Miercuri, 1 iunie 2016, într-o conferință de presă, Ministerul Sănătății anunța că ministrul a suspendat toate concursurile pentru manageri până la modificarea procedurii de selecție. Însă la Spitalul Județean Ilfov, decizia ministrului nu a contat și singurul candidat înscris în cursă câștigă funcția: doctorul Patricia Delia Ene. Potrivit unor surse citate de Cătălin Tolontan ”ea a venit pe filiera șefului Consiliului Județean: liberalul Petrache”, spitalul fiind subordonat CJ.
Proaspăt instalată în funcția pe care o ocupase interimar încă din februarie doamna directoare este deranjată de interviul unui medic cu identitatea protejată realizat de jurnaliștii de la DIGI 24 care dezvăluie problemele din Spitalul Județean Ilfov.
Cu o aroganță greu de înțeles, Ene transmite un comunicat din care reiese că presa dezinformează deși jurnaliștii DIGI au prezentat punctul de vedere al acesteia în cadrul aceluiași reportaj în care prezentau acuzațiile medicului. Înțelegem că doamnei Ene i-ar plăcea de fapt ca presa să nu mai existe pentru ca ea să nu mai fie criticată. Cu o abordare puerilă, Ene ne prezintă argumentul pentru care știrea este falsă: „În urma unei știri difuzate în presă în cursul zilei de ieri, conform căreia, un medic din cadrul spitalului dezvăluie o serie de nereguli și probleme cu care se confruntă bolnavii, conducerea Spitalului Județean de Urgență Ilfov face următoarele precizări:
În primul rând, persoana care face dezvăluirile folosește un limbaj și termeni care cu siguranță nu aparțin unui medic. De exemplu, un medic sau un asistent medical nu va folosi niciodată expresia ‘stafilococi aurii’.
Considerăm că este datoria jurnalistului să verifice calitatea pe care o declară un intervievat, astfel încât să se asigure că declarațiile pe care le utilizează la construcția unei știri sunt reale și avizate, și, mai ales, că nu vor dezinforma telespectatorii.”
Bineînțeles că doamna directoare nu ia în considerare varianta că medicul intervievat poate fi un bun comunicator și a folosit un limbaj popular știind că se adresează telespectatorilor fără pregătire medicală. „În al doilea rând” nu ne mai este prezentat, comunicatul continuând cu lăudarea Consiliului Județean Ilfov și încheindu-se cu o scurtă declarație a doamnei doctor.
Acum vine și rândul nostru să „considerăm”. Considerăm că este de datoria managerului unui spital public să își rafineze comunicarea și modul de a argumenta pentru că altfel pare neavizată și populația o să râdă de ea și totodată să înțeleagă „rolul presei de câine de pază a democrației” așa cum este stabilit în deciziile CEDO, fiindcă vremea prințeselor necriticabile a trecut.
Vrem medici bine plătiți, tratați corect pentru ca și noi, pacienții, să fim la rândul nostru priviți de doctori cu atenție și înțelegere care nu pot fi oferite atât timp cât gândul lor este la plata chiriei și la rechizitele copilului. Această umilință trebuie să înceteze!
Vezi reportajul incriminat AICI.
Comunicatul integral:
„În urma unei știri difuzate în presă în cursul zilei de ieri, conform căreia, un medic din cadrul spitalului dezvăluie o serie de nereguli și probleme cu care se confruntă bolnavii, conducerea Spitalului Județean de Urgență Ilfov face următoarele precizări:
În primul rând, persoana care face dezvăluirile folosește un limbaj și termeni care cu siguranță nu aparțin unui medic. De exemplu, un medic sau un asistent medical nu va folosi niciodată expresia ‘stafilococi aurii’.
Considerăm că este datoria jurnalistului să verifice calitatea pe care o declară un intervievat, astfel încât să se asigure că declarațiile pe care le utilizează la construcția unei știri sunt reale și avizate, și, mai ales, că nu vor dezinforma telespectatorii.
Spitalul Județean de Urgență Ilfov a fost reabilitat în urmă cu câteva luni, în baza unei finanțări din fonduri europene în valoare de 20 de milioane de euro, conform unui proiect inițiat de Consiliul Județean Ilfov.
Astfel, pavilionul H al unității, în care funcționează Unitatea de Primiri-Urgente și câteva secții, a fost reproiectat după standarde europene.
În cadrul acestui proiect au fost achiziționate pentru întregul spital echipamente și aparatură de specialitate de ultima generație.
Condițiile oferite de spital s-au îmbunătățit semnificativ, dar mai sunt multe de făcut. Există un proiect al Consiliului Județean pentru a integra celelalte clădiri care există în unitate, astfel încât să devină în totalitate un spital la standard europene.
Chiar și atunci, în cazul decesului unui pacient, acesta va fi transportat din secția unde a fost internat la serviciul medico-legal utilizând holurile spitalului. Există protocol clar pentru aceasta condițiile de transport el se respectă întocmai.
Deși există deficit de specialiști epidemiologi în România, începând cu data de 21 iunie 2016, SJUI se număra printre spitalele care au angajat propriul epidemiolog. Rolul acestuia este de a ține sub control și de a preveni infecțiile nosocomiale din spital.
Controalele efectuate în ultima perioadă de către echipe ale Ministerului Sănătății, DSP Ilfov și ale Inspecției Sanitare de Stat au relevant faptul că în această unitate sanitară se respectă normele igienico—sanitare.
Curățenia din spital este una dintre principalele preocupări ale actualei conduceri a SJUI și este asigurată în acest moment la standardele necesare de personalul propriu. Acest lucru a fost determinat de faptul că procedura de achiziție a serviciilor de curățenie și igienizare a fost demarată cu întârziere, dar și în mod defectuos, de către fosta conducere a spitalului. Procedura a fost anulată din cauza depunerii de oferte neconforme sau inacceptabile, în parte și din cauza modului în care a fost elaborată documentația de atribuire. Pentru a nu exista probleme până când va fi atribuit contractul de curățenie, au fost angajate suplimentar un număr de 15 infirmiere și ingrijitoare.
Materialele sanitare necesare desfășurării activității din spital au fost asigurate în cantități suficiente, astfel încât pacienții să beneficieze de serviciile medicale necesare pe perioada spitalizării. Pentru a evita lipsurile unor materiale, s-au făcut uneori eforturi pentru a obține o serie de sponsorizări de la societățile comerciale.
Toate precizările din prin prezentul comunicat pot fi dovedite la cerere prin documente.
SJUI este o unitate sanitară care dorește să asigure servicii medicale de calitate pacienților săi.
‘Este regretabil faptul că se transmit oamenilor informații menite să îi descurajeze și să privească cu neîncredere către această unitate sanitară. Fără falsă modestie, vă pot spune că, în prezent, condițiile din spital sunt mult îmbunătățite față de cum erau în urmă cu doar câteva luni. Nu în ultimul rând, avem medici foarte buni care pun foarte mult suflet în munca lor. Îi invit pe pacienți să apeleze cu încredere la serviciile noastre atunci când au nevoie’, a declarat dr. Patricia Delia Ene, managerul Spitalului Clinic Ilfov.”
Foto: Facebook