Recunosc onest că în ultimii ani „blestemul“ pe care îl puneam asupra celor „de la stat“ (la ghișee, la autorizații, la aprobări, cunoașteți desigur despre ce vorbesc) era „să dea Domnu’ să lucrezi la privat măcar o lună în viața ta“. De multe ori l-am spus chiar cu voce tare, nu doar în gånd! Să nu mă înțelegeți greșit! Să lucrezi, cum se spune, la patron nu este neapărat muncă de ocnaș. „Blestemul“ meu are o traducere clară: să munciți 8 ore din 8 (așa cum zice contractul de muncă stas în țara asta) 5 zile din 5 pe săptămånă (tot contractul ala!).
Nu pot spune că agreez total măsurile de austeritate care urmează să se aplice. Cred că recalcularea pensiilor – nesimțite și de invaliditate – trebuia demarată înainte de a reduce toate pensiile cu 15% pentru ca această reducere, dacă tot se mai dovedea necesară, să se aplice la bază corect. Pe de altă parte, poate că era mult mai sănătos ca bugetul salarial să fie „fixat“ la un anumit nivel, iar mai departe se putea proceda ca la nebugetari. „Reducem veniturile pentru toți sau reducem numărul de angajați, cei care rămån primind același venit și preiau sarcinile celor plecați?“ E absurd, e crunt? Nu e absolut corect „gospodărește“ cånd vrei cu adevărat să rezolvi problema.
Ce fac cei care, să zicem, au fost „reduși“? Din păcate, nu se mai „inventează“ autorități, agenții și alte minuni d-astea, așa că mai există șomaj sau alt loc de muncă, dar nebugetar! Pot să întreb și eu cåți angajați bugetari s-au gåndit o dată în viața lor să participe la bursa locurilor de muncă? Nu pentru că aveau nevoie, just for fun! Probabil, în afara celor care lucrează în aria de activitate a Ministerului Muncii, mulți nici nu știu ce e aia, cum se desfășoară, cum poți să-ți pui în valoare școala, experiența profesională, cum să negociezi un venit. Poate nu e ușor să mergi la bursa locurilor de muncă și să concurezi cu tineri care stăpånesc mai multe calificări – și nu mă refer la mai multe limbi străine pentru care să ceară un spor! – atunci există alternativa să aplici pe site-urile specializate de recrutare. După cum se relatează pe fluxurile de știri, nici anul trecut, nici anul ăsta, nu s-au înregistrat aplicații din partea „bugerarilor“. Să încerc o explicație? Nu mă interesează explicațiile, care devin în acest caz scuze penibile.
Ajung din nou la „blestemul“ cu pricina: să muncești 8 din 8, 5 din 5 este peste puterile multor „bugetari“! Sper din tot sufletul ca măsurile de reducere a veniturilor să fie aplicate așa ca atunci cånd ajung în fața unui „ghișeu“ persoana din fața mea să ȘTIE ce înseamnă să muncești pentru banii pe care îi primești.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane