Vineri se judecă un nou termen în procesul torționarului Alexandru Vișinescu, judecat pentru infracțiuni împotriva umanității.
La termenul din 22 aprilie, avocata inculpatului Alexandru Vișinescu a spus că, înainte de a intra în sala de judecată, a primit din partea clientului său o listă cu 31 de presupuşi angajaţi de la închisoarea de la Râmnicu Sărat pe care a cerut să fie audiați ca martori. Din cele declarate, s-a înţeles că este vorba despre o listă de 31 de persoane, primită chiar atunci de la Alexandru Vişinescu, care, la rândul său, „le-a primit de la cineva din sistem”, fără a indica de la cine anume.
Judecătoarea l-a interogat apoi pe Vișinescu. Acesta, ori prost, ori senil, ori amândouă a declarat că are lista de la o nepoată a sa care lucrează în sistem. Judecătoarea i-a atras atenția că acest lucru este ilegal. Procurorul de ședință are obligația legală, ca și reprezentantul ANP prezent în sală să sesizeze această posibilă infracțiune de accesare fără drept a unei arhive de către nepoata lui Vișinescu, altfel sunt pasibili ei de închisoare prin noul Cod Penal care prevede la art. 263: Omisiunea sesizării organelor judiciare
Fapta funcţionarului public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a procurorului sau a organului de urmărire penală, potrivit legii de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani.
Dacă fapta este săvârşită de către un funcţionar public cu atribuţii de conducere sau de control, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 7 ani.” Așadar dacă se va dovedi că o nepoată a lui Vișinescu lucrează „în sistem” și a furnizat acea listă torționarului, aceasta va face închisoare. Oricum cine i-a furnizat-o, nepoată sau nu a comis o infracțiune.
„Judecătoarea: Dle Vişinescu, sper că vă aduceţi aminte despre foştii colaboratori?
Vişinescu: În tot cazul, sunt reale.
Judecătoarea: De unde le cunoaşteţi? Vi le-a spus cineva, cine le-a scris? Cineva a scris-o.
Vişinescu: Am o nepoată care lucrează acolo.
Judecătoarea: Poate ne spuneţi unde, cine v-a spus?
Vişinescu: Nepoata care lucrează acolo, unde lucrează. Mă pot informa.
Judecătoarea: Accesarea unei baze de date nu este tocmai în regulă.
Vişinescu: Eu vă pot spune mâine, poimâine, să discut cu persoana respectivă. Să aflu de unde le-a luat.”
Așteptăm cu interes termenul de astăzi să vedem ce va declara Vișinescu referitor la sursa acestei liste.