Home Actualitate Tragedia din Munții Apuseni valorează 287.000 de euro

Tragedia din Munții Apuseni valorează 287.000 de euro

DISTRIBUIŢI

Avionul școlii Superioare de Aviație Civilă implicat în accidentul din Apuseni este asigurat la Omniasig, iar polița emisă acoperă riscul de deces sau invaliditate totală permanentă în cazul piloților și pasagerilor până la suma totală de 287.500 euro.
Polița a fost încheiată pentru perioada 13 mai 2013-12 mai 2014 și acoperă toate cele 16 avioane și elicoptere ale școlii Superioare de Aviație Civilă, care a plătit 160.020 lei pentru asigurare.
Potrivit poliței, daunele provocate terților de prăbușirea aeronavei Britten Norman Islander BN 2A-27 (indicativ YR-BNP) sunt acoperite de Omniasig până la suma maximă de 8,05 milioane de euro.
Suma asigurată în caz deces și invaliditate totală permanentă este de 287.500 euro pentru piloți și pasageri, în cazul unui zbor comercial.
Această sumă se împarte la numărul persoanelor prezente la bordul aeronavei la momentul accidentului.
Pentru un zbor școală, suma asigurată este de 115.000 euro pentru piloți, elevi și pasageri.
"Omniasig Vienna Insurance Group confirmă faptul că aeronava implicată în tragicul accident de luni, 20 ianuarie, aparținând școlii Superioare de Aviație, era asigurată la compania noastră prin intermediul unei polițe de răspundere civilă față de terți și a unei polițe de asigurare de accidente a personalului navigant și a pasagerilor. Mai multe detalii vor putea fi stabilite pe măsură ce vor evolua investigațiile oficiale aflate în desfășurare", se arată într-un răspuns al asigurătorului remis la solicitarea MEDIAFAX.
Omniasig nu a prezentat și informații privind asigurarea piloților și a pasagerilor sau a aeronavelor.
Compania este parte a grupului Vienna Insurance Group (Austria), care deține peste 99% din acțiunile asigurătorului român. Societatea este al doilea jucător pe piața asigurărilor.
Pilotul Adrian Iovan și o studentă și-au pierdut viața după ce un avion de mici dimensiuni la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba.
La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor -, o studentă și doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan și copilotul Răzvan Petrescu.
Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.
Epava avionului și victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munți Apuseni și localnici. În zona unde a aterizat forțat avionul a fost trimis și un elicopter de la SMURD Mureș, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceții.
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.
Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi și traumatisme, sunt conștiente și au fost internate la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență, ultimii doi răniți fiind aduși la UPU Cluj marți dimineață, în jurul orei 4.30.

Mihai Niculescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.