Cetateanul israelian Shimon Naor si cei trei complici ai sai, trimisi in judecata pentru trafic de arme, au fost condamnati, ieri, de Tribunalul Bucuresti la pedepse cu inchisoarea intre trei si sapte ani.
Controversatul om de afaceri romano-israelian Shimon Naor a fost condamnat, ieri, la sapte ani de inchisoare pentru fals, uz de fals si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Celelalte trei persoane judecate pentru fals si complicitate la nerespectarea regimului armelor si munitiilor au primit pedepse cuprinse cu inchisoarea de pana la sase ani. Astfel, cetateanul moldovean Ion Busuioc a primit sase ani de inchisoare, Ion Menciu – cinci ani, iar Jeni Mantescu – trei ani cu suspendare. Cei patru au fost achitati pentru acuzatia de contrabanda si, respectiv, complicitate la contrabanda, pe motiv ca fapta nu exista in legea romana.
In rechizitoriul trimis de Parchet se arata ca, in perioada noiembrie 1998 – august 1999, cei patru inculpati au derulat operatiuni de export de arme si munitii catre tari supuse embargoului international privind livrari de produse strategice, prin intermediul unor societati comerciale straine.
Potrivit anchetatorilor, Shimon Naor, reprezentant in Romania al societatii -Orient Energy Agencies & Services Ltd- din Israel, a falsificat certificatele de destinatie pentru a obtine de la autoritatile romane licente pentru export de armament si munitie, produse strategice care au ajuns in final in tari asupra carora fusese impus embargo asupra livrarilor de armament, respectiv Nigeria si Eritreea.
Alaturi de Naor, au fost judecati Ion Menciu – director general al companiei aeriene -Acvila Air Romanian Carrier-, cetateanul moldovean Ion Busuioc – reprezentantul societatii -Loratel Trading Ltd- din Limasol-Cipru si Jeni Mantescu – seful reprezentantei din Romania a societatii -Orient Energy Agencies & Services Ltd-, acuzati pentru complicitate la contrabanda, fals si complicitate la nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Israelianul a fost arestat pe 25 august 1999 si eliberat cateva luni mai tarziu, fiind judecat in lipsa pentru fals, uz de fals, contrabanda si pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor.