Dupa ce zilele trecute s-au inregistrat temperaturi negative record de pana la minus 34 de grade la Intorsura Buzaului, vremea a inceput brusc sa se incalzeasca. Meteorologii avertizeaza ca aceasta va duce la topirea zapezii, favorizand cresterea debitelor raurilor si producerea de inundatii. Tot din cauza incalzirii bruste se va produce si dislocarea gheturilor si aglomerarea acestora, pe anumite sectoare putand aparea, de asemenea, inundatii. Deja, in tara, autoritatile locale au fost obligate sa ia masuri urgente impotriva acestor calamitati. Zona de risc maxim este cea a raurilor din vestul tarii, mai afectate fiind cele din bazinele hidrografice ale Somesului, ale Muresului, dar si Tarnavele si Oltul. Aceasta incalzire destul de brusca si destul de importanta va duce si la aparitia poleiului, fenomen ce va fi prezent si in urmatoarele zile in mare parte din tara.
Dinamitarea podurilor de gheata
In tara, autoritatile locale au anuntat deja masuri pentru a face fata unor eventuale inundatii. In judetul Suceava, in comuna Pojorita s-au executat lucrari de distrugere a podurilor de gheata formate de paraul Putna pentru a se evita inundarea catorva gospodarii. Au fost dinamitate podurile de gheata pe o lungime de 200 de metri liniari, actiunea fiind executata de specialisti de la Inspectoratul de Protectie Civica Suceava si de artificieri de la Societatea Comerciala Calcarul din Pojorata. In urma cu o zi, apa a patruns in sase curti, formand un strat subtire de gheata.
Actiunea va continua si astazi, intreaga zona aflandu-se in atentia Inspectoratului de Protectie Civila Suceava. De asemenea, la Mures, Inspectoratul de Protectie Civila a luat legatura cu toti primarii localitatilor aflate pe cursul superior al Muresului ce ar putea fi afectate de incalzirea accentuata a vremii. In cazul in care grupele de interventii de la nivelul comunelor nu vor putea face fata situatiei, Inspectoratul de Protectie Civila are pregatit explozibil pentru dinamitarea ghetii. Au fost activate echipe speciale care vor tine sub observatie toate raurile. Stratul de zapada din munti este pe unele portiuni intre 15-60 cm. Statiile hidrologice de pe raul Tisa au masurat ieri o crestere a nivelului apei cu trei cm.
Gerul revine de Revelion
Prognozele meteorologice spun ca schimbarea in evolutia vremii va interveni chiar in noaptea de Revelion si pe 1 ianuarie, schimbarea constand intr-o racire brusca a vremii, incepand dinspre nordul tarii. Astfel, treptat-treptat, precipitatiile se vor transforma din nou in lapovita si ninsoare si se pare ca ziua de 1 ianuarie pentru regiunile extracarpatice nu va fi una cu vreme foarte buna, pentru ca, pe langa aceste precipitatii, ce vor fi mai ales ninsori, se asteapta si intensificari ale vantului.