Update 19,11,2018: Totul a fost o farsă: tabloul de Picasso despre care DIICOT a anunțat că ar fi fost furat din Olanda era un fals îngropat pentru publicitate
DIICOT anunță că aseară, două persoane, de cetățenie olandează, s-au prezentat la Amabasada Olandei, din București, cu un tablou ce pare a fi „Tete D ‘Arlequin“, foto stânga jos.
Acestea au precizat faptul că au găsit tabloul, pe teritoriul Romaniei, anuntand despre acest fapt autoritatile olandeze.
DIICOT investigheaza imprejurarile in care un tablou semnat Picasso valorand aproximativ 800 mii de euro a fost gasit sambata seara, pe raza judetului Tulcea. Tabloul care face parte dintr-un lot de 7 opere sustrase in anul 2012 dintr-un muzeu olandez se afla in custodia autoritatilor romane si urmeaza sa fie expertizat.
Atașatul de afaceri interne din cadrul Ambasadei Olandei a anunțat autoritățile române, iar, la acest moment, o echipă formată din procurori D.I.I.C.O.T. și polițiști ai Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R. efectuează cercetări, pentru lămurirea tuturor aspectelor (audierea persoanelor, cercetarea locului în care au afirmat cele două persoane că au găsit tabloul, expertize criminalistice).
Precizam ca cei 6 inculpati români acuzaţi că în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 au sustras 7 tablouri semnate printre alţii, de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Claude Monet de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost condamnati definitiv pentru savarsirea infractiunilor retinute in sarcina lor.
Radu Dogaru și Eugen Darie, condamnați în februarie 2014 în dosarul furtului a șapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam la șase ani de închisoare cu executare respectiv 5 ani și patru luni de detenție., nu au sustras mai multe pânze întrucât mașina lor nu era suficient de mare ca să le transporte, se arată în motivarea deciziei CAB de condamnare definitivă a celor doi.
„Prin acțiunile lor, inculpații au dat dovadă de lipsa unor repere morale fundamentale referitoare la una dintre valorile fundamentale apărate de legea penală – patrimoniul persoanei, acționând în mod hotărât în vederea sustragerii tablourilor, iar faptul că nu au sustras mai multe lucrări se datorează exclusiv dimensiunilor acestora, având în vedere că inculpații aveau capacități limitate de transport, împrejurare ce agravează și mai mult faptele acestora”, consideră judecătorii CAB. Magistrații au apreciat și că hoții au fost ostili în anchetă, astfel încât prejudiciul nu a fost recuperat. „Se impune reținerea și a atitudinii inculpaților care, deși recunosc săvârșirea infracțiunilor, nu colaborează cu organele judiciare în vederea recuperării tablourilor sustrase.”
Cel puțin unul dintre cele șase tablouri furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam a fost ars în casa mamei lui Radu Dogaru, în urma expertizei cenușii ridicate la percheziții din locuința acesteia fiind găsite urme de la pictură. În urma expertizei făcute la laboratorul de specialitate al Muzeului Național de Artă s-au găsite urme de vopsea de la o pictură care ar avea o vechime de aproximativ un secol și jumătate, precum și ținte metalice, însă nu se poate spune cu certitudine dacă urmele de vopsea găsite în cenușă provin de la un tablou sau de la o ramă.