– Rezolvarea acestei probleme pare a fi infiintarea Institutului National de Avocatura
Avocatii refuza sa accepte -coditele-, cum li se spune proaspetilor absolventi ai Facultatilor de Drept, iar cei care accepta sa primeasca stagiari cer de multe ori de la acestia, in mod neoficial, mii de dolari, motivand ca acesti bani le vor fi returnati treptat, cu titlu de salariu. Stagiatura, in momentul de fata, reprezinta un punct nevralgic al avocaturii. In mod firesc, atunci cand un nestiutor cauta invatatura, el trebuie sa -plateasca-. Realitatea insa contrazice aceasta idee, intrucat, conform Legii avocaturii, maestrul nu numai ca il invata pe novice, ci trebuie sa-l mai si remunereze. Aceasta situatie duce la crearea unor situatii nedorite, cand maestrul este obligat sa-i ceara invatacelului sa achite cel putin banii pe care i-i va returna cu titlu de salariu. Parerile sunt insa impartite.
Cineva trebuie sa-i invete sa se descurce
Sunt avocati care considera ca trebuie acceptata colaborarea cu un proaspat absolvent, fiind necesara o infuzie de tineri avocati. -Pana la urma, este vorba despre un raport reciproc avantajos, in interesul breslei. Eu am nevoie de serviciile unui stagiar si il platesc pentru asta, iar el are nevoie de experienta si de cunostintele mele pentru a promova. Teoria este una, iar practica inseamna cu totul si cu totul altceva. Cineva trebuie sa-i invete cum sa se descurce-, ne-a declarat avocatul Neculai Volovat, unul dintre maestrii care accepta stagiari in cabinetul sau. Exista insa si avocati care nu accepta stagiari. -Nu am cu ce sa-i platesc si, sincer, cred ca mai mult m-ar incurca. Nu vreau sa-mi impart cu nimeni responsabilitatile. Sunt stapan pe propria mea persoana si nu accept o eventuala interventie exterioara in problemele care ma privesc-, a fost de parere unul dintre avocatii care nu accepta invatacei si care a tinut sa-si pastreze anonimatul.
O institutie specializata in -scolirea- avocatilor este necesara
Conform legii, orice membru al Baroului are dreptul sa-si angajeze stagiari, dar nu exista o obligativitate in acest sens. Rezolvarea acestei probleme pare a fi infiintarea Institutului National de Avocatura, o institutie care, daca va aparea, va elimina problema stagiaturii pe langa un maestru. Viitorii avocati vor inlocui cei doi ani de practica pe langa un avocat cu experienta cu studiile la institut. Avocata Liliana Zmau a apreciat ca sansa de a gasi un maestru este redusa si ca o institutie specializata in a -scoli- avocati este necesara. -Dupa ce termini facultatea, nu stii mare lucru. Cea mai mare parte a cunostintelor practice o dobandesti in primul an de stagiatura. Atunci afli cu adevarat in ce consta meseria de avocat-, a apreciat avocata Zmau.
In momentul de fata, legea privitoare la infiintarea Institutului National de Avocatura este inca in stadiul de proiect. Este insa foarte probabil ca, de anul viitor, tinerii absolventi sa nu mai fie nevoiti sa treaca prin -furcile caudine- ale maestrilor.