După ce a încălcat de trei ori consecutiv legea, Tăriceanu a încercat o palidă justificare, emițând un comunicat de presă: "În legătură cu situația creată astăzi (duminică – n.r.), cu ocazia exercitării votului de către primul-ministru, facem următoarele precizări: premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a prezentat la vot ca orice cetățean, având cu sine toate documentele de identitate. Primul-ministru consideră că era responsabilitatea membrilor biroului secției de votare să vegheze asupra respectării întocmai a procedurii de vot și să-i atragă atenția în cazul în care aceasta nu ar fi fost respectată", se arată în comunicatul emis de premier.
În ziua alegerilor, Tăriceanu a păcătuit de trei ori
Deși se presupune că un prim-ministru ar trebui să știe legea, mai ales una pe care a modificat-o (Legea 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale), premierul Călin Popescu Tăriceanu nu se încadrează în acest tipar. Prezent ieri la secția de vot deschisă în incinta clubului sportiv școlar 5 din Calea Plevnei, premierul a încălcat legea de trei ori, fapt care, evident, nu va duce la nicio sancțiune. După ce a sosit la secția de votare în jurul orei 10.20, Tăriceanu a folosit cartea de alegător pentru a vota, deși votul pe bază de carte alegător nu este permis. Reprezentantul comisiei de votare care i-a înmânat buletinul de vot lui Tăriceanu a afirmat că i-a fost comunicat de către președintele comisiei că documentul poate fi totuși utilizat, după ce ar fi fost informat de primărie în acest sens.
După ce a ieșit din cabina de vot, Tăriceanu a încălcat legea a doua oară. S-a îndreptat spre membrii comisiei secției de votare și a deschis în fața acestora unul dintre buletinele de vot pentru a verifica dacă ștampila aplicată este vizibilă, explicând că tușul nu a fost suficient pentru toate buletinele. După acest episod, el a introdus buletinele în urne. "Ne-a întrebat dacă era vizibilă a patra ștampilă, nu era suficient tuș. Se vedea, dar nu așa bine", a declarat unul din membrii comisiei. Tăriceanu nu s-a oprit însă aici. La ieșirea din secția de vot, le-a declarat jurnaliștilor prezenți că a votat cu echipa liberală, ieșind apoi afară, "pentru a nu perturba procesul de votare".
Sancțiuni?
Membrul comisiei de votare care i-a înmânat premierului buletinul de vot a afirmat că i-a fost "jenă" să îi spună acestuia că nu are voie să voteze cu cartea de identitate, motiv pentru care a preferat să îl lase pe șeful executivului să voteze cu acest document. Conform președintelui BEM, Ileana Dănăilă, votul premierului Călin Popescu Tăriceanu nu poate fi anulat pentru că buletinele au fost introduse în urne. Potrivit acesteia, deși alegătorul "trebuie să se supună legii", care interzice votul cu cartea de alegător, premierul nu riscă nicio sancțiune. Din moment ce la BEM nu a fost primită nicio sesizare în legătură cu faptul că premierul Tăriceanu a votat cu cartea de alegător, votul acestuia este perfect valid. Neregulile au fost sesizate însă de Asociația Pro Democrația, care a trimis două sesizări, către Biroul Electoral Central și Biroul Electoral Municipal, privind situația votului premierului Tăriceanu. Președintele comisiei de votare a secției la care s-a prezentat, duminică, Tăriceanu a înscris în procesul-verbal faptul că Tăriceanu a votat cu cartea de alegător, deși legea nu îi permite, procesul urmând să fie trimis, după închiderea urnelor, Biroului Electoral de sector.