Home Actualitate Temperaturile anormal de ridicate produc inundatii in sase judete din Transilvania si...

Temperaturile anormal de ridicate produc inundatii in sase judete din Transilvania si Moldova

DISTRIBUIŢI

– Blocajele de gheata formate in ultimele zile pe mai multe rauri din Transilvania si Moldova au provocat inundarea a aproape o mie de hectare de terenuri agricole din sase judete.

Prutul si Siretul se revarsa peste pasuni si fanete

In judetul Botosani, citeva sute de hectare de pasuni si terenuri agricole au fost inundate, ca urmare a topirii bruste a zapezilor. Apele Jijiei au iesit din matca si au inundat suprafete agricole de pe raza localitatilor Rauseni, Trusesti si Gorbanesti. Pe raul Jijia, in dreptul localitatii Rauseni, a fost depasita cota de inundatii cu 22 centimetri, fiind inundate, astfel, 150 hectare de pasuni. De asemenea, au fost inundate 80 de hectare de pasuni din localitatea Trusesti si 30 de hectare de pasuni si terenuri agricole din Gorbanesti. Pe raul Prut, cota de atentie era depasita, ieri dimineata cu 84 de centimetri. Siretul a cunoscut, de asemnea, o crestere a debitului, cota de atentie fiind depasita cu 90 de centimetri.

Tot din cauza topirii bruste a zapezii, nivelul mai multor lacuri de acumulare din judet a crescut, determinand inundarea unor suprafete agricole. Astfel, din cauza cresterii apelor lacurilor Sulitoaia si Blandesti au fost inundate 50 de hectare de pasuni, fanete si teren agricol din localitatea Sulita. De asemenea, cresterea nivelului apei lacului Dracsani a condus la inundarea a 60 hectare de pasuni si teren agricol din localitatea Baluseni. Pentru reducerea debitului pe cursul de apa Jijia, s-a inchis total acumularea Ezer, iar din acumularea Dracsani se evacueaza un debit de 3mc/s. De asemenea, a fost inchisa si acumularea Catamarasti, pentru a diminua debitul afluent in acumularea Dracsani.

In judetul Suceava, din cauza blocajelor de gheata de pe raul Siret s-a format o bresa de zece metri in digul de aparare a frontului de captare din zona orasului Siret. Cota de inundatie pe raul Siret a fost depasita, in zona localitatii Zvoristea, cu 42 de centimetri. Purtatorul de cuvant al Prefecturii Suceava, Sorin Ioanovici, a declarat, miercuri, ca autoritatile locale au luat masura acoperirii bresei cu saci de nisip pentru evitarea inundarii puturilor de captare pentru alimentarea cu apa a orasului Siret.

In judetul Iasi, au fost inundate 70 de hectare de teren agricol din comunele Sipote, Andrieseni si Vladeni, ca urmare a revarsarii raului Miletin.

Tonele de blocuri de gheata blocate pe raurile Lasus, Somesul Mare, Ilisua si Siret au determinat inundarea unor suprafete de teren agricol din comunele Remetea Chioarului (judetul Maramures), Rebrisoara si Caianu Mare (judetul Bistrita-Nasaud) si Zvoristea (judetul Suceava).

Orasul Codlea risca sa fie inundat

In judetul Brasov au fost inundate 150 de hectare de teren, ca urmare a unei brese create intr-un dig de pe paraul Mandra.Pentru a preveni inundarea orasului Codlea, din judetul Brasov, a fost oprita captarea apei la priza Vulcan. De asemenea, pentru degajarea raului Aries de gheturi se fac pregoliri dirijate din lacul de acumulare Mihoesti. In judetul Satu Mare, functioneaza 17 statii de pompare pentru evacuarea apei din incintele indiguite.

MAPM informeaza ca s-au mai format blocaje de gheata pe raurile Sieu, in zona Chintelnic (judetul Bistrita-Nasaud), Crasna, la Domanesti (judetul Satu Mare), Lonea si Capus (judetul Cluj), Lapus (judetul Maramures) si Aries, la Vadu Motilor (judetul Alba) si pe paraul Mandra (judetul Brasov).

Raurile Tur, Valea Mare, Miletin si Jijia se siteaza, in anumite portiuni, peste cotele de inundatie, iar alte cateva rauri din Transilvania se situeaza peste cotele de atentie.

Podurile de gheata de pe Somesul Mare au fost dinamitate

Doua echipaje de militari ai Brigazii 81 Mecanizata Bistrita au dinamitat, ieri dimineata, doua poduri de gheata formate pe Somesul Mare, care blocasera raul in dreptul localitatilor Rebrisoara si Beclean.

Actiunea a impus folosirea trotilului, pentru ca podul de gheata din apropierea orasului Beclean, cu o lungime de sase kilometri, sa nu rupa podurile situate in aval de oras. La Rebrisoara, echipajul de militari a intervenit, de asemenea, cu dinamita pentru spargerea barajului format in dreptul unui pod.

Inspectoratul de Protectie Civila a folosit dinamita si pe afluentii raului Somesul Mare pentru a sparge podurile de gheata formate in acele zone.

Potrivit specialistilor hidrologi, raul Somesul Mare a depasit, marti, cota de pericol in dreptul orasului Beclean.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.