La începutul anului 2023 am publicat un articol despre șpăgarul Cristian Paleru după ce mai multe cadre medicale aproape cu lacrimi în ochi mi-au relatat despre fabrica de șpagă înființată de acest personaj sinistru. Petreanu, mai discret dar la fel de prolific pe șpagă, reușise să păstreze o aparență de corectitudine printre colegi.
Managerul Beatrice Mahler a declarat în ziua reținerii celor doi medici că un articol de presă a stat la baza dosarului penal. Detalii în Un articol din Curentul a stat la baza sesizării pentru corupție depusă de Mahler către organele judiciare
Ce declarau sursele din Marius Nasta despre doctorul Paleru
„Ia bani de la pacienți, pe față, fără să se ferească. Îi spune în față pacientului: îmi dai 6.000 de lei. În plus, pacientul trebuie să achite și staplerele (n.a. instrument chirugical care taie și lipește în același timp țesutul) și alte materiale pe care spitalul nu le pune la dispoziție și își mai ia și de acolo comision”, ne-a declarat un cadru medical din spital.
„El e un personaj care se vrea jovial și neîncetat spune: „un pacient vindecat e un client pierdut”. Pur și simplu nu are nicio apăsare să ia șpaga pe care o cere fără rușine”, spune un alt avertizor și-mi și arată un mesaj trimis de Paleru cu această „glumiță” pe un grup cu mulți doctori.
„Nu există pacient pe care Paleru să nu-l tapeze de bani. Toată lumea știe! Această atitudine a lui trebuie să înceteze într-un fel sau altul. Cineva trebuie să intervină! Beatrice Mahler știe că Paleru cere șpagă și nu face nimic. Ori nu poate, ori nu vrea! Efectiv ne e milă de pacienții din care unii sunt în faze terminale”, ne-a declarat un alt cadru medical.
Motivarea arestării preventive a celor doi medici confirmă sursele Curentul
Pe 21 septembrie, judecătorii Tribunalului București au dispus arestarea preventivă a chirurgilor toracici și Șefi de Lucrări la UMF Carol Davila, Cornel Petreanu şi Cristian Paleru, sub acuzația de luare de mită în formă continuată.
Cei doi medici sunt acuzați că au primit de 34 de ori și respectiv de 55 de ori mită.
Paleru a admis la audieri că primea bani și anumite produse de la pacienți, dar a explicat că le-a considerat simple „gesturi de recunoștință” pentru că nu condiționa actul medical de primirea lor.
Judecătorul a concluzionat că acesta „nu realizează nici la acest moment semnificația acestora din perspectiva legii penale”. „Inculpatul nu a oferit nicio explicație cu privire la motivele pentru care nu a înțeles să refuze sumele de bani și celelalte bunuri oferite de pacienții săi sau de rudele acestora, în condițiile în care din înscrisurile în circumstanțiere depuse de inculpat reiese că situația materială a acestuia este una bună.”, se arată în hotărârea Tribunalului București.
Judecătorii au constatat că veniturile lunare realizate de doctorul Cristian Paleru „în perioada august 2022 – iunie 2023 sunt bune, dovedind, dincolo de orice dubiu, că inculpatul nu se afla într-o stare de nevoie care să justifice acceptarea sumelor de bani remise de către persoanele cercetate în cauza de față pentru dare de mită și de către celelalte persoane, neidentificate până în prezent”.