La cererea Ligii Studențior, Tribunalul Iași a decis suspendarea hotărârii Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, după ce instituția majorase taxele de școlarizare pentru toți studenții români cu 1.500 de lei pe an, de la 6.000 lei la 7.500 de lei, majorare care a afectat peste 2000 de studenți ai UMF Iași. Practic, acum studenții pot plăti taxa la cuantumul din anul anterior.
Decizia instanței se întemeiază în primul rând pe faptul că taxele de școlarizare nu pot fi modificate decât cu 6 (șase) luni înainte de admitere, conform Legii Educației Naționale, pe când UMF Iași a decis modificarea taxei cu mai puțin de o lună înainte de admitere. Practic, din acest moment, UMF Iași nu mai poate majora taxele nici pentru anul universitar următor (2018-2019). Dincolo de acest aspect, în învățământul superior este general acceptat faptul că taxa de școlarizare va avea același cuantum pe totată durata unui ciclu de studii și nu va fi modificată anual, așa cum practică în mod curent universitatea ieșeană.
Amintim faptul că, în iunie 2017, la momentul majorării, rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, declasare că suma aproximativă de 3 milioane de lei (30 miliarde lei vechi) nu va fi investită în îmbunătățirea actului didactic și a condițiilor de studiu pentru studenți, ci va fi folosită exclusiv pentru susținerea proiectelor de cercetare ale unor profesori.
La două zile după ce a fost publicată decizia de majorare, peste 250 de studenți ai UMF Iași au protestat în fața instituției, susținuți de Liga Studenților, solicitând anularea deciziei. Pe fondul protestului și al complicității dintre conducerea UMF și organizațiile studențești din universitate, care au susținut inițial decizia de majorare și care au criticat studenții protestari, peste 500 de studenți au semnat un memoriu înaintat conducerii instituției prin care reclamau o serie de probleme stringente.
Deși memoriul a rămas fără răspuns oficial, Liga Studenților a intrat în posesia unor documente interne din care reiese faptul că executivul UMF Iași, în urma protestului, a rezolvat câteva dintre problemele ridicate de studenți, anume: asigurarea unor măsuri minime igienico-sanitare și schimbarea bazei de date cu grile pentru examene, urmând să se introducă în curând camere video în sălile instituției pentru a evita fraudarea examenelor.
În ciuda acestor fapte, organizațiile studențești din UMF Iași, anume Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI), Societatea Studenților Stomatologi Iași (SSSI), Societatea Studenților Farmaciști Iași (SSFI) și Asociația Studenților Bioingineri Iași (ASB Iași), susținute de federația studențească Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), atât la cererea conducerii UMF Iași, cât și în nume propriu, au căutat să discrediteze în mod permanent Liga Studenților pentru demersurile întreprinse în folosul studenților mediciniști, de fiecare dată luând partea Consiliului de Administrație al instituției și, direct sau indirect, solicitând Tribunalului Iași, respingerea cererii de chemare în judecată prin care Liga Studenților a obținut suspendarea deciziei de majorare a taxelor.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. De asemenea, aceasta va fi urmată de anularea ulterioară a acesteia, instanța fixând termen pentru dezbaterea anulării hotărârii de majorare a taxelor pe data de 27.03.2018, ocazie cu care invităm studenții să participe la ședința de judecată.
„Faptul că instanța de judecată a hotărât în sensul suspendării hotărârii prin care Senatul UMF a mărit taxele de studii este un indicator ferm al faptului că legalitatea, temeinicia și oportunitatea unui asemenea act ies din tiparele normalului, iar capacitatea de reprezentare a Ligii Studenților nu mai poate fi pusă sub tăgadă. Așa cum am promis la protestele din vara anului trecut, Liga Studenților a continuat să lupte pentru cauza în care s-a angajat alături de toți studenții mediciniști ieșeni, în ciuda faptului că un memoriu semnat olograf de un număr de 517 studenţi ai UMF Iaşi și online de un număr de 902 susținători a fost complet ignorat la nivel oficial de conducerea insituției. Salutăm decizia instanței și îi asigurăm pe toți cei afectați de măsura majorării taxelor că vom dispune de toate resursele intelectuale și materiale pe care le avem pentru a duce dosarul la o hotărâre definitivă de anulare, fiind atenți în același timp și la rezolvarea celorlalte probleme cu care se confruntă studenții mediciniști.” a declarat Cosmin-Teodor Cotos, primvicepreședinte al Ligii Studenților.