costoiu ci ministrul cu același nume. „Nu am făcut niciodată campanie electorală în școli. Mihnea Costoiu a mers la școala din Alimpești fără niciun fel de alai de campanie, în calitate de ministru” a declarat șeful CJ Gorj, baronul PSD Ion Călinoiu. Ceea ce au omis liderii PSD Gorj să explice este ce căuta ministrul pentru învățământ superior și cercetare într-o școală gimnazială, promițând copiilor tablete din bani publici. Dar asta e deja altă poveste.
Respectarea legii și a statului de drept nu sunt însă chestiuni de care să se împiedice pesediștii din Gorj, atunci când își fixează un azimut politic. Să ne amintim cum îl apostrofa șeful PSD Gorj, primarul Florin Cârciumaru pe judecătorul de la BEJ, care a avut tupeul să-l lase să aștepte pe ditamai premierul Ponta care venise special la TG-Jiu ca să asiste la depunerea candidaturii lui Costoiu pentru funcția de senator.„Avem un prim-ministru, așa, da? Bine, stăm noi de vorbă. Nu se poate așa ceva!”, s-a răstit Cârciumaru la judecătorul Ion Marin. Cu o asemenea atitudine față de reprezentantul puterii judecătorești , nu trebuie să ne mirăm că ministrul Costoiu încalcă fără remușcări legea atunci când își face campanie electorală în școlile din Gorj.
Declarație de avere cu probleme
Ziarul Curentul a dezvăluit recent că la sfârșitul lunii martie, Mihnea Costoiu a depus o nouă declarație de avere , în care a răsărit frumoasa sumă de 165 00 de euro, dobândiți, potrivit declarației ministrului delegat pentru cercetare din vânzarea unui apartament în anul 2013. Comparând declarațiile de avere depuse în 2013 și 2014, se observă cu ochiul liber că ministrul Costoiu deține în continuare aceleași imobile, deși declară că în plină criză pe piața imobiliară a vândut un apartament cu 165 000 de euro. Astfel, la capitolul imobile atât în declarația din 2013 cât și în cea din 2014 apar două apartamente(unul în Tg-Jiu , altul în București), precum și un spațiu comercial. Și-atunci se pune întrebarea: ce apartament a vândut ministrul
Costoiu , dacă zestrea sa imobiliară e intactă? Și de unde vin cei 165 000 de euro răsăriți peste noapte în declarația de avere? Potrivit aceluiași document, Costoiu susține că a vândut apartamentul către un anume Arapalea Alexandru Gabriel care, extrem de generos, în plină criză imobiliară i-a plătit ministrului delegat pentru cercetare 165 000 de euro. Interesant este că suma respectivă nu se regăsește în cele șase conturi bancare pe care Costoiu le-a menționat în declarația de avere. Conturile au fost deschise între anii 2002 și 2010, iar în ele se află sume cuprinse între 5 lei și 93.295 de lei sau 3.053 euro. Prin urmare, nu rămâne decât ipoteza că ministrul lui Ponta a cheltuit cei 165 000 de euro fie pe excursii scumpe, fie pe petreceri, întrucât dacă și-ar fi cumpărat bijuterii, case sau mașini trebuia să declare toate aceste bunuri în declarația de avere.Cert este că cei 165 000 de euro i-ar putea aduce dureri de cap candidatului PSD pentru un fotoliu de senator, întrucât fie ne aflăm în fața unei disimulări a unei surse de fonduri și atunci putem vorbi de spălare de bani, fie este vorba de fals în declarația de avere, o infracțiune nu mai puțin importantă, pentru care procurorii DNA l-au acuzat și pe primarul PSD Radu Mazăre care a ”uitat” să treacă în declarația de avere banii
”returnați” de Elan.
Sursă de nădejde a Securității
Mihnea Costoiu a devenit ”celebru” la nivel național după ce s-a aflat că s-a angajat încă de pe băncile liceului să colaboreze cu fosta Securitate. În 1988, când avea 16 ani și era elev la liceul „Tudor Vladimirescu“, tovarășul utecist Mihnea Costoiu a semnat cu mâna sa un Angajament la Securitate, având numele conspirativ ”Iulian”. Potrivit Adeverinței 2437 din
04.05.2010, emise de CNSAS „domnul Costoiu Mihnea Cosmin este titular al dosarului fond rețea nr.R 251012. Domnia sa a fost recrutat la data de 06.07.1988, pentru supravegherea informativă din cadrul Liceului „Tudor Vladimirescu“ din Tg Jiu.“ Cu alte cuvinte, Costoiu avea sarcină să-și supravegheze colegii și profesorii și să-i toarne ulterior la Securitate. Revoluția din 1989 a curmat colaborarea sa cu Securitatea, dar având în vedere modul în care a reușit să ajungă ministru peste cercetare și învățământ superior fără să aibă un doctorat, iar în urma alegerilor din 25 mai, probabil senator de Gorj, suntem convinși că ar fi avut parte de o carieră strălucită și în regimul comunist.