Home Actualitate Toropiti de vacanta, deputatilor nu le mai arde de UE

Toropiti de vacanta, deputatilor nu le mai arde de UE

DISTRIBUIŢI

Raportul de tara al Comisiei Europene, care bate la usa, nu ii sperie deloc pe parlamentari. Cu toata atentia indreptata spre obiective turistice care mai de care mai luxoase, deputatii au uitat ca seful lor, Bogdan Olteanu, intr-un exces de zel, le facuse un program cam neplacut. Asa ca unii dintre alesi nici macar nu isi amintesc ca initial fusese programata o sesiune extraordinara in august si ca mai au de discutat proiecte legislative importante de care atarna aderarea Romaniei la UE, precum statutul minoritatilor nationale sau infiintarea Agentiei de Integritate.

La inceputul verii, presedintele Camerei Deputatilor se lauda cu doua sesiuni extraordinare. Ulterior, acestea au devenit una si ceva. Si asta din cauza ca dupa prima sesiune s-a gandit sa ii cheme la serviciu doar pe deputatii responsabili cu legea privind statutul minoritatilor nationale, cei care nu au fost in stare sa rezolve nimic in iulie. In plus, Olteanu anuntase initial ca in cazul in care vor ajunge la parlament si alte proiecte legislative importante, precum cel al Agentiei de Integritate, este foarte posibila convocarea unei noi sesiuni extraordinare la sfarsitul acestei luni. Parlamentarii par insa cuprinsi de febra vacantei si recunosc ca anunturile marete ale sefului Camerei inferioare a parlamentului nu s-au concretizat in ceva oficial sau ca nu i-a anuntat nimeni inca daca mai trebuie sa vina la serviciu sau nu.

Daca partea cu sesiunea extraordinara este complet scoasa din calcul, nu exista nicio speranta ca macar deputatii din comisiile juridica, pentru drepturile omului si pentru invatamant, cele care dezbat de mai bine de sapte luni statutul minoritatilor, sa isi strice vacanta cu asa ceva. -Nu cred ca va fi o sesiune extraordinara pentru ca noi ar trebui sa lucram pe ce ne vine de la Senat-, a incercat democratul Gheorghe Albu, secretar al Camerei Deputatilor, sa gaseasca justificari. Acesta a adaugat ca nu crede ca cele trei comisii se vor pune pe treaba in aceasta perioada. Nici membrii comisiilor nu au mai multe informatii. -Eu stiu ca ne intelesesem sa ne intalnim luni, dar a fost o decizie neoficiala. Pana in prezent nu m-a anuntat nimeni nimic-, ne-a declarat si deputatul PD Augustin Zegrean, membru al Comisiei juridice. Mai optimist, acesta a mentionat ca nu exclude posibilitatea unei convocari, dar a precizat ca e sigur ca nici in acest caz nu se va rezolva nimic pentru ca -nu se va reusi realizarea cvorumului-.

Mai mult, exista si deputati din conducerea Camerei care nici macar nu isi amintesc sa se fi pus vreodata problema unei sesiuni extraordinare in august. -Noi am lucrat in iulie si Senatul lucreaza in august, asa s-a stabilit. Nu stiu ce lucreaza comisiile-, a sustinut reprezentanta PC Daniela Popa, vicepresedinte al Camerei Deputatilor. Cei mai nemultumiti de situatia actuala sunt insa reprezentantii UDMR, cei care au incercat in mai multe randuri urgentarea adoptarii statutului. -Problema unei intruniri la sfarsitul lui august s-a pus pentru ca era o decizie a Biroului Permanent. Eu raman cu credinta-, a spus liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad. Acesta a reamintit ca pentru formatiunea sa adoptarea priectului legislativ este o prioritate si a precizat ca -sfarsitul lui august nu e acum, ci saptamana viitoare-. Dupa ce sesiunea extraordinara trecuta deputatii nu au reusit decat sa se certe, udemeristii reusisera sa negocieze cu celelalte partide sa se rezolve situatia statutului minoritatilor in august.

Agentia de Integritate, o enigma

Printre proiectele -problema- pe care oficialii UE ne-au indemnat in mai multe randuri sa le adoptam, se numara si cel al infiintarii Agentiei de Integritate. Daca la sfarsitul sesiunii ordinare, Olteanu anuntase ca, atunci cand guvernul va trimite legea spre parlament, se va incerca adoptarea cat mai rapid a proiectului, alesii nu au avut timp in aceasta vara sa se intereseze de soarta Agentiei. Intrebati daca au idee in ce stadiu se afla dezbaterile asupra proiectului, majoritatea deputatilor au ridicat din umeri. -Nu stiu nimic, imi pare rau. Acum doua zile am venit din concediu… si nu am avut timp. Sunt sincer…-, s-a fastacit democratul Albu. Nici colegul sau de partid, Agustin Zegrean nu ne-a putut oferi mai multe informatii. -Nu mai stiu nimic. Cred ca a fost adoptat de guvern si ca trebuie sa vina la parlament. Dar nu sunt sigur-, a spus Zegrean. Intre timp, pe parcursul verii, presedintele Bogdan Olteanu a participat la cateva dezbateri publice pe subiectul infiintarii Agentiei de Integritate, dar a uitat sa ii anunte si pe colegi ca trebuie sa se urgenteze adoptarea legii.

In vacanta cu partidul…

Chiar daca Biroul Permanent al Camerei ar fi hotarat convocarea unei sesiuni extraordinare in august, este greu de crezut ca aceasta actiune ar fi dus la vreun rezultat. Acest lucru, din cauza faptului ca foarte multi dintre cei contactati au raspuns scurt: -Sunt in concediu, sunati-ma peste cateva zile-. In plus, cei ramasi in tara cu siguranta vor participa in aceasta perioada la scolile de vara anuntate de aproape toate partidele de pe scena politica. Daca reprezentantii PC ar mai avea cat de cat timp sa ajunga, pentru ca scoala lor nu tine decat doua zile incepand de astazi, liberalii si democratii si-au organizat ceva mai pompos, la mare.

Pentru Senat mai sunt sperante

Spre deosebire de cei de la Camera Deputatilor, senatorii din Comisia juridica au fost anuntati sa vina luni la serviciu. Dupa ce presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu a declarat ca sunt 90% sanse pentru convocarea unei sesiuni extraordinare, liderul Comisiei juridice, senatorul UDMR Peter Eckstein a confirmat ieri ca senatorii comisiei vor fi prezenti luni in sala si ca, pentru prima sedinta de la reluarea activitatii, sunt programate pentru a fi adoptate sase avize si sase proiecte legislative. Comisia ar trebui sa se pronunte, potrivit lui Peter Eckstein, si asupra unui -lot de 26 de acte normative-. -Problema mare este ca majoritatea acestora sunt initiative legislative si trebuie sa vedem pe cine putem convoca-, a spus senatorul UDMR, citat de Mediafax. Daca vor intruni cvorumul de lucru, senatorii din Comisia juridica ar putea discuta, luni, si proiectul privind modificarea Legii societatilor comerciale, Legea privind Curtea de Conturi si modificarea Legii 161 privind transparenta in exercitarea demnitatilor publice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.