Oamenii de afaceri Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov vor fi chemati, la inceputul saptamanii viitoare, la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a fi audiati in dosarul penal referitor la privatizarea societatilor RAFO si Carom Onesti. Cercetarile in acest dosar au inceput in cursul anului 2003, dar au fost -impulsionate- in momentul in care, in urma cu doua zile, fostul administrator al RAFO, Teodor Gaureanu, si Constantin Margarit, fost administrator al firmei VGB, au fost retinuti de Politia de Frontiera pe Aeroportul Otopeni. Gaureanu intentiona sa paraseasca tara, plecand la Viena, iar Margarit se intorcea de la Paris. Dupa acest incident, procurorii au demarat audierile celorlati invinuiti, ieri fiind convocati pentru audieri trei fosti directori din cadrul APAPS.
Primul audiat a fost Gheorghe Musliu, fost vicepresedinte al Autoritatii pentru Privatizare si director al Directiei Active, urmat de Aurora Negut, membra in comisia de vanzare a activelor RAFO din cadrul APAPS. Tot pentru ieri fusese convocat la audieri si Bogdan Stanescu, membru in aceeasi comisie de vanzare a activelor, care a refuzat sa se prezinte. Dosarul aflat pe rolul Parchetului General vizeaza mai multe aspecte, unul dintre cele mai importante fiind modalitatea de privatizare a RAFO si modul in care aceasta societate comerciala a participat ca asociat la infiintarea altor societati comerciale. Pentru a lamuri neclaritatile legate de modul in care rafinaria a fost vanduta, procurorii vor continua sa audieze mai multi functionari din cadrul APAPS, urmand ca azi sa fie chemati alti trei fosti functionari care au luat parte la aceasta vanzare. In acelasi timp, procurorii intentioneaza sa-i audieze, din nou, pana la sfarsitul acestei saptamani, pe Teodor Gaureanu si Constantin Margarit, astfel incat pana saptamana viitoare sa aiba toate datele necesare pentru a trece la audierea lui Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov, adevaratii beneficiari ai -afacerii- RAFO. Tot in acest caz, procurorii au in vedere si afacerile derulate de RAFO Onesti cu societatea VGB, fratii Eugen, Octavian si Alexandru Iancu, actualii proprietari ai societatii, fiind pusi sub urmarire penala. In total, a fost inceputa urmarirea penala fata de 19 persoane pentru infractiuni de evaziune fiscala, delapidare, abuz in serviciu, urmand ca in continuare sa se dispuna cu privire la retinerea in sarcina lor si a infractiunilor de spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni.
PNA inca cerceteaza
Pe langa dosarele aflate pe rolul Parchetului General, afacerile derulate de Ovidiu Tender, Corneliu Iacobov si fratii Iancu, prin intermediul anumitor societati, sunt verificate si de catre procurorii din cadrul PNA. Astfel, PNA efectueaza o ancheta, demarata tot in cursul anului 2003, cu privire la modul de valorificare si procesare a produselor petroliere provenite de la RAFO Onesti, Carom Onesti si Rafinaria Darmanesti SA de catre circa 400 societati comerciale ce au desfasurat activitati economice cu aceste rafinarii. Prejudiciul adus statului, doar in acest dosar, este evaluat la circa 500 milioane de dolari. Din datele existente pana in acest moment, unele dintre ele furnizate de SRI si SIE, a rezultat ca mai multe societati care au intrat in relatii comerciale cu rafinariile Carom, RAFO si Darmanesti, dar si cu SIDEX Galati, Petromidia si Arpechim Pitesti, au procesat ilegal o cantitate de peste 400.000 tone de produse petroliere de calitate inferioara, in unele situatii chiar reziduuri petroliere, pe care ulterior le-au comercializat ca benzina premium si motorina.