In urma cu o saptamana, cotidianul -Curentul- prezenta pe larg modalitatea prin care JGV Rocriss SRL si Recond Com Impex SRL – doua dintre firmele controlate de catre sotia prefectului de Teleorman, Teodor Nitulescu (n.r. – unul dintre cei mai bogati baroni locali ai PSD) – au inhatat peste un sfert (n.r. – 7,74 mld. lei) din subventiile acordate de la bugetul de stat societatilor agricole din judet care au achizitionat instalatii de irigat autohtone. Speriat de aparitia informatiilor din -Curentul- – care demonstrau ca -saracul- lider PSD care controleaza tot ce misca in Teleorman a ascuns in declaratiile de avere si de interese datele referitoare la afacerile derulate de consoarta sa (n.r. – care s-au dezvoltat uimitor in ultimii ani) -, prefectul Nitulescu a ordonat unui apropiat de-al sau achizitionarea intregului tiraj distribuit joi, 14 august a.c. in judetul pe care-l pastoreste.
Saifcar SA construieste din bani publici tot ce misca-n Teleorman
La inceputul acestui an, inainte de aparitia legislatiei referitoare la conflictul de interese, prefectul Nitulescu declara public ca se afla intr-un conflict de interese ca urmare a faptului ca detinea (si inca mai detine) 43% din actiunile Saifcar SA – firma de constructii care a derulat in anul 2001 si 2002 mai multe contracte cu municipalitatea din municipiul Alexandria. -Am reparat strazi-, recunostea nonsalant prefectul Nitulescu, ocolind insa sa faca publica valoarea totala a contractelor derulate din bani publici prin Saifcar SA si prin intermediul Hidro Olt Construct SRL – filiala Alexandria (n.r. – detine 27,98% din Saifcar) – doua firme care au reusit in ultimii ani performanta de a construi in Teleorman cam tot ceea ce se putea construi cu bani de la buget si de la institutiile bugetare.
Saifcar SA: cifra de afaceri mare, profit mic si datoare la stat…
Ca orice -baron local- care se respecta, Nitulescu nu a renuntat nici acum sa se implice in Saifcar SA. Astfel, aceasta firma continua sa -manance- bani de la buget ori de cate ori se iveste ocazia. Dovada sta chiar bilantul firmei respective, care demonstreaza ascensiunea sa financiara inregistrata de cand Nitulescu a devenit prefect de Teleorman. Astfel, daca in 1999 Saifcar SA avea o cifra de afaceri de 18,81 mld. lei, in 2001 aceasta aproape ca s-a triplat, atingand 50,81 mld. lei. Curios este insa faptul ca in vreme ce banii rulati in firma controlata de prefectul teleormanean s-au inmultit rapid, indicatorii financiari ai firmei au avut de suferit in intervalul 1999-2001. Daca la finele lui 1999 datoriile totale ale Saifcar SA erau de 4,61 mld. lei, la finele anului 2001 acestea au atins 9,62 mld. lei. La fel s-a intamplat si cu profitul net al Saifcar SA, care a scazut de la 922,29 mil. lei (1999) la doar 357,38 mil. lei (2001).
Mai mult, firma prefectului figureaza in baza de date a MFP si in cea a MMSS ca rau-platnic intrat in executare silita. Astfel, la 30 iunie a.c. Saifcar SA figura la bugetul de stat cu obligatii de plata restante de 1,25 mld. lei, ca urmare a faptului ca nu fusese achitat impozitul pe profit (319,89 mld. lei) si alte impozite si taxe – inclusiv dobanzi si penalitati (930,88 mil. lei). La aceeasi data, Saifcar SA avea si obligatii restante de 2,96 mld. lei catre bugetul asigurarilor sociale, ca urmare a neplatii contributiilor in calitate de angajator (2,03 mld. lei) si a contributiilor individuale ale angajatilor (921,46 mil. lei).
Sotia bogata, -uitata- in declaratiile de avere si de interese
Asemenea altor baroni locali din PSD, prefectul de Teleorman s-a ascuns in spatele afacerilor derulate de catre sotia sa, Mariana Nitulescu. Cu toate acestea, desi ar fi trebuit sa dezvaluie in declaratia de avere si de interese afacerile derulate de catre membrii familiei sale, prefectul Nitulescu nu a facut acest lucru, ca si cum bunurile sau banii obtinuti de catre aceasta nu ar contribui de nici o culoare la prosperitatea sa personala. Ascunzandu-se dupa fusta consoartei, Teodor Nitulescu s-a multumit sa declare oficial ca e implicat doar in Saifcar SA, ca nu are automobil, ci doar un apartament de 92,8 m.p. Ca atare, prefectul-lider – care se afiseaza la prefectura la bordul unor masini luxoase – a -uitat- ca sotia sa controleaza (direct sau prin intermediul unor firme, alaturi de amici ai sotului) companii prospere, implicate in cometul cu ridicata sau in agricultura (JVC Rocriss SRL – infiintata in *98, cand Nitulescu era primar al Alexandriei, Start SRL, NDT Auto SRL, Zimflor SRL Nanov – cumparata in 2002 de la tatal finului prefectului, Recond Com Impex SRL). La fel cum a -uitat- sa declare public ca in primavara acestui an era sa fie schimbat din functie dupa ce conducerea centrala a PSD a aflat ca afacerile consoartei au -inflorit- imediat dupa 1996, cand el si-a inceput cariera in administratia locala ca primar al Alexandriei.
Afacerile sotiei – infloritoare, dar cu datorii pe masura
Marian Nitulescu conduce la ora actuala mai multe afaceri profitabile. Ea a intrat in afaceri in 1998, cand a infiintat SC JGV Rocriss, firma ce a reusit rapid sa deschida cel mai mare magazin de mobila din Alexandria. -Intamplator-, dupa ce Nitulescu a devenit prefect, cifrele de afaceri ale firmelor sotiei sale au explodat. Astfel, JGV Rocriss a reusit sa sara de la o cifra de afaceri de doar 1,1 mld. lei in 2000 la una de peste 23,6 mld. lei in 2001, iar Start SRL a sarit in intervalul 2000-2001 de la o cifra de afaceri de 2,09 mld. lei la 4,9 mld. lei. Cu toate acestea, desi infloritoare, firmele sotiei prefectului inregistrau la finele lui 2001 datorii totale importante: Start SRL – 816,95 mil. lei, JGV Rocriss – 23,6 mld. lei, Zimflor SRL – 21,9 mld. lei (firma este in executare silita deoarece figureaza cu debite la bugetul de stat), Recond Com Impex SRL – 5,6 mld. lei. Vom reveni.