Home Actualitate Terenul -cumparat- de guvern de la SNTR apartine statului!

Terenul -cumparat- de guvern de la SNTR apartine statului!

DISTRIBUIŢI

Ieri, Ilie Sarbu, ministrul agriculturii, a recunoscut ca stergerea datoriei bugetare de sute de miliarde de lei, inregistrata de SNTR (companie al carei actionar majoritar este grupul de firme controlat de omul de afaceri Ioan Niculae), prin preluarea in proprietatea statului a 7,3 hectare de teren amplasat pe malul lacului Baneasa, nu a fost legala, atata vreme cat producatorul autohton de tigarete nu detinea un titlu de proprietate pentru acesta. -Titlu de proprietate nu cred ca a existat. Acum se lucreaza. Nu e terminat-, ne-a declarat, ieri, in exclusivitate pentru -Curentul-, ministrul Ilie Sarbu, la o luna dupa ce guvernul a comis grava eroare de a prelua, in schimbul stergerii datoriilor unei firme private, un teren aflat in proprietatea statului.

Recunoscand ca terenul din Baneasa nu putea fi tranzactionat atata vreme cat acesta nu este inscris in Registrul de transcriptiuni-inscriptiuni la Judecatoria sectorului 1 (n.r. – deoarece SNTR nu detinea certificat de atestare a dreptului de proprietate eliberat de Ministerul Agriculturii), dl Ilie Sarbu a promis ca va reanaliza circumstantele care au facut posibila promovarea unei hotarari de guvern fundamentate – spunem noi – pe dezinformarea voita a unor functionari publici -neglijenti- si a unor oficiali ai producatorului autohton de tigarete. Reamintim ca, dupa cum a sustinut Ministerul Finantelor Publice, preluarea terenului din Baneasa in schimbul datoriilor inregistrate de SNTR s-a bazat pe o situatie a imobilelor disponibile, prezentata de catre oficiali ai InterAgro SA si ai Agentiei Domeniilor Statului – institutie subordonata direct ministrului Ilie Sarbu.


Fara a insista (deocamdata!) pe mecanismul care a stat la baza intoxicarii ministrului Mihai Tanasescu si a premierului Adrian Nastase sau pe amenintarile primite de jurnalistii de la -Curentul- din partea Ministerului Finantelor Publice (care ar trebui sa se autosesizeze vizavi de -neglijenta- unor functionari din propria ograda), solicitam, oficial, Parchetului National Anticoruptie sa demareze o ancheta profesionista (ne referim la aspectele juridice) care sa identifice persoanele vinovate in dosarul -SNTR – stergerea ilegala a datoriilor-. Prezentam, in continuare, cateva extrase (edificatoare) ale unei discutii purtate, ieri, de catre ministrul Ilie Sarbu, in cabinetul sau, cu redactorii ziarului -Curentul- (n.r. – precizam ca discutia respectiva a avut loc in prezenta Danielei Popa, purtator de cuvant al MAAP, si a unei echipe a TVR), care demonstreaza fara tagada ca guvernul a fost intoxicat atunci cand a admis stingerea datoriei unei firme private prin preluarea unui bun al statului.

– In lipsa certificatului de atestare a dreptului de proprietate, terenul din Baneasa nu se putea tranzactiona.

– Nu pot sa ma pronunt. Trebuie sa aveti o discutie cu cei de la departamentul nostru juridic si cu cei de la fondul funciar, care cunosc bine situatia.

– Terenul preluat in contul datoriilor SNTR este inclus ca aport la capitalul social al firmei Dragon Medical Complex SRL. Cum a putut fi preluat, in aceasta situatie, in care statul era tert?

– Eu am sesizat procuratura. Sunt vreo patru dosare, dar nu stiu daca e vorba de asta… (n.r. – de firma Dragon Medical Complex)

– Agentia Domeniilor statului (ADS) detine 47% din SNTR.

– Da, corect!

