Home Actualitate Tarata Culita a lovit si Nitramonia Fagaras

Tarata Culita a lovit si Nitramonia Fagaras

DISTRIBUIŢI

Printre cei care au pus umarul la devalizarea Combinatului chimic Nitramonia din Fagaras se numara si controversatul deputat PSD de Neamt Tarata Culita. Pe 31 iulie 2003, Nitramonia figura cu o datorie la bugetul asigurarilor sociale in valoare de 167 miliarde de lei, la fondul de somaj – 18 miliarde de lei, la bugetul de stat – trei miliarde de lei, la bugetul local – 7,6 miliarde de lei, iar la fondurile speciale – alte 54 miliarde de lei. Societatea avea de achitat amenzi si penalitati in valoare totala de 109,3 miliarde de lei. Numai aceste datorii ajung la fabuloasa suma de 359.281.697.000 de lei. Trebuie precizat ca tot la acea data, Nitramonia avea de incasat de la diversi clienti rau-platnici 196.018 877.000 de lei. Asta inseamna ca marfa produsa de combinat a plecat pe poarta fabricii fara sa existe siguranta platii ei. Unul dintre clientii care au luat marfa, dar au uitat sa mai plateasca este si parlamentarul nemtean. Anul trecut, firma acestuia – TCE Trei Brazi SRL Piatra Neamt – a ridicat de la Nitramonia ingrasaminte chimice in valoare de 7.286.000.000 de lei, dar n-a achitat nici un leu din aceasta suma. Trebuie precizat ca in acea perioada la conducerea combinatului se afla reprezentantul PSD, Constantin Avram, consiliat financiar de catre un alt membru al partidului de guvernamant – Gheorghe Staneiu.

Un alt afacerist controversat care a tepuit Nitramonia cu circa trei miliarde de lei numai in doua luni este si turcul Fatih Kesser.


Ca in ultimii ani Nitramonia SA a fost o vaca buna de muls pentru diverse personaje de la nivel local sau de aiurea o stie toata lumea. Tepe de zeci si sute de miliarde au fost trase combinatului cu sprijinul nemijlocit al directorimii de aici. Dar nimeni nu a luat nici o masura. Astfel, Nitramonia a fost adusa la faliment. Privatizarea a vrut sa fie o solutie pentru stoparea jafului instaurat aici. Dar pretendentul ales de actionarul majoritar, APAPS, s-a dovedit a fi si el tot un tepar. Turcul Fatih Kesser a reusit in nici doua luni sa faca o -gaura- combinatului de trei miliarde de lei.


-Gaura- de peste 1.300 miliarde de lei

Prin Contractul nr. 008 incheiat pe 23 aprilie 2003 de catre Nitramonia – prin directorii Constantin Avram si Gheorghe Staneiu, dar si prin juristul Gheorghe Rosca – cu SC Romtextil SA din Constanta, au fost livrate ingrasaminte acesteia din urma in valoare de 1,6 miliarde de lei. Suma din care s-au achitat doar 58,2 milioane de lei. Tot Kesser a mai ridicat marfa in valoare de alte 1,144 miliarde de lei in perioada 28 mai – 30 iunie 2003 prin SC Fletcher Group SRL Bucuresti, pe care nu a achitat-o. Asta in vreme ce turcul Kesser se instalase la Nitramonia ca proprietar al pachetului majoritar de actiuni contra unei sume de 800.000 de dolari. Asta in vreme ce intreprinderea platea cu greu salariile angajatilor, darile catre bugetul statului sau furnizorii de materii prime sau utilitati. Dupa demiterea directorilor care au jefuit Nitramonia, s-a reusit si eliminarea Fletcher Group si a turcului Kesser. Procesul de privatizare a continuat insa cu un alt pretendent. Societatea S & T a cesionat cu greu contractul semnat de APAPS cu Fletcher. Respectiva societate va prelua insa si -gaura- Nitramoniei, care depaseste lejer 1.300 miliarde de lei. Ultimul control economico-financiar la Nitramonia a fost realizat, prin sondaj, de cenzori care sunt platiti sa supravegheze activitatea de aici.

Fosta conducere – acuzata de jefuirea combinatului

Raportul cenzorilor dezvaluie o sumedenie de ilegalitati. Din aprilie 2001 pana in august 2003, Nitramonia a fost jefuita. In carca directorilor care au pastorit bunurile combinatului sunt puse zeci si sute de miliarde. Constantin Avram, director general, va da socoteala pentru cel putin 56 miliarde de lei, iar Gheorghe Staneiu, director economic, pentru cel putin 30 miliarde de lei. Fiecare contract incheiat cu terti si care a pagubit Nitramonia va face obiectul unui dosar penal sau civil, in functie de caz, care va fi predat autoritatilor. Cel putin asa sustine administratorul special al societatii, Mihai Tanjala. Chiar si asa, cenzorii solicita descarcarea de gestiune a tuturor celor care se fac vinovati de gestionarea frauduloasa si despagubirea Nitramoniei. Intrucat procesul de privatizare se afla in curs de finalizare, viitorul patron a initiat un proiect de restructurare si relansare a societatii. Printre altele, este prevazuta o noua runda de disponibilizari, dar si externalizarea unor servicii. Din cei 1.399 de salariati, se intentioneaza ramanerea in societate a 850, plus alti 250 pentru acele servicii ce se vor externaliza. De asemenea, se vrea obtinerea de plati compensatorii pentru cei care-si pierd locurile de munca. -La ora actuala pot spune ca nu suntem de acord cu aceste disponibilizari. Dar vom face un sondaj printre angajati sa le vedem optiunile. Cred ca nu angajatii sunt motivul declinului Nitramoniei, ci cu totul altceva. Atunci cand ni se va prezenta un proiect cu date concrete, ne vom spune punctul de vedere. Disponibilizarile nu pot avea loc insa fara acordul sindicatului- – a spus liderul Lucian Cupu.

Pe 31 iulie 2003, Nitramonia figura cu o datorie la bugetul asigurarilor sociale in valoare de 167 miliarde de lei, la fondul de somaj – 18 miliarde de lei, la bugetul de stat – trei miliarde de lei, la bugetul local – 7,6 miliarde de lei, iar la fondurile speciale – alte 54 miliarde de lei. Societatea avea de achitat amenzi si penalitati in valoare totala de 109,3 miliarde de lei. Numai aceste datorii ajung la fabuloasa suma de 359.281.697.000 de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.