
40 de copii ai romilor din satul Zanea, comuna Ciurea, județul Iași, cu vârste între 3 și 12 ani, s-au îmbolnăvit de hepatita A, boala mâinilor murdare, din cauza mizeriei în care trăiesc împreună cu familiile lor iar rudele lor, câte cinci-șase pentru fiecare copil, i-au adus la spital, la Iași
unde au fost internați deși copiii nu au certificate de naștere. Rudele, peste 200 de persoane, au luat cu asalt spitalul ca să fie tratați cu toții pe motiv că sunt și ei bolnavi strigând „Vrem perfuzii! Vrem perfuzii“. Un medic și mai multe asistente au fost agresate. Firma de pază nu a făcut față hoardei de nesimțiți și a chemat poliția.
În două zile s-a ajuns ca la ușile cabinetelor medicale să stea câte doi mascați și un polițist iar în fața spitalului unde stau rudele copiilor internați e plin de polițiști. Primarul din Ciurea a povestit pentru Ziarul de Iași cum locuiesc nespălații: „E mizerie mare acolo la Zanea. Îşi fac nevoile în curte, că nu au autorizaţii pe case şi nu-şi pot trage apă. Nu ne lasă să le clorinăm fântânile: zic că le facem vrăji. Ţiganii aceştia sunt nişte locuitori atipici ai comunei. Deşi avem platformă pentru gunoi, ei aruncă deşeurile după casă. Este o mizerie de nedescris: îşi fac nevoile în curte, pentru că nu consideră util să-şi facă un WC. Avem apă curentă în zonă, dar foarte puţini au făcute branşamente, pentru că nu au documente pe casă, şi atunci nu pot încheia un contract. Unii dintre ei sunt civilizaţi, dar majoritatea se comportă aşa cum vă spun“, a precizat Cătălin Lupu, primarul din Ciurea.
Directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Mihnea Hurmuzache a povestit pentru TV Iași situația:
„Dacă nu-i lăsăm să intre în spital şi-i ţinem la poartă, începe Iadul acolo, pe stradă. Dacă îi lăsăm să intre în curte şi în pavilion, se comportă agresiv: au fost contacte fizice între echipa medicală şi aparţinători. Am chemat de mai multe ori Poliţia şi intervenţia de la firma noastră de pază. Chiar ne-au cerut colegii noştri să instalăm poate un buton de panică în pavilion. Majoritatea copiilor pacienţi nu au documente. Şi atunci aparţinătorii îi iau din spital fără accept, îi duc în oraş, şi se întorc la un moment dat. Nici nu mai ştim dacă ne aduc acelaşi pacient, în lipsa unor acte… Pe de altă parte, adulţii au pretenţii şi vor şi ei tratament. Să le punem perfuzii, să-i tratăm, dar să nu facem fişă de internare. Dacă nu ne conformăm, atunci echipa medicală – formată doar din femei în pavilionul respectiv – este agresată. Se comportă de parcă ar fi doar ei în spital, nu ţin cont de alţi bolnavi, şi agresează echipa medicală, lucru care este deosebit de grav. La contravizită, chiar medicul de gardă a fost agresat. Eu consider că, totuşi, dacă avem drepturi în această ţară, sigur avem şi nişte obligaţii pe care trebuie să le respectăm”, a declarat directorul spitalului.
Personalul medical, pe lângă faptul că riscă îmbolnăvirea de bolile contagioase pe care le tratează, acum riscă să fie și agresat de aparținători. Motivul? Autoritățile nu consideră că agresorii și violatorii reprezintă pericol public, ci mai degrabă un funcționar care a luat mită sau a făcut abuz în serviciu și pe acela îl bagă la beci preventiv. Ia să fi luat doi-trei romi să-i bage la beci, că fugeau ca potârnichile.