Cine să dea? Statul, desigur. Ce să dea? În principal bani, în general drepturi.
Să o luăm ca la școală, că e la modă. Cine și ce să dea, am aflat. Să vedem „cui“, „de ce“ și „de unde“. Cui? Profesorilor – salarii și sporuri, pensionarilor – punct de pensie majorat, asistaților social – indemnizații cåt mai multe, șomerilor – cåt mai multe luni de acordare a indemizației, cåt mai multe telenovele, cåt mai multe show-uri cu cåștiguri în bani și cåte altele. În general, să se dea. (Nu mă amestec la să se dea NUP că asta este deja o altă demostrație).
De ce? Pentru că de-aia-i stat, să dea. Nu contează ce rezultate are munca profesorilor, nu se corelează contribuția pentru asigurări, dar punctul de pensie trebuie să crească. Nu contează că ai casă cu super mașini în garaj, ai copii mulți și nu ești calificat să muncești! Nu se întreabă nimeni cu ce bani se întrețin casa, mașinile, cum ai electricitate fără să ai un contract la Enel, de ce ai imagini la plasme fără să ai abonament la o companie de cablu. Ai desigur toate condițiile pentru indemnizații sociale, alocație maximă pentru copii, compensație pentru căldură, ajutor pentru rechizite și cåte or mai fi. Despre beneficiarii ajutorului de șomaj nu am multe de zis. Cred că sunt foarte puține cazurile aberante. Totuși, am să reproduc o solicitare de precizări (pe un forum de specialitate) pentru o situație halucinantă: „Sunt deja în șomaj de un an de zile, mai am trei luni pånă îl termin. Anul acesta termin și facultatea la stat și am văzut că pot beneficia de șomaj persoanele care termină o formă de învățămånt și în termen de 60 de zile nu-și găsesc un serviciu. Poate fi și cazul meu, dacă eu am beneficiat o dată de șomaj. Menționez că am 35 de ani și am 16 ani lucrați și un an șomaj“.
Să mă ierte acest om, dar cred că se pregătește aprofundat pentru țara lui „să ne dea“.
De unde? Ehh… Din diversele bugete. Casele de pensii, Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă, Casele de Sănătate, Bugetul consolidate.
Cine alimentează aceste bugete? E foarte simplu!! Cei care au creat locuri de muncă, cei care muncesc fără să stea cu ochii pe ceas sau să zică ăsta rezolvă alt departament. Cei care nu fac grevă la plata taxelor și au înroșit data de 25 a lunii în calendar mai ceva ca ziua Nașterii Domnului! Cei ce stau la „mitingul lunar“ al depunerii declarațiilor, să plătească impozite (noroc că s-a trecut la sistemul online în foarte multe instituții ale statului).
Mă întreb ce s-ar întåmpla dacă singurii care alimentează cu bani țara lui „să ne dea“ ar spune pentru o perioadă de timp „înghețăm activitatea firmelor noastre“. Poate ar dori și angajații de la „privat“ o pauză. Poate ar vrea și ei să meargă la un miting, la un marș, să stea la o grevă. Să meargă, să facă.
Ce poate țara lui „să ne dea“ să facă pentru ei? O legislație și un mediu de afaceri stabil. Doar atåt?
Da, sunt sigur! Cånd lucrezi la o firmă privată care recunoaște munca prin majorare de venit în timp de criză fără să zici „să ne dea“, ce faci?
Muncești, zapezi cu telecomanda cånd îi vezi din nou pe unii sau alții care au fost, sunt și vor rămåne cetățeni ai țării lui „să ne dea“.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane