– S-a constatat ca in 2001, cele mai multe acte de coruptie s-au inregistrat in administratia publica locala
– La nivelul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov, in 2001 au fost instrumentate cu 200% mai multe cazuri de coruptie decat in 2000
– Reprezentantii institutiilor implicate in lupta impotriva coruptiei acuza faptul ca, spre deosebire de alte tari, in Romania, pedepsele sunt mult mai blande, pentru infractiuni de acelasi gen
Ieri, la Brasov a avut loc o intanire cu reprezentantii IJP, Directiei Financiare, SRI, Garzii Financiare si ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov, la initiativa prefectului Otilian Neagoe.
Participantii la discutie au remarcat faptul ca fenomenul de coruptie exista si in alte state mai dezvoltate decat Romania, insa in multe cazuri pedepsele sunt mult mai severe decat cele aplicate in tara noastra pentru infractiuni de acelasi gen.
Adrian Saramet, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov, s-a plans de faptul casefii unor institutii publice prefera sa acopere cazurile de coruptie descoperite in cadrul institutiilor pentru a proteja imaginea institutiei si pe angajatii acesteia. -As dori ca asemenea fenomene sa fie analizate la nivelul conducerilor institutiilor, in conditiile in care se pot aplica sanctiuni repetate pentru a nu se ajunge la fapte penale-, a precizat Saramet.
El a declarat ca, la nivelul institutiilor publice, functionarilor ar trebui sa li se explice clar ce inseamna coruptia. In opinia procurorului general al Curtii de Apel Brasov, multi dintre functionari considera ca doar cei care iau bani sunt corupti. -Functionarii care nu resping in mod hotarat chiar si propunerea, pot fi acuzati de coruptie-, a adaugat el.
Directorului Directiei Financiare, Ioan Basca, acuza ca un alt fenomen care a determinat coruptia este si -legislatia stufoasa-, care este mereu in schimbare.
Participantii la intalnire au precizat ca, in anul 2001, cele mai multe cazuri de coruptie s-au inregistrat in administratie. Saramet a precizat ca, la nivelul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov, in 2001 au fost instrumentate cu 200% mai multe cazuri de coruptie decat in 2000. -Am avut in 2001, 21 de inculpati trimisi in fata instantei, fata de doar sapte in 2000-, a adaugat el. Adrian Saramet considera ca o cale de stavilire a acestui fenomen consta si in cresterea increderii populatiei in procurori.
Prefectul a decis ca acest gen de intalniri, in cadrul carora sefii serviciilor descentralizate sa prezinte rezultatele activitatii lor in sensul stoparii coruptiei, sa aiba loc trimestrial. -Daca nu dam semnale pozitive, nu vom reusi. Brasovul este un judet cu o structura socio-umana mai buna decat in alte judete si fenomenul de coruptie nu este chiar atat de extins. Aceasta atrage investitorii straini care si-au anuntat deja intentia de a dezvolta afaceri aici-, a mai declarat prefectul. In acelasi sens, Neagoe a reliefat gravitatea acestui flagel, avertizand ca, pe langa faptul ca ingreuneaza aderarea Romaniei la UE si NATO, determina si o scadere a increderii cetatenilor in institutiile statului. El a mai anuntat ca la nivelul Prefecturii Brasov s-a constituit un grup de monitorizare a evolutiei acestui fenomen la nivelul judetului, format din cinci persoane din conducerea institutiei.