Organizatia Medicins du Monde si Federatia Internationala a Ligilor Drepturilor Omului au efectuat, intre 30 iunie si 10 iulie anul curent, o ancheta de evaluare in Romania privind situatia si conditiile de viata ale rromilor care s-au intors (de bunavoie sau nu…) din Franta. Raportul acestor organizatii, prezentat ieri la Paris in cadrul unei conferinte de presa, este acuzator la adresa celor doua tari, din cauza ca nu si-au respectat promisiunile fata de persoanele repatriate, inducand si opinia publica internationala in eroare. In plus, atat autoritatile din Franta, cat si cele din Romania sunt acuzate ca nu fac nici un fel de eforturi pentru a-i ajuta pe tiganii expulzati care traiesc intr-o saracie lucie.
Expulzari… legale!
De la sfarsitul anului 2001, arestarile colective si expulzarile romanilor, in mare majoritate rromi, au devenit din ce in ce mai numeroase. Din august 2002, ca urmare a unui acord semnat de autoritatile franceze si romane, aceste expulzari au devenit legale. Acordul a fost urmat de o operatiune de informare asupra mijloacelor pentru returnarea acestora in tara de origine, asigurate de Oficiul Francez pentru Migratii Internationale. Printre aceste mijloace promise se numara o alocatie de 153 euro de persoana, costul biletului de avion, si promisiunea de reintegrare sociala a expulzatilor in Romania. Din ceea ce a remarcat organizatia Medecins du Monde, au existat si abuzuri, fiind expulzati rromi care aveau o situatie materiala acceptabila si care le-ar fi permis sederea in continuare pe teritoriul Frantei, fara sa fie nevoiti sa recurga la acte antisociale pentru a-si asigura existenta. Aceste abuzuri au condus la aparitia unui nou delict, acela de a fi sarac.
Echipa care a efectuat anchetele a fost compusa dintr-un medic si un jurist si a contactat – pe langa diferitele institutii in cauza – si 21 de rromi si familiile acestora. Ancheta a vizat masurile concrete de primire organizate la nivel national si local pentru rromi, precum si conditiile de integrare sanitare si sociale pentru aceste familii; conditiile de intoarcere in tara natala, munca si resursele de subzistenta, habitatul, accesul la sanatate si scolarizare, dar si discriminarile si umilintele la care sunt supusi acestia.
Tiganii, inselati de francezi
Concluzia anchetei a fost una deosebit de dura. Procedura de intoarcere a rromilor a reprezentat o inselatorie atat fata de tiganii in cauza – care n-au beneficiat de nici un fel de reintegrare sociala la intoarce, ba chiar au fost pedepsiti confiscandu-li-se pasaportul -, cat si fata de opinia publica franceza – care a fost facuta sa creada ca rromii traiesc mai bine in Romania decat in Franta… Totodata, ancheta a demonstrat si vina pe care o poarta guvernul francez, a carui politica mediatica in cazul expulzarilor a accentuat stigmatizarea populatiei de etnie rroma atat in Franta, cat si in Romania. Vina cu atat mai mare in cazul persoanelor bolnave, care nu ar putea fi tratate corect in Romania din cauza disfunctionalitatilor din sistemul sanitar, ceea ce inseamna punerea in pericol a vietii acestora. Raportul acestei anchete a fost prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, la Paris si a fost insotit de o serie de recomandari pentru cele doua tari.
Rromii, victimele unei imagini stereotipe
Potrivit acestui raport, rromii sufera de mult timp de pe urma imaginii stereotipe pe care si-a format-o populatia majoritara. Modul de viata al rromilor nu este acceptat de ceilalti, chiar daca institutiile statului respectiv – administratie, guvern – inteleg sa-i ajute. Dar atitudinea populatiei manifesta foarte multa neincredere in posibilitatile de integrare a rromilor, si de aici o scadere a drepturilor cetatanesti ale acestora. Programul organizatiei Medecins du Monde a demarat in 1992 in Franta, intr-o zona din Gennevilliers. Aceasta misiune lucreaza pe langa comunitatile de rromi migranti din Romania, care traiesc in zone insalubre imprastiate in Ile-de-France. Campusurile rromilor au amplasamente improprii pentru a fi locuite; in apropierea gropilor de gunoi, fara apa curenta. De aceea, au fost constituite echipe mobile care actioneaza la fata locului, avand in componenta medic, asistenta si traducator.
In plus, exista si un serviciu de permanenta la centrul de primire, unde se alcatuiesc fisele medicale pentru acesti rezidenti.
-In Romania dai spaga pentru a fi ingrijit-
Mai mult, reprezentantii celor doua organizatii sustin ca exista numeroase cazuri in care tiganii facusera o cerere pentru a se intoarce de bunavoie prin Oficiul International pentru Migratie, situatie in care trebuiau sa primeasca o suma de bani la plecare si ajutor social in tara, dar acest lucru nu s-a mai intamplat. Au existat cazuri in care aceste persoane au fost interpelate de politie si au aratat documentul care dovedea ca se vor intoarce in cateva zile in Romania. -Documentul le-a fost confiscat de politie, iar aceste persoane au fost trimise cu forta in Romania, cu doua saptamani inainte de data la care urmau sa se intoarca de bunavoie-. In ceea ce priveste conditiile din Romania, acestea sunt catalogate ca fiind -socante-. -Am vazut oameni care nu aveau bani ca sa isi hraneasca familia. Ca medic, m-a socat si faptul ca unii dintre ei se aflau practic in imposibilitate de a apela la sistemul medical. Am fost foarte surprinsa ca in Romania trebuie sa dai spaga pentru a fi ingrijit. Acest lucru a fost recunoscut de autoritatile locale. Ca medic, faptul ca exista oameni care nu pot fi ingrijiti din cauza ca nu dau bani mi se pare revoltator-, declara unul dintre conducatorii organizatiei Medecins du Monde.