Ministerul Administratiei si Internelor a devenit unul dintre principalii clienti ai societatii comerciale Arcom. In acest an, MAI a platit catre aceasta companie 160 miliarde de lei, ceea ce reprezinta peste 15% din cifra de afaceri preconizata a acestei firme. Unele contracte au fost atribuite catre Arcom fara licitatie, iar acest lucru naste controverse cu privire la felul in care se desfasoara afacerile la acest minister.
Elocvent pentru aceasta situatie este faptul ca pentru o intelegere in valoare de noua miliarde a fost organizata o licitatie, in vreme ce pentru una de 23 miliarde de lei s-a optat direct pentru atribuire catre Arcom. Luna trecuta, MAI a anuntat atribuirea catre aceasta societate, prin diverse structuri, a unor lucrari de peste 120 miliarde de lei. Firma pare sa fie specializata in castigarea contractelor la acest minister, cea de-a doua preocupare a managerilor fiind aceea de a nu rata banii comunitari. Anul trecut, Arcom a primit sapte milioane de euro din fonduri PHARE, ISPA sau SAPARD. Suma reprezinta aproape jumatate din cifra de afaceri a firmei in 2004.
Cateva firme se ambitioneaza sa controleze piata de licitatii din jurul Ministerului Administratiei si Internelor. De multe ori, afacerile acestora sunt atat de incalcite, incat oficialilor de la MAI le trebuie saptamani intregi pentru a explica de ce unii castiga contracte de milioane de dolari, de multe ori chiar si fara a se respecta procedurile legale. Arcom este una dintre aceste companii, iar prezenta ei pe listele castigatoare ale diferitelor institutii de la interne a devenit o obisnuinta. Numai in luna octombrie, MAI a anuntat ca plateste spre aceasta firma peste 120 miliarde de lei. Banii se adauga la milionul de euro pe care Arcom l-a incasat deja de la Directia Economico-Administrativa a aceluiasi minister. Faptul ca Arcom este lider incontestabil al afacerilor cu statul este certificat si de faptul ca sigla firmei se gaseste in fata santierului de la Sectia 1 de Politie din Bucuresti, dar anuntul de atribuire a contractului nu se gaseste in -Monitorul Oficial-.
Cu trei contracte castigate numai intr-o luna, Arcom devine unul dintre cei mai importanti furnizori ai Ministerului Administratiei si Internelor. Pentru peste 15% din suma, nici macar nu a fost organizata o licitatie, MAI atribuind direct contractele Antreprizei Romane de Constructii.
Un milion de euro pentru refacerea unui imobil
Primul contract dintre MAI si Arcom s-a referit la niste lucrari de consolidare pentru o cladire din marginea Bucurestiului si care este administrata de Interne. Lucrarile efectuate pe soseaua Bucuresti – Ploiesti la km. 8,5 – 10 au costat bugetul Ministerului Administratiei si Internelor 41,7 miliarde de lei, din care 7,4 miliarde urmau sa fie subcontractate de Arcom catre o alta companie care a ramas necunoscuta pentru public. Pentru acesti bani, Arcom trebuia sa amenajeze si sa refaca incinta respectivului imobil al MAI in cinci luni. La licitatie au mai participat alte cinci firme.
Cu toate acestea, a fost desemnata castigatoare Arcom, care mai primise cu un an in urma peste un milion de dolari pentru lucrari asemanatoare la UM 0106 si sase miliarde de lei in acelasi an pentru reamenajarea unui sediu al Oficiului National pentru Refugiati.
Luna de foc pentru serviciul de achizitii din MAI
Pe 4 octombrie aparea in -Monitorul Oficial al Romaniei- anuntul ca societatea comericala Arcom primeste de la MAI aproape 10 miliarde de lei in schimbul lucrarilor de amenajare a Centrului de cazare pentru refugiati din orasul Radauti. Firma a castigat licitatia deoarece autoritatea contractanta a pus accentul pe pretul scazut care implica si materiale mai ieftine si nu a pus prea mare pret pe durata de executie a lucrarilor.
Daca in acest caz oficialii MAI au organizat o licitatie, pentru un contract mult mai banos, oficialii de la interne nu au dorit sa vada care ar fi ofertele existente pe piata. Pe 13 octombrie, Arcom semna cu MAI o intelegere de peste 23 miliarde de lei. In acest caz se organizase numai o negociere cu o singura sursa ca si cum aceasta firma ar fi fost singura care putea realiza lucrari de reabilitare si consolidare pentru cladirea din Soseaua Stefan cel Mare nr. 13.
In aceeasi zi in care in -Monitorul Oficial- aparea acest anunt, Ministerul Administratiei si Internelor anunta cu mare fast ca urmeaza sa plateasca firmei Arcom inca 93 miliarde de lei. Pentru acesti bani, firma trebuia sa construiasca un bloc de locuinte pentru politisti pe strada Mircea Voda.
Arcom – specializata in fonduri europene
In 2004, in afara de contractele de la MAI, SC Arcom SA nu a mai avut decat un singur contract cu statul – 0,9 miliarde de lei – cu Universsitatea Politehnica Bucuresti. Oricum, banii luati de la interne reprezinta aproape 15% din cifra preconizata de afaceri a companiei. Cu toate acestea, in 2003, Arcom a fost specializata in castigarea lucrarilor realizate cu fonduri PHARE, ISPA si SAPARD. Astfel, anul trecut, compania a avut o cifra de afaceri de 580 miliarde de lei, din care peste jumatate reprezentau contracte pe bani comunitari. Conform paginii de Internet a companiei, anul trecut au fost castigate licitatii pentru lucrari cu bani europeni in valoare de sapte milioane de euro.