Cei peste 1.900 de angajaţi ai uzinei Tractorul UTB din Braşov au ieşit ieri în stradă în urma unui protest spontan, blocând intersecţia de lângă uzină. Lor li s-au alăturat cu ceva peripeţii, şi câteva sute de angajaţi ai uzinei Rulmentul Braşov. Aceştia din urmă au fost iniţial blocaţi în uzină, dar când conducerea a aflat că tractoriştii vin către Rulmentul, li s-a dat voie să părăsească incinta fabricii.
Conducerea jandarmeriei a trimis doar câteva zeci de angajaţi pentru a interveni în cazul apariţiei unor incidente neplăcute, dar nu a mobilizat mai multe forţe deoarece nu au dorit să-i provoace pe protestatari, trupele de jandarmi fiind pregătiţi să intervină doar dacă muncitorii s-ar fi deplasat spre instituţia prefecturii. Interesant de amintit este faptul că ieri a fost prima zi de lucru pentru aproape două treimi din angajaţii uzinei. Aceştia s-au mai prezentat la muncă pe data de 15 ianuarie, dar, pentru că nu existau suficente comenzi, ei au fost trimişi cu forţa în concediu. Cum între timp la Braşov a fost prezent preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, care a anunţat că soarta societăţilor Tractorul UTB, Rulmentul SA şi Nitramonia Făgăraş este pecetluită, acestea urmând a intra în lichidare voluntară, muncitorii care au venit ieri la muncă au decis să protesteze faţă de faptul că sunt discriminaţi în raport cu cei ce au fost disponibilizaţi până acum.
Fără discriminări pentru disponibilizaţi
Mai exact, situaţia a devenit tensionată din cauza Ordonanţei 116/2006, emisă cu două zile înainte de revelion, care înlocuia de ieri Ordonanţa 8/2003. Prin aceasta din urmă se oferea celor disponibilizati din companiile de stat un număr de salarii compensatorii. Conform liderului sindical al tractoriştilor, Gheorghe Apostu, tractoriştii, sprijiniţi şi de cei de la Nitramonia şi Rulmentul, au şase amendamente prin care se solicită eliminarea prevederilor care creează discriminări între muncitorii care au fost disponibilizati în baza vechii ordonanţe şi cei care vor fi concediaţi în baza noului act normativ. Principalele solicitări vizează numărul mai mic de salarii compensatorii, dar mai ales eliminarea noii decizii de suspendare a plăţilor compensatorii, din momentul reangajării. Asta deoarece cei disponibilizaţi până la 31 ianuarie 2006 au primit necondiţionat compensaţiile, un anumit număr de salarii la plecare, facilităţi pe care noua Ordonanţă la anulează.