Gaselnita taxei -de intrare- a fost lansata, la inceputul verii, de catre Consiliul local Constanta, acesta instituind o taxa de 20.000 de lei pentru intrarea in statiunea Mamaia. A fost preluata imediat de Costinesti si, mai nou, ea se aplica si prin tara, ultima depistata de presa fiind o comuna din judetul Botosani. Pentru a trece prin comuna Cristinesti trebuie sa achiti 10.000 de lei. Ceea ce este cu adevarat interesant este ca nimeni nu stie cine a introdus taxa si mai ales unde se duc banii.
Taxa pe -ulita-
De cateva zile, in comuna botosaneana Cristinesti s-a instituit o taxa pentru a se trece pe un drum. Cetatenii care se afla in satul Dragalina si doresc sa mearga spre Liveni trebuie sa achite cel putin 10.000 de lei, in cazul in care doresc sa strabata respectiva sosea cu masina sau cu caruta.
Misterul taxei aparute peste noapte pare a fi explicat de catre consilierul judetean Mircea Calistru, care sustine ca autoritatile locale din Cristinesti ar fi instituit aceste taxe si ca acestea sunt incasate prin intermediul gardienilor sau chiar al functionarilor din aparatul propriu al Primariei. Motivul introducerii acestei taxe nu este legat de fluxul mare de vizitatori la Muzeul George Enescu de la Liveni, ci de faptul ca la Dragalina se organizeaza saptamanal un targ, iar numarul atelajelor si al autoturismelor care participa la acesta este foarte ridicat.
-Dupa ce dau bani la Primarie pentru a putea trece pe drum, cand ajung in targ oamenii mai sunt taxati o data, de catre proprietarul terenului unde se tine targul-, afirma Calistru.
Legalitatea taxei de drum instituite este, dupa parerea lui Calistru, cel putin discutabila, el afirmand ca drumul este unul judetean, aflat deci in proprietatea Consiliului Judetean, si nu a Consiliului Local Cristinesti, astfel incat acesta din urma nu poate institui o taxa.
La inceput a fost Mamaia
Moda taxelor locale a fost deschisa la Constanta, unde consilierii locali au decis ca cei care vor sa intre in statiunea Mamaia trebuie sa plateasca 20.000 de lei. Taxa trebuie platita, la fiecare intrare in Mamaia, de cei care calatoresc cu masina personala al carei numar de inmatriculare nu este de Constanta.
Dupa statiunea Mamaia, si in Costinesti accesul autovehiculelor a fost ingradit, Primaria si BTT local hotarand amplasarea de bariere la intrarea in statiune. Adrian Vonica, directorul BTT Costinesti, argumenta, la vremea respectiva, masura prin conceptul de acces pietonal exclusiv pe care a fost realizata statiunea tineretului. Agentii economici care-si desfasoara activitatea intre Hotel Forum si terasa Tineretului au fost nemultumiti de aceasta decizie, dar in urma discutiilor au reusit sa beneficieze de accesul autovehiculelor de aprovizionare pe toata durata zilei, cu conditia ca acestea sa apartina agentilor economici din Costinesti.
In ciuda dorintei unora de a anula in instanta aceste taxe aberante, ieri, surse judecatoresti ne-au declarat ca acestea sunt legale, atat timp cat sunt impuse in -ograda proprie-, fapt prevazut si in Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale.