Politistii din cadrul Directiei generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog se arata ingrijorati de amplificarea, in primul semestru al acestui an, a infractionalitatii in acest domeniu. Ei au constatat 1.170 de fapte penale, tinand de crima organizata, si 757, de traficul si consumul de droguri, adica o crestere cu 37% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. In urma instrumentarii cazurilor, au fost destramate 380 de grupari si retele criminale si au puse sub acuzatie 1.932 de persoane, din care 124 de straini.
Romania, tara de tranzit, consumatoare si producatoare de stupefiante
Daca pana in urma cu cativa ani tara noastra era considerata doar ca o zona de tranzit si, eventual, de depozitare pentru -filiera Balcanilor- a traficului de droguri spre Occident, astazi ea a devenit o piata interesanta pentru dealerii de stupefiante si chiar producatoare de substante halucinogene, in special sintetice.
Actiunile politiei, in cadrul programului -Impotriva mortii albe-, s-au soldat cu capturarea a 278,88 kg de droguri de mare risc, 76.162 de pastile de amfetamine si 436 de fiole cu continut halucinogen. Potrivit chestorului Damian Miclea, seful DGCCOA, confiscarea a 254 kg. de heroina, din care se puteau fabrica aproximativ 2,5 milioane de doze, a salvat de o posibila dependenta peste un milion de romani, deoarece se stie ca, dupa doua-trei doze de heroina, consumatorul devine sclavul acestui drog. Cantitatea cea mai mare, 181,8 kg., a fost confiscata in urma destramarii retelei constantene de traficanti, compusa din 17 persoane, cetateni moldoveni si romani. Ancheta a stabilit ca heroina fusese introdusa prin punctul vamal Negru-Voda.
In domeniul drogurilor sintetice, amintim succesul obtinut de Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Bucuresti si Centrul Zonal Constanta, prin capturarea bandei conduse de fratii Gaina. Cu aceasta ocazie, s-au confiscat 48.385 de comprimate Ecstasy si 2,299 kg. de pulbere Ecstasy. Dovada ca gruparea criminala avea o extinsa sfera de activitate, politistii au mai gasit cinci arme de foc, sapte dispozitive de citire a codul magnetic al cardurilor bancare, 190 de carduri in alb, 62 personalizate, precum si computere cu softuri pentru falsificara instrumentelor bancare de plata.
Traficul ilegal de persoane, sclavia mileniului trei
Una dintre problemele cele mai acute cu care se confrunta Europa este migratia ilegala, care include, de cele mai multe ori, si traficul cu fiinte umane. Pentru combaterea acestui nou gen de sclavie, DGCCOA, in colaborare cu SECI si institutii politienesti internationale, a derulat mai multe operatiuni, in urma carora au fost identificate sase rute principale de migratie, sensul general fiind est-vest. In general, traficul de persoane este insotit de proxenetism si prostitutie, asa cum s-a constatat in cursul actiunii -Voltaire-Rover-, desfasurata de Centrul Zonal Suceava, in colaborare cu Serviciul de Imigrari englez, sau a anihilarii gruparii conduse de Ioan Bordeianu, zis -Ianci-, din Onesti, care a recrutat, transportat si traficat in strainatate mai multe tinere in vederea practicarii prostitutiei. O alta actiune, codificata sub numele de -Moonraker-, a dus la destramarea unei retele formate din romani si albanezi, iar un roman si doi albanezi au fost arestati, simultan, la Bacau si Londra.
Mijloace moderne de lupta impotriva crimei organizate
Infractiunile ce tin de domeniul crimei organizate se manifesta in sfere tot mai diversificate de activitate. Daca ne-am obisnuit deja cu traficul cu masini furate, cu contrafacerea de moneda sau contrabanda, nu putem sa nu remarcam aparitia unui nou gen de delicte, cum ar fi fraudele informatice. Pana in prezent, politistii de la Crima Organizata au cercetat 97 de plangeri si au anchetat in stare de arest 24 de persoane, care au produs un prejudiciu estimat la 300.000 dolari. Specializarea deosebita a determinat infiintarea unei noi structuri, Serviciul de combatere a frundelor informatice, in componenta caruia intra profesionisti instruiti cu sprijinul Serviciului secret american si al FBI.
Pentru o mai ridicata eficienta a activitatii, MAI pregateste infiintarea unor servicii judetene de combatere a crimei organizate, coordonate de centrele zonale si care sa fie sub comanda inspectoratelor de judet.