
Administrația PSD a capitalei oferă zi de zi bucureștenilor un trafic de coșmar. Cu guvernul teleormanizat și cu Primăria Capitalei pandelizată, coaliția PSD-ALDE pare iubită de majoritatea celor care ies la vot. Ore întregi se pierd în mașină, autobuz sau tramvai iar la metrou, la orele de vârf, e o mare de oameni care încearcă să se urce în trenuri. După ce presa a relatat ieri că Viorica Dăncilă nu a ajuns la întâlnirea pe care o avea cu Jean-Claude Juncker la aeroportul Băneasa, guvernul a transmis un comunicat din care rezultă că cei 8 km dintre Palatul Victoriei și Aeroportul Băneasa au fost parcurși de coloana oficială a premierului României în 30 de minute, ceea ce înseamnă o viteză medie de deplasare de 16km/h. Ca să fie clar, pentru administrația Firea aceasta este o viteză enormă. Conform comunicatului oficial, Viorica Dăncilă a plecat la ora 17.30 de la Palatul Victoria spre Aeroportul Băneasa și la ora 18.00 a intrat în aeroport dar Juncker care a aterizat la 17.48 plecase deja spre hotel. Ghinion!
La numirea în funcție în ianuarie 2018, premierul Viorica Dăncilă i-a satisfăcut fantezia lui Liviu Dragnea și a renunțat la protecția ofițerilor SPP, fiind protejată de echipaje ale Jandarmeriei.
Fostul președinte Traian Băsescu a explicat luni seara, la emisiunea România 9 de la TVR 1, cum funcționează comunicarea între instituții când un demnitar străin ajunge în România și ce rol are SPP-ul. „E o chestiune consistentă de nefuncționare a statului. Nu poți să înlocuiești structuri specializate cu structuri care știu să se bată și să dea cu gaze…” a spus Traian Băsescu, referindu-se la întâlnirea ratată dintre premierul Viorica Dăncilă și Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.
Principalele declarații ale lui Traian Băsescu:
– SPP-ul este o mașinărie. De exemplu: dacă trebuie să sosească un demnitar la Otopeni, SPP-ul este cu oduă ore înainte pe aeroport. SPP-ului i se subordonează toate instituțiile statului atunci când SPP-ul execută o misiune. Deci SPP-ul nu este o cămașă pe care o dai jos și îmbraci cămașa Jandarmeriei.
– și mai este un element: Niciun demnitar din lumea asta, serviciul de protocol al niciunui demnitar nu va contacta Jandarneria română când vine în România. Există lege și convenție internațională, este contactat SPP-uldin România, pentru protecție. Structura asta mică are autoritate totală pe misiune.
– SPP-ul, cu certitudine, a știut ora exactă la care sosește avionul. Dacă doamna Dăncilă n-a avut protecție SPP și a avut Jandarmeria, sunt convins că biata Jandarmerie n-a știut unde să sune nici măcar la ROMATSA. Pentru că, de exemplu, o întârziere de 10-15 minute a premierului la sosire, vă asigur că dacă era cu protecție SPP, SPP-ul ținea avionul în aer până ajungea demnitarul.
– E o chestiune consistentă de nefuncționare a statului. Nu poți să înlocuiești structuri specializate cu structuri care știu să se bată și să dea cu gaze…
– protocolul Comisiei Europene a informat protocolul Guvernului, protocolul Președinției, despre sosire – ora sosirii. Se întâmplă că drumul de la Bruxelles la București este cu 20 de minute mai scurt decât cel de la București la Bruxelles. Categoric SPP-ul a știut, a știut ora la care sosește. Dar stăpânul SPP-ului este demnitarul pe care îl are în protecție. Presupun că Jandarmeria, care avea misiunea s-o ducă pe doamna Dăncilă, trebuia să informeze SPP-ul asupra întârzierii doamnei Dăncilă.
– pe de altă parte, și dacă întâlnirea era cu președintele României, dacă demnitarul pe care grupul respectiv de la SPP îl are în protecție spune „Plecăm!”, pleacă. Nu stă. Demnitarul este stăpânul.
– este jenant. Echivalentul lui Jean-Claude Juncker în România este premierul. Nu prea se cade să te aștepte premierul la aeroport. Domnul Juncker trebuia să facă o vizită la Palatul Victoria, într-o întâlnire nu de un sfert de oră, ci de o jumătate de oră, dar foarte probabil, scrisoarea idioată pe care a trimis-o cu „lovitura de stat în România” l-a făcut pe Jean-Claude Juncker să nu mai aibă niciun fel de respect pentru premierul din România. Așa ceva se practică când un înalt demnitar se află într-o călătorie lungă și face o escală.
– întâmplarea cu doamna Dăncilă și modul expeditiv în care a tratat-o Jean-Claude Juncker este expresia respectului pe care îl au pentru actualul guvern, nu pentru România.