– Pentru a fi opozabila tertilor, o modificare intervenita in structura unei societati comerciale trebuie inregistrata la Oficiul Registrului Comertului. Insa la ORC, terenul din Baneasa figureaza, inca din 1991, ca aport la capitalul social al unei societati private, alta decat SNTR. Cum a fost posibil sa aprobati (n.r. – guvernul) preluarea terenului in contul datoriei SNTR?

– Eu stiu ca in societatea asta… si avem un proces..

– ?

– Trebuie sa vedem unde ne aflam. Intr-adevar, este un teren cu valoare… Sunt aspecte juridice pe care nu am cum sa le cunosc. (…) Trebuie sa reluam si sa vedem pasii care s-au facut. Pentru ca cei care nu sunt corecti si nu sunt in litera si in spiritul legii… Cineva de la noi sau cine a facut acesti pasi va suporta consecintele. Dar trebuie sa inventariem toate aspectele, in modul succesiunii lor. Eu nu va pot raspunde acum. Nici daca as vrea sa am in cap tot ce se intampla in Ministerul Agriculturii, nu pot. Aici sunt zeci de domenii pe care trebuie sa le administrez. Cert este ca acest titlu de proprietate n-a ajuns la mine, nu l-am semnat, iar eu cand semnez, o fac pe baza a 20 de semnaturi.

– Si daca cineva va dezinformeaza?

– Raspunde! Pai ce? Eu sa raspund? Pai da*, totusi, eu sunt ministru! Ce pot eu sa fac? Sa ma apuc eu sa adun doi cu doi la fiecare sector, ca sa vad daca-i patru, daca-i sase? Haideti sa fim seriosi! Asta-i situatia! Nu numai a mea, a tuturor ministrilor, a primului-ministru… Avem un cabinet, oameni care fac documentele, care raspund. Sunt 10-20 de semnaturi pana la mine. Pai, daca eu as sta sa analizez… In primul rand ca n-am timpul fizic sa citesc materialele care vin (n.r. – la avizat). Fiecare om vine cu mapa, imi explica, iar pe verso, la fiecare lucrare, sunt semnaturile secretarului de stat, secretarului general, ale corpului de control… Nici daca as vrea eu sa ma implic intr-o situatie din aceasta, n-as putea, decat daca mi-as incalca atributiile si as face abuz de functie si as spune: -O faceti asa!-. Ceea ce eu nu fac! N-am facut-o si n-am s-o fac niciodata! Trebuie sa luam firul si sa vedem unde s-a intamplat… (…) Si cand s-a facut tranzactia cu SNTR, s-a facut pe baza unei sentinte definitive si irevocabile, data de Justitie, pe baza unei evaluari facute de o firma de talie internationala…

– Dar in evaluarea acelei firme, terenul din Baneasa nu apare in proprietatea SNTR.

– Asta este un alt aspect. Terenul era la noi atunci… (n.r. – septembrie 2001)

– Si acum?

– Si acum terenul este la SNTR? Nici acuma nu-i! E la SNTR terenul? Sigur ca nu-i! Si atunci unde a gresit firma care a facut evaluarea SNTR inainte de privatizare? Pai terenul… ADS-ul… asta de la Baneasa … terenul e si acum in proprietatea ADS-ului, ca toate terenurile…

– Atunci cum ati putut prelua, prin hotarare de guvern, in contul datoriilor SNTR, un teren care nu apartine legal acestei companii?

– Nu l-am preluat eu… El a fost inclus in lista care pe langa case si…

– In aceste conditii, statul a preluat un teren al statului in contul datoriilor unei societati private.

– Nu e terenul statului, ca el apartine SNTR-ului.

– Dar ati spus deja ca apartine ADS!

– ADS-ul ca proprietar… ADS-ul este proprietar peste toate terenurile. ADS-ul este peste toate proprietar! Tot ce avem noi, actiuni peste tot… ADS-ul este proprietar!

– Ce pozitie veti adopta la sedinta de guvern de maine, in care se va discuta evaluarea terenului din Baneasa?

– Trebuie sa analizam.

Orice alte comentarii sunt (deocamdata!) de prisos.

(Va urma)

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.