Principalii candidaţi din şapte partide politice europene au semnat angajamentul Transparency International la Bruxelles.
Înainte de alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, Transparency International lansează un angajament prin care îndeamnă candidaţii la europarlamentare să îşi afirme sprijinul pentru o Uniune Europeană cu o politică de integritate reînnoită. Stand up for Integrity face apel la potenţialii membri ai Parlamentului European să facă din etică şi transparenţă fundamentul viitoarelor lor activităţi parlamentare.
Pe lângă susţinerea propunerii noastre de politică publică, semnatarii se angajează să respecte şi următoarele acţiuni specifice:
* Publicarea detaliilor cu privire la utilizarea indemnizaţiilor, acceptarea întâlnirilor doar cu lobbişti înregistraţi şi publicarea online a întâlnirilor cu aceştia;
* Să se distanţeze după plecarea din Parlamentul European. În sensul că deputaţii europeni nu vor face lobby pentru o organizaţie din Registrul de transparenţă al UE în timp ce primesc indemnizaţia tranzitorie;
* Sprijinirea creării unui organism independent pentru supravegherea etică, în vederea monitorizării conflictelor de interese.
„Este imperativ ca viitorii noştri europarlamentari să îşi asume personal responsabilitatea pentru o conduită bazată pe transparenţă şi integritate. Cu valori democratice aflate sub atac în multe părţi ale Europei, Parlamentul European trebuie să fie un model de politică deschisă şi responsabilă, condus cu cele mai înalte standarde de integritate. Parlamentul a făcut paşi importanţi în această direcţie în ultimii cinci ani, dar mai sunt multe de făcut”, a declarat Carl Dolan, directorul Transparency International EU.
În plus, campania stabileşte patru priorităţi ale politicii anticorupţie pentru a fi aprobate atât de către potenţialii membri ai PE, cât şi de candidaţii principali, aşa numiţii capi de listă (sau Spitzenkandidaten). Aceştia din urmă sunt nominalizaţi de către partidele politice europene pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene şi vor juca un rol vital în protejarea drepturilor fundamentale şi supravegherea reînnoirii democratice în Uniunea Europeană.
Până în prezent, 14 candidaţi eligibili desemnaţi de Partidul Popular European (EPP), Partidul Socialiştilor Europeni (PES), Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Partidul Verzilor Europeni, Partidul Stângii Europene, Alianţa Liberă Europeană (EFA), DiEM25/Primăvara Europeană s-au angajat să sprijine priorităţile Transparency International în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept, prevenirea intrării în UE a indivizilor corupţi şi a banilor iliciţi ai acestora, sprijinirea unui organism independent de etică al UE şi sprijinirea transparenţei legislative. Textul integral al acestor priorităţi poate fi găsit aici.
„Corupţia este unul dintre cele mai mari obstacole în calea realizării unei Uniuni Europene construite pe domnia legii, cooperare democratică şi justiţie socială. Prin urmare, solicităm viitorului preşedinte al Comisiei Europene să ni se alăture şi să pună integritatea în centrul a tot ceea ce face şi reprezintă UE”, a continuat dl Dolan.
Solicitările şi sugestiile de îmbunătăţire pe care Transparency International le propune se bazează pe o experienţă de 25 de ani în combaterea corupţiei, atât în Uniunea Europeană, cât şi în afara graniţelor UE. Încurajăm candidaţii la alegerile pentru Parlamentul European să viziteze www.transparency.eu/euelections2019 pentru a semna angajamentul şi pentru a susţine integritatea în Europa.
Candidaţii care au semnat până în prezent angajamentul:
* Manfred Weber, Partidul Popular European (EPP)
* Frans Timmermans, Partidul Socialiştilor Europeni (PES)
* Margrethe Vestager, Violeta Bulc, Guy Verhofstadt, Emma Bonino, Nicola Beer, Katalin Cseh and Luis Garicano, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE)
* Ska Keller and Bas Eickhout, Partidul Verzilor Europeni
* Violeta Tomic, Partidul Stângii Europene
* Oriol Junqueras, Alianţa Liberă Europeană (EFA)
* Yanis Varoufakis, DiEM25/Primăvara Europeană