Prima taxă de înmatriculare rămâne în vigoare până la noi modificări. Aceasta este decizia pe care a adoptat-o guvernul în şedinţa de ieri. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Oana Marinescu, a spus că în forma actuală taxa primei înmatriculări auto nu este ilegală, dar nivelul acestei taxe nu respectă normele europene.
-Nu a fost adoptat astăzi nici un act normativ legat de prima taxă de înmatriculare. Taxa în sine este legală şi nu contravine normelor europene. Este vorba de nivelul actual al taxei-, a arătat Oana Marinescu.
Purtătorul de cuvânt al executivului a spus că în prezent Ministerul Finanţelor Publice are consultări cu Direcţia de Taxe a Comisiei Europene, care în perioada următoare va furniza guvernului soluţii în vederea modificării taxei de primă înamtriculare, astfel încât ea să corespundă normelor europene. Ea a precizat că nivelul taxei în forma promovată de executiv respectă legislaţia europeană, dar în parlament valoarea taxei s-a triplat.
-Nivelul actual al taxei este cel care a fost introdus în textul legii de parlament. În varianta iniţială, aşa cum a a fost ea promovată de guvern, nivelul taxei corespundea normelor europene. În prezent, Ministerul Finanţelor a cerut Direcţiei de Taxe a Comisiei Europene ajutorul pentru a prezenta guvernului român o formă de modificare a taxei, astfel încât să corespundă normelor europene-, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului.
Alt act normativ
Oana Marinescu a spus că după ce vor fi finalizate discuţiile între Ministerul Finanţelor şi reprezentanţii Direcţiei de Taxe a Comisiei Europene, executivul va elabora un nou act normativ: -După ce se termină aceste discuţii, guvernul va elabora un act normativ pe care îl va pune în practică-. Modificarea taxei de primă înmatriculare nu înseamnă o renunţare la politica de protecţie a mediului promovată de ministrul democrat, Sulfina Barbu.
-O componentă foarte importantă a acestei măsuri o reprezintă necesitatea de a proteja mediul de deşeuri care ar putea să fie aduse în România dacă s-ar renunţa la această taxă-, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului.
Legea privind taxa de primă înmatriculare nu poate fi modificată prin ordonanţă de urgenţă, motiv pentru care va fi aşteptată reluarea sesiunii parlamentare.
Procedura de amendare a unei ţări pentru încălcarea dreptului comunitar este laborioasă, astfel că autorităţile europene nu pot sancţiona România în cazul taxei de primă înmatriculare decât după ce sunt parcurse mai multe etape numeroase, pe o perioadă lungă de timp.
Ameninţări
Comisia Europeană (CE) a anunţat săptămâna trecută, că va deschide o procedură de încălcare a dreptului comunitar (infringement procedural) în cazul României, pentru taxa de primă înmatriculare, introdusă la începutul acestui an. Comisia consideră că taxa defavorizează importurile de maşini în comparaţie cu producţia internă.
Comisarul european pentru taxe şi vămi, Laszlo Kovacs, a apreciat săptămâna trecută că taxa de primă înmatriculare instituită de România este în sine legală, dar devine discriminatorie prin însăşi formula de calcul, în funcţie de anumiţi parametri. CE nu s-a pronunţat asupra legalităţii taxei, oficialii europeni apreciind exagerat cuantumul acesteia.
Autorităţile din România au optat, potrivit APIA, pentru introducerea taxei de primă înmatriculare, care afectează circa 250.000 de poseori de maşini noi, pentru că impozitarea anuală a maşinilor cu o vechime mare, cu norma de poluare non-euro, ar viza circa două milioane de deţinători de autovehicule.