Paula Seling și Ovi, reprezentanții României la Eurovision 2014, s-au situat pe locul al 12-lea în finala care a avut loc sâmbătă seară, la B&W Hallerna din Copenhaga, în timp ce Conchita Wurst din Austria a câștigat competiția.
Eurovision Song Contest 2014 s-a desfășurat în Copenhaga după ce ediția de anul trecut a concursului a fost câștigată de Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei, cu piesa „Only Teardrops”.
Astfel, ediția din 2015 a concursului Eurovision se va desfășura în Austria, după ce Conchita Wurst a câștigat competiția din acest an, cu piesa „Rise like a Phoenix”, care a obținut un total de 290 de puncte.
„Această seară le este dedicată tuturor celor care cred într-un viitor cu pace și libertate. Suntem uniți și suntem de neoprit”, a declarat Conchita Wurst.
Pe următoarele două locuri în clasament s-au situat Olanda, cu 238 de puncte, și Suedia, cu 218 puncte.
Reprezentanții României, Paula Seling și Ovidiu Cernăuțeanu (Ovi), au concurat în finala Eurovision Song Contest 2014 cu piesa „Miracle”, compusă de Ovi, Phillip Halloun, Victor Forberg Skogberg și Frida Amundsen.
Reprezentanții României au obținut un total de 72 de puncte. Cele mai multe puncte au fost acordate României de Moldova – 12, Spania, Austria, Israel și Malta – câte 8.
La rândul său, România a acordat 12 puncte Suediei, 10 puncte – Ungariei și 8 puncte – Austriei.
„Vă mulțumim tuturor pentru susținere. Ne-am dorit să vă facem mândri și sperăm că am reușit. Credeți în continuare în miracole și se vor împlini”, este mesajul publicat de Paula Seling și Ovi pe pagina de Facebook.
„Thank you Europe! See you next year in Austria! (Mulțumim, Europa. Ne vedem anul viitor în Austria, n.r.). Vă mulțumim pentru voturi! Nu ne oprim aici!”, au mai scris Paula Seling și Ovi pe pagina de Facebook.
Anterior, imediat după ce a cântat pe scena de la Copenhaga, Paula Seling a declarat pentru MEDIAFAX: „A fost ca și cum aș fi cântat pentru ultima dată… Am dat toată pasiunea de care sunt în stare, pentru toți românii, pentru toată #TeamMiracle. Sper că s-a simțit. De acum nu mai e în puterea noastră. Doamne ajută!”.
Paula Seling și Ovi au mai reprezentat România în 2010, când, în finala care a avut loc la Oslo, au ocupat poziția a treia.
37 de țări au participat la ediția din acest an a Eurovision. Dintre acestea, în finala de sâmbătă au concurat 26 de țări: Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Islanda, Norvegia, România, Armenia, Muntenegru, Polonia, Grecia, Austria, Germania, Suedia, Franța, Rusia, Italia, Slovenia, Finlanda, Spania, Elveția, Ungaria, Malta, Danemarca, Olanda, San Marino și Marea Britanie.
Ca și la edițiile precedente, cele mai multe dintre țări au votat pe considerente regionale, acordând punctaj maxim în special vecinilor geografici, sau pe considerente politice.
În decizia finală au contat în proporție de 50% votul telespectatorilor și 50% votul unui juriu de specialitate.
Doar românii din străinătate au putut să îi voteze pe reprezentanții României, urmărind concursul la televiziunea publică din țara în care se află.
Rezultatele votului publicului din România au fost anunțate, ca și în ultimii ani, de Sonia Argint Ionescu.
Finala Eurovision 2014 de la Copenhaga a fost transmisă în direct de TVR 1, TVR HD, TVR Internațional și tvrplus.ro.
Eurovision este o competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa. Prima ediție a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveția. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiștii