Home Actualitate Traficul de fiinte umane va fi sanctionat cu pedepse de pana la...

Traficul de fiinte umane va fi sanctionat cu pedepse de pana la 25 de ani

DISTRIBUIŢI

– Studiile de specialitate releva faptul ca, in Romania, victime ale acestui flagel pot cadea persoane din toate categoriile sociale, prin diferite forme de -recrutare-: promisiune mincinoasa sau rapire efectiva.

– Primul pas important in combaterea acestui fenomen ar putea fi facut prin promulgarea unui proiect de lege care prevede pedepse mult mai dure pentru traficanti.

– Proiectul prevede ca traficul de persoane majore, ca si cel de minori, sa fie pedepsit cu sanctiuni grave – inchisoare pana la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

400.000 de sclavi, traficati in mai putin de doi ani

Conform unor rapoarte ale unor institutii internationale, Romania este principala tara de origine a traficului cu persoane, in special femei, catre Turcia, Italia, Grecia si Balcani, pentru exploatarea sexuala. Relevant este in acest sens faptul ca Jandarmeria italiana apreciaza ca, in fiecare seara, la Roma se prostitueaza 2.000-3.000 de persoane, circa 40% fiind tinere originare din Romania, controlate de mafia albaneza.

Tot rapoarte ale unor institutii internationale catalogheaza tara noastra ca fiind principala sursa de alimentare a retelelor de trafic cu copii, exploatati in diverse munci, in Occident. La randul lor, si barbatii romani fac obiectul exploatarii, in special in domeniul muncii agricole, in tari precum Grecia, Iugoslavia sau Italia.

Din datele Organizatiei Internationale a Migratiei am aflat ca, numai din ianuarie 2000 pana in prezent, au fost inregistrate aproximativ 400.000 de victime ale acestui fenomen. Evident, numarul victimlor nedeclarate este mult, mult mai mare, in momentul de fata acestea aflandu-se sub exploatarea retelelor internationale de trafic. Practic, este vorba de sclavagism, fapt reliefat si de statisticile care arata ca, in 84% din cazuri, victimele sunt sechestrate inainte si dupa traficare, factorul constrangere fiind inregistrat in proportie de 70%. Persoanele traficate sunt trecute fraudulos peste frontiera, intr-o proportie de 80%.

Ingrijorator este faptul ca studiile de specialitate releva faptul ca victime ale acestui flagel pot cadea persoane din toate categoriile sociale, prin diferite forme de -recrutare-: promisiune mincinoasa sau rapire efectiva. Cu toate acestea, in momentul de fata, Romania nu are legi specifice pentru exploatarea umana, fapt care a determinat, de exemplu, Departamentul de Stat al SUA sa ne prezinte intr-un raport, publicat anul acesta, ca fiind una dintre tarile care nu depun eforturi in acest sens. In urma unor astfel de critici, dar si in contextul procesului de aderare la structurile euro-atlantice, autoritatile de la Bucuresti au facut demersuri reale pentru combaterea acestui fenomen. Astfel, in aprilie 2001, Guvernul a numit un coordonator national care sa combata exploatarea umana. De asemenea, s-a stabilit o comisie interministeriala care sa intocmeasca un proiect de lege pe aceasta tema.

Sperante intr-un proiect de lege

Proiectul de lege contine dispozitii care privesc prevenirea si sanctionarea traficului de persoane, protectia si asistenta acordate victimelor unui astfel de fenomen, procedurile judiciare desfasurate, precum si promovarea cooperarii intre state in acest domeniu.

Traficul de persoane majore, ca si cel de minori, este pedepsit cu sanctiuni grave – inchisoare pana la 25 de ani si interzicerea unor drepturi -, iar in cazul unor circumstante agravante, cum este savarsirea faptei de o persoana care face parte dintr-un grup organizat sau care a produs beneficii materiale importante, pedeapsa se majoreaza cu trei ani.

Acelasi proiect prevede o pedeapsa cu inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi sau detentia pe viata, in cazul in care traficul de minori a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei. Raspunderea penala a celui ce savarseste traficul nu este inlaturata prin consimtamantul persoanei traficate.

Proiectul de lege privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, elaborat de Ministerul Justitiei, a fost adoptat de cele doua Camere ale Parlamentului si este trimis spre promulgare.

Romania, intr-un context international periculos

Conform expertilor, fenomenul traficului de fiinte umane a crescut alarmant in ultimii ani, numai in 2000, la nivel mondial, profitul traficantilor ridicandu-se la suma de sase miliarde de dolari SUA. Daca la nivel national si international nu se iau masuri de prevenire si combatere a acestui fenomen, profiturile pot depasi sumele realizate din traficul de droguri sau de arme.

Tarile-sursa sunt cele ale fostului bloc comunist, tari care se confrunta cu un nivel de trai scazut al cetatenilor, ceea ce conduce la existenta unor zone de risc pentru proliferarea fenomenului. Tarile-tinta pentru traficul de fiinte umane sunt tarile dezvoltate, iar victimele acestui fenomen ce atinge grav drepturile omului, indeosebi demnitatea umana si integritatea persoanei, sunt, de cele mai multe ori, copiii si femeile.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.