Preşedintele Traian Băsescu a elucidat ieri seară misterul biletului galben pe care i l-a trimis premierul Călin Popescu Tăriceanu, în prima jumătate a lui 2005 şi în care i se cerea şefului statului să intervină în cazul Patriciu. Preşedintele a arătat preţ de câteva secunde un cartonaş galben, cu antentul guvernului, scris de mână, şi a explicat apoi conţinutul biletului trimis de premier. -Domnul prim ministru îmi propunea un parteneriat, din păcate, cu oligarhiile noastre, la doar câteva luni după ce şi eu şi el vorbisem de oligarhiile PSD. El îmi propunea să facem un parteneriat, pentru că, altfel spus, a venit şi timpul nostru-, a dezvăluit ieri seară Băsescu.
Potrivit preşedintelui, biletul era anexat la un raport nesemnat, făcut de Petromidia. Băsescu a precizat că biletul făcea referire la raportul Petromidia, iar în final -eram întrebat dacă aş putea să vorbesc cu procurorii despre caz-. Preşedintele a calificat această întrebare pusă de premier drept -o tentativă de a mi se sugera o intervenţie la Parchet. Un parteneriat pentru influenţarea justiţiei-. Şeful statului a precizat că tentativele de influenţare a justiţiei fac parte din modul de gândire al premierului liberal Călin Popescu Tăriceanu. -L-a încercat şi cu alţii. Cu procurorul general din acea vreme, cu Parlamentul, pe 8 noiembrie când a avut un discurs legat de Petromidia şi cu Monica Macovei, când a invitat-o în birou la el pentru a se întâlni cu un om de afaceri (n.r. Dinu Patriciu), tot în cazul Petromidia-.
De ce acum
Traian Băsescu a explicat şi de ce a amânat momentul acestor dezvăluiri, având în vedere că acţiunea s-a întâmplat în 2005 şi a fost făcută public de către fostul său consilier prezidenţial, Elena Udrea, într-o emisiune televizată, în urmă cu câteva zile. -La începutul anului 2005 aveam un obiectiv extrem de important: integrarea. Dacă în acele luni de început aş fi făcut publică tentativa de influenţare a justiţiei, guvernul României ar fi fost relativ decredibilizat şi ar fi trebuit să muncim enorm pentru a atinge obiectivul integrării-. Preşedintele a precizat că -un astfel de prim ministru s-ar fi constituit într-o probă că politicienii continuă să afecteze justiţia şi că noile oligarhii se regrupează-. De asemenea, Băsescu a subliniat că nu a considerat că trebuie să facă public mesajul până în prezent, pentru că -are un grad de ambiguitate şi nu a produs efecte-. -A avut însă un alt efect, pierderea încrederii mele în Traian Băsescu-, a precizat şeful statului. Cu toate acestea, Băsescu nu-i va cere demisia premierului, pentru că -obiectivul celor din jurul său este puterea-, a precizat preşedintele.
În ceea ce priveşte negarea vehementă a biletului de către premierul Tăriceanu, şeful statului a afirmat că-i stă la dispoziţie cu probele. Mai mult, el a afirmat că a trimis ieri, la cancelaria premierului, Raportul Petromidia şi cardul de corespondenţă trimis de Tăriceanu.
-Dragă Traiane,
1. Îţi trimit alăturat un document redactat de Petromidia în legătură cu cercetările care au loc.
2. Dacă ai ocazia să vorbeşti la Parchet despre subiect?-
Riposta premierului
Pe un ton extrem de iritat, care dovedeşte că ruptura dintre cele două palate este ireconciliabilă, premierul Tăriceanu a calificat declaraţiile lui Băsescu -o minciună- şi -o încercare de manipulare-. -Am asistat la nişte afirmaţii care nu reprezintă decât o minciună. Nu conţine nimic (n.r. biletul), care să sugereze o intevenţie în actul de justiţie. Este o încercare de manipulare pentru că se vorbeşte de un parteneriat cu oligarhiile. Era un gest de informare, pentru că documentul conţine referiri la abuzuri, iar Traian Băsescu este garantul respectării Constituţiei şi a legilor-, a explicat premierul. Mai mult, el a încercat să contraatace, aducând în discuţie relaţia Traian Băsescu-Euroconstruct. Când a fost vorba să spună dacă a primit ieri biletul şi raportul Petromidia de la Cotroceni, Tăriceanu a părăsit intempestiv şi nervos sala de conferinţe. Nu înainte de a-l acuza pe Băsescu că este consecvent cu -acţiunea de subminare şi de decredibilizare a guvernului-.
Demisia – singurul gest de onoare al premierului
Dată fiind situaţia, premierul Călin Popescu Tăriceanu are o singură opţiune onorabilă: demisia de onoare. Acest principiu lipseşte din setul de valori al liberalului Tăriceanu, care şi-a mai dat de câteva ori demisia şi a revenit peste noapte asupra deciziei, din dorinţa de a rămâne în cercul puterii. Social democraţii, prin vocea lui Mircea Geoană şi liberal-democraţii prin intermediul lui Theodor Stolojan au cerut ieri seară demisia de onoare a premierului.
Cum era şi firesc, liberalii au sărit imediat în apărarea şefului lor. Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat că nu poate fi vorba de o încercare de influenţare a justiţiei din partea premierului, deoarece preşedintele nu reprezintă justiţia. (?!)
De asemenea, -beneficiarul- intervenţiei lui Tăriceanu, omul de afaceri liberal Dinu Patriciu a vorbit despre o -diversiune- a preşedintelui, precizând că va face public în cursul zilei de astăzi raportul Petromidia trimis de premier la Cotroceni împreună cu biletul buclucaş.
Ieri seară, la ora închiderii ediţiei, surse din Palatul Cotroceni ne-au informat că în biroul preşedintelui Băsescu se afla ministrul justiţiei, Monica Macovei