Luni, 7 iulie, toată România a oftat: ”iar scapă Voiculescu cu banii lui Ceaușescu”. Asta după ce avocatul său, Gheorghe Mateuț a anunțat că instanța, din oficiu, a pus în discuție schimbarea încadrării juridice a faptei de spălare de bani în legătură cu fapte de corupție, prevazută de o lege specială și pedepsită cu până la 15 ani, avocații solicitând judecarea lui Voiculescu pentru tăinuire, pedepsită cu până la cinci ani sau cu amendă. Jurnaliștii transmiteau de pe teren: ”dacă instanța acceptă această schimbare a incadrării juridice, Voiculescu a scăpat, fapta fiind prescrisă”. La cald așa părea. La rece, Voiculescu nu scapă prin prescriere nici cu infracțiunea de tăinuire.
Ce se poate întâmpla la termenul următor.
Deoarece prin Legea de aplicare a Noului Cod Penal care a intrat în vigoare la 1.02.2014, prevederea din legea specială 78/2000 cu privire la spălarea de bani s-a abrogat, respectiv articolul 17 e), aplicabil lui Voiculescu, judecătorii vor trebui să ia o decizie privind schimbarea încadrării juridice: în infracțiunea de spălare de bani clasică, prevăzută de Legea 656/2002 și pedepsită cu până la 10 de ani închisoare și deci neprescrisă până în 2023 sau, așa cum au solicitat avocații, în tăinuire la care termenul de prescriere specială este de 10 ani conform noului cod penal.
Doar că, dacă citim rechizitoriul observăm că fapta de spălare de bani sau tăinuire, cum o numesc avocații, dacă a fost săvârșită, acest lucru s-a întâmplat ” în perioada 24 mai 2004 – 14 februarie 2005, când inculpatul Voiculescu Dan a dobândit, în nume propriu, pachetul majoritar de acţiuni ale S.C. I.C.A. S.A.(prin încheierea unui contract de cesiune de acţiuni între inculpat şi S.C. GRIVCO S.A. Bucureşti şi prin două operaţiuni succesive de majorare a capitalului social), cunoscând modul ilicit în care aceste acţiuni au trecut în proprietatea S.C. GRIVCO S.A. Bucureşti, pentru ca mai apoi să doneze aceste acţiuni celor două fiice ale sale.” după cum scriu procurorii în rechizitoriu.
Deci dacă, în cel mai fericit caz pentru Dan Voiculescu, i se preschimbă încadrarea juridică în tăinuire, fapta se va prescrie in 14 februarie 2015 care este momentul încetării infracțiunii, forma acesteia fiind una continuată.
Modificarea textelor de lege pentru infracțiuni
Voiculescu a fost condamnat la fond la pedeapsa de 5 ani ”în temeiul disp. 17 lit. e din Legea 78/2000 cu trimitere la art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/2002, modificată, cu referire la art. 10 alin. 1 lit. a din Legea 78/2000 cu aplicarea art. 41 alin 2 din Cp.”
Art.17 litera e) din Legea 78/2000 prevedea că: ” infracţiunile de spălare a banilor, prevăzute în Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, atunci când banii, bunurile sau alte valori provin din săvârşirea unei infracţiuni prevăzute în secţiunile a 2-a şi a 3-a; ”
Iar Legea 656/2002 prevede la Art. 29. – (1) Constituie infracţiunea de spălare a banilor şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani: c) dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni.
În prezent, art. 17 litera e) din Legea 78/2000 a fost abrogat.
Așadar judecătorii vor putea schimba încadrarea juridică în art.29 litera c) din Legea 656/2002 sau în art.270 din Codul penal, tăinuirea:
(1) Primirea, dobândirea, transformarea ori înlesnirea valorificării unui bun, de către o persoană care fie a cunoscut, fie a prevăzut din împrejurările concrete că acesta provine din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, chiar fără a cunoaşte natura acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Pedeapsa aplicată tăinuitorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta săvârşită de autor.
În ambele cazuri, procesul lui Voiculescu va continua.