Premierul Calin Popescu Tariceanu nu se fereste de intelepciunea predecesorilor sai in politica, chiar daca experienta provine de la PSD. Fostul tartore al organizarii social-democratiei patronate de Ion Iliescu, Octav Cosmanca, a patentat, pe vremea cand detinea portofoliul Ministerului Administratiei Publice, o smecherie care, la vremea respectiva, a lasat pe multi in off said. Ca sa scape de functionarii publici incomozi, mosteniti din alte vremuri, a schimbat titulatura Agentiei Nationale a Functionarului Public si, sub pretextul reorganizarii, si-a facut o trupa noua. Credeam ca procedura e expirata si uitata prin vreo debara a guvernului. Dar nu! Joi 21 decembrie 2006 premierul Calin Popescu Tariceanu iese cu ea stersa de praf, lustruita, stralucind ca nou-nouta.
Despre ce e vorba: dupa alegerile din noiembrie 2004, premierul l-a inlocuit pe Ion Smeeianu din functia de presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), functie pe care o detinea din septembrie 2002, dupa ce anterior fusese secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei (MCTI). Omul s-a considerat nedreptatit si a apelat la justitie. In urma cu doua saptamani, prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu a pierdut procesul cu Ion Smeeianu. Inalta Curte a anulat decizia liderului PNL si a dispus reinstalarea lui Ion Smeeianu in functia detinuta anterior emiterii actului, cu obligarea sefului executivului la plata despagubirilor, reprezentand salariul indexat, majorat si recalculat, ca si a celorlalte drepturi. Aici intervine -turul de sold- al premierului. Joi a decis in guvern desfiintarea ANRC si infiintarea unei alte agentii, intitulata, mult mai pompos si mai precis, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, care va functiona sub coordonarea primului ministru.
Tariceanu zice ca asa armonizam legislatia nationala cu cea, bineinteles, europeana, avand in vedere necesitatea reglementarii domeniului tehnologiei informatiilor in stransa legatura cu sectorul comunicatiilor electronice si al postei, dar si necesitatea stabilirii cadrului institutional de reglementare a transmisiilor de date.
-Pana acum nu mi-au fost platite nici un fel de despagubiri-, a spus Ion Smeeianu. El a declarat ca miscarea de joi din guvern nu reprezinta nimic altceva decat o simpla schimbare de nume. Deocamdata, Smeeianu nu stie cum sa reactioneze. -Voi discuta cu avocatii mei care sunt implicatiile juridice ale acestei decizii- a conchis fostul presedinte, al fostei ANRC.
ANRC – -calcaiul lui Achile- pentru Tariceanu
Agentia Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) este agentia guvernamentala care, din 2002 reglementeaza piata comunicatiilor. La inceputul anului 2005, odata cu venirea la putere a Aliantei D.A., si functia de presedinte al agentiei a fost scoasa la mezat, in celebra negociere a posturilor de conducere intre partidele coalitiei ce a format guvernul. Astfel, presedintele de la acea data, Ion Smeeanu, a fost pus pe liber de catre Calin Popescu Tariceanu. Presedintele demis a considerat actul abuziv si l-a actionat in judecata pe primul ministru.
Tariceanu, bun de plata
Inceput in martie 2005, periplul demisului Ion Smeeanu in justitie s-a incheiat la inceputul acestei saptamani. Recursul inaintat de premierul Calin Popescu Tariceanu a fost pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Recursul premierului, daca ar fi fost castigat ar fi anulat deciziile instantelor inferioare care dadeau castig de cauza fostului presedinte ANRC, Ion Smeeanu demis abuziv. -La finele lunii noiembrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat Decizia 248/2005 emisa de premierul Tariceanu, si a dispus reintegrarea mea in functia detinuta anterior emiterii actului, cu obligarea sefului executivului, la plata despagubirilor reprezentand salariul indexat, majorat si recalculat, ca si celelalte drepturi de care as fi beneficiat, calculate de la 4 martie 2005 si pana la reintegrarea efectiva in functie-, a declarat Ion Smeeianu la acea data si a inceput demersul pentru redobandirea functiei. Numai ca surpriza…
-Aceeasi Marie cu alta palarie-, numai pentru a nu aplica decizia instantei.
Desi guvernul a anuntat dupa decizia instantei, ca -hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind reinstalarea lui Ion Smeeianu in functia de presedinte al ANRC va fi pusa in aplicare in cel mult 30 de zile de la pronuntare, pana atunci postul fiind ocupat de actualul presedinte, Dan Georgescu-, la doar doua saptamani de la comunicat, guvernul desfiinteaza ANRC. Printr-o ordonanta de urgenta, facuta pe picior (la urgenta!!!), guvernul a decis infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) care va functiona sub coordonarea primului-ministru, prin reorganizarea ANRC, care se va desfiinta. Conducerea ANRCTI va fi asigurata de un presedinte si doi vicepresedinti, numiti de premier pe o perioada de 5 ani. Guvernul arata ca aceasta masura asigura armonizarea legislatiei nationale cu cea comunitara, avand in vedere necesitatea reglementarii domeniului tehnologiei informatiilor in stransa legatura cu sectorul comunicatiilor electronice si postei, dar si necesitatea stabilirii cadrului institutional de reglementare a transmisiilor de date.
Mai pe -limba noastra-
Manevra descrisa mai sus nu a avut alt scop decat blocarea aplicarii sentintei care ii dadea dreptul lui Ion Smeeanu sa conduca institutia, in pofida intereselor meschine ale clasei politice aflata acum la guvernare. In fapt -vrajeala- din comunicatul guvernului nu e altceva decat praf in ochi pentru contribuabil. ANRC tot cu aia se ocupa si a fost infiintata in 2002 tot ca cerinta a U.E., dar era condusa de un presedinte care nu facea parte din clientela portocalie.