Dupa ce ca de aproape cinci ani incaseaza banii bucurestenilor, dandu-le apa chioara, inundatii si canale infundate, staff-ul Apa Nova, condus de directorul general Andreas Baude (foto) – la solicitarea firmei-mama Veolia Environnement -, vrea acum sa bage mana si in buzunarele propriilor angajati.
Saptamana trecuta, salariatii Apa Nova au primit cate o mapa cu oferta de subscriere pentru actiuni la Veolia Environnement printr-un fond de investitii francez, amintind foarte mult de sistemul aplicat de FNI.
Suma minima de subscriere este de 20 euro si -actiunile oferite beneficiaza de o reducere de 20%, iar societatea va contribui la subscrierile salariatilor pentru o impartire a efortului necesar-, dupa cum se precizeaza in mapa viu colorata si plina de grafice incurajatoare primita de angajati.
Prezentata oficial serviciului purtatorului de cuvant al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), situatia semnalata la Apa Nova a fost inaintata spre o competenta analiza directiei de specialitate a CNVM, -urmand ca, dupa caz, sa fie sesizata si altor institutii abilitate ale statului-.
Potrivit ordinului irevocabil de subscriere, pus la dispozitia angajatilor companiei, subscrierea se realizeaza prin intermediul Fondului Comun de Plasament al Societatii (FCPS) Sequoia Harmonie International 2005. Fondul a fost creat de Planul de Economii al Grupului International (PEGI) al societatii Veolia Environnement -pentru a garanta detinatorului de unitati, la data scadentei, indiferent de evolutia bursiera, ca acesta va primi cel putin suma pe care a investit-o, la care se adauga dobanzile-.
Activele FCPE vor cuprinde cel putin 95% actiuni ale Veolia Environnement, acceptate pentru negociere pe Eurolist al Euronext, iar restul vor fi investite in actiuni si/sau unitati ale OPCVM (Organismul de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare). Totodata, este specificat faptul ca FCPE este organizat si activeaza conform dreptului francez.
Pana aici, aparent n-ar fi o problema. Dar intermediarii din tarile membre UE – fie fonduri de investitii, fie societati de servicii de investitii financiare (SSIF) – pot desfasura operatiuni bursiere pe teritoriul tarii noastre in baza acordurilor incheiate de CNVM cu institutiile similare din tarile respective. Numai ca, pana in momentul de fata, CNVM nu a incheiat un acord de reciprocitate cu nici o institutie similara din tarile membre UE.
Potrivit Legii pietei de capital (Legea 297/2004), art. 288, -pana la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, entitatile avand sediul in statele membre vor putea desfasura activitati reglementate de prezenta lege, fara eliberarea unei autorizatii in conditii de reciprocitate, in baza acordurilor de cooperare incheiate de CNVM cu autoritatile competente din statele membre de origine. Supravegherea acestor entitati se va realiza in conditiile prevazute in acordurile respective-.
Abia dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, -intermediarii autorizati si supravegheati de autoritatea competenta dintr-un stat membru pot presta in Romania, in limita autorizatiei acordate de statul membru de origine, servicii de investitii financiare, in mod direct sau printr-o sucursala, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor, fara a fi necesara obtinerea unei autorizatii din partea CNVM- (art. 41).
Pentru angajatii Apa Nova care ar dori sa subscrie o alta problema o reprezinta functionarea FCPE si a celorlalte institutii financiare implicate. Toate functioneaza in baza legislatiei franceze in domeniu, in caz de faliment ei trebuind sa-si ceara drepturile in fata instantelor franceze.
Nu doar CNVM nu avea cunostinta de actiunea de subscriere demarata de Veolia Environnement prin filiala bucuresteana. Nici la Primaria Capitalei (concedent in contractul de concesiune) nu se stia ce face concesionarul serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare, Apa Nova, in numele Veolia Water, pentru Veolia Environnement. -Ar fi fost absolut normal sa luam cunostinta de aceasta subscriere, dat fiind faptul ca, teoretic, se produce o majorare de capital-, ne-a precizat viceprimarul Razvan Murgeanu.
Angajatii, -sugestionati- sa subscrie
Din ceea ce ne-au relatat cei cativa salariati – sub rezerva anonimatului, pentru ca legea tacerii este de baza la Apa Nova – deja exista unele -impulsionari-, mai mult sau mai putin directe, pentru ca angajatii sa subscrie in numar cat mai mare; ba ca sindicatul ii va imprumuta pe cei care nu au bani, ba ca persoanele care vor lipsi de pe lista de subscriere vor fi primele disponibilizate.
-Ajutorul- din partea sindicatului nu poate fi justificat decat prin obedienta manifestata de presedintele de sindicat Nicolae Turcuman fata de deciziile directorului general Apa Nova, Andreas Baude. Pentru ca daca Turcuman ar fi reprezentat cu adevarat interesele salariatilor, s-ar fi luptat ca acestia sa beneficieze de drepturile si primele convenite in contractul de munca, ce se diminueaza de an la an. Un exemplu in acest sens ar putea fi diminuarea Fondului social, care a dus la o contributie marita a salariatilor in cazul primelor de vacanta si al costurilor biletelor de odihna si tratament.
Oricum, sprijinul financiar pentru subscriere care ar veni din partea sindicatului ar fi de-a dreptul ilegal, reprezentantul salariatilor nefiind un organism abilitat sa crediteze persoane fizice.
Nu este prima teapa…
Practic, salariatii sunt din nou pagubiti, dupa -actiunile invizibile-. Prin contractul de concesiune incheiat intre Apa Nova si municipalitatea Capitalei, angajatii preluati de la fosta Regie Generala de Apa Bucuresti trebuia sa primeasca 10% din actiunile concesionarului. Aceste actiuni urma sa fie gestionate de o persoana juridica, ESOP, reprezentand angajatii, si care trebuia sa ia fiinta prin grija angajatorului si a reprezentantilor salariatilor – sindicatul, in speta. Numai ca, dupa fiecare negociere salariala dintre angajator si sindicate, rezultatul era acelasi: -Complexitatea legislatiei romane nu a permis pana in prezent implementarea ESOP, Federatia Sindicatelor Independente Apa si Canalizare si Directia Generala nefiind responsabile de acest fapt-, se specifica in notele catre salariati, semnate de directorul general Baude si Nicolae Turcuman.
Dar, ca o -alinare- pentru angajati, partenerii sociali convin ca pe anul in curs -salariatii sa beneficieze de o prima globala echivalenta cu 10% din dividendele aprobate de Adunarea Generala a Actionarilor-… Adica doar 1% din beneficiu, in loc de 10%, dupa cum ar fi aratat participarea angajatilor in cazul in care ar fi detinut procentajul stipulat prin contractul de concesiune.