Asa cum ii sta bine unui conducator cu rang regal, Florin Cioaba poarta o coroana de aur batuta cu smaralde, un sceptru incrustat cu rubine si un colan de aur, pe care, in semn de respect, are poza tatalui sau, Ion Cioaba, primul rege al rromilor. Desi poarta 6,5 kilograme de aur, n-a avut niciodata probleme cu hotii din Romania, fie ei in civil sau in uniforma. Inainte de 1989, lucrurile stateau insa altfel, tiganii erau tot timpul vanati de militieni. -Pentru orice infractiune, cat de mica, ne cereau cocoseii sau salbele ca sa ne faca scapati. Care n-aveau sau nu vroiau sa-i dea intrau la racoare. Cel mai rau era la razii. Dadeau peste noi in casa. Ne presau pana unul sau altul le dadea salba. Atunci, mergeau cu aurul in Dumbrava si-l ingropau. A doua zi il scoteau de fata cu tine. Se facea un proces-verbal. Tu scapai de aur, ei de-o grija. Nu treceau cateva luni si chestia se repeta. De parca padurea aia avea numai comori pe la poalele copacilor-, povesteste indignat Florin Cioaba. Satui de persecutiile Militiei si ale Securitatii, rromii s-au decis sa riposteze. -In 1986, mai multi capi ai rromilor impreuna cu tatal meu urmau sa puna la cale un protest. Stabilisera sa se intalneasca la Brasov. Eram la Hotelul Carpati cu sora mea, Luminita, si asteptam sa ne vina rudele. Aproape cinci sute de tigani din toata tara urmau sa se stranga pentru a-si cere drepturile. Cand colo, pe 1 octombrie, chiar de ziua de nastere a Luminitei, strazile orasului erau pline de militieni, securisti si soldati. Toti venisera pentru noi. Fiecare tigan care intra sau tranzita Brasovul era saltat de ei. Am scapat c-o masina de ocazie si cu ceva noroc. Mama si sora mea au facut puscarie la Aiud timp de trei luni-, marturiseste Florin Cioaba.
Noua luni de temnita
S-a ascuns timp de trei luni pe la rude. A stat prin Deva si prin mai multe sate din Ardeal si Oltenia. A fost prins in Cluj cu cateva zile inaintea Anului Nou, in 28 decembrie. -Am intrat la Hotel Melody si am cerut o camera. Habar n-aveam ca poza mea era la fiecare receptie. Fusesem dat in urmarire generala, ca infractor deosebit de periculos. Am facut o baie calda si am adormit. La ora 6.00, receptionera batea la usa. Mi-a spus ca ma cauta niste prieteni. Am inteles despre ce era vorba si m-am predat-, isi aduce aminte regele rromilor. Florin Cioaba a parasit hotelul escortat de 12 militieni, cu trei masini ARO, avand catuse la maini si la picioare. In cateva ore, a fost adus la Sibiu.
N-a fost batut. Interogatoriul insa a fost foarte aspru. Timp de cinci luni a stat la carcera. -Oficial, eram acuzat de vagabondaj. Autoritatile pusesera la cale un mare fals. Eram sef de sectie la Cooperativa Mestesugareasca Igiena si membru de partid. Cei de la munca au primit indicatii foarte stricte. Li s-a interzis sa spuna ca am lucrat acolo. Ai mei scapasera si incercau sa ma ajute. A fost nevoie de o salba de bani de aur a mamei ca sa scap de puscarie-, spune Cioaba. Este convins ca a fost cercetat pentru instigare. Militienii aflasera ca era unul dintre capii razmeritei tiganilor.
-Un om de aur-
Mama lui Florin Cioaba a venit la tribunal cu salba la gat. In fata completului de judecata, avocatul a cerut eliberarea clientului sau deoarece este bolnav. Cu coada ochiului, Florin a vazut in sala din spatele lui militianul care lua salba de la gatul mamei sale. Dupa ce subofiterul a inclinat din cap, procurorul si-a inceput cuvantarea. -A recunoscut ca sunt bolnav si ca, din acest motiv, aproba cererea de eliberare. Fara sa vrea, din graba sau pentru ca se gandea la altceva, a incheiat spunand ca sunt un om de aur-, povesteste Cioaba, amuzat.
Eliberarea a fost pentru numai sase luni. Militienii au ajuns din nou la poarta casei familiei regale. I-au mai cerut aur pentru a-i prelungi perioada de libertate. A refuzat sa se mai plateasca. -Toti plangeau acasa. Asteptau sa vina sa ma ia din nou. Doar norocul m-a salvat. La ora opt seara, cu o zi inainte de a ma intoarce in puscarie, m-a sunat avocatul. Era generalul Lucescu, fostul procuror militar, cel care a facut parte din completul de judecata la procesul dictatorilor. M-a anuntat ca am scapat. Nicolae Ceausescu semnase un decret prin care cei cu pedepse mici, pana la 10 ani, erau gratiati-.
Decret abrogat
Decretul nr. 244 semnat de Ceausescu, care stipula monopolul statului asupra operatiunilor cu metale pretioase, a aparut in 1978, dar autoritatile comuniste au inceput sa confiste aurul inca din 1946. Decretul 244 a fost abrogat de parlament abia in urma cu un an. Guvernul a precizat ca aurul confiscat se poate solicita in instanta. Daca obiectele au fost deja topite sau valorificate, se pot acorda despagubiri financiare. Problema rromilor va fi sa dovedeasca faptul ca aurul le-a fost confiscat abuziv.
In 1997, Fundatia -Ion Budai Deleanu-, care reprezinta interesele rromilor, a facut primele demersuri pentru recuperarea salbelor si bijuteriilor din aur, considerate -obiecte de cult folosite la ritualuri de nunta, de inmormantare si de botez-. Fundatia realizat un studiu din care rezulta ca, timp de 45 de ani, de la tigani au fost confiscate bunuri estimate la 12.500 miliarde de lei.
Un fost ofiter de Securitate, care a participat in anii *70 la confiscarea aurului de la tigani, este de parere ca acestia n-ar trebui sa primeasca nimic inapoi de la stat. -Oricum, n-au muncit pentru acel aur. Au adus salbele si alte bijuterii de prin Spania, Germania, Franta si alte tari. Era furat, asa ca de ce l-ar cere inapoi? Am apucat sa vad chiar si 10 kilograme de aur la un loc. Tiganii isi ascundeau bijuteriile prin poduri, pereti falsi sau il ingropau. Era greu de gasit, dar actionam mai mult dupa informatiile primite de la surse apropiate familiilor de rromi-, spune fostul securist, care prefera sa nu-si dezvaluie identitatea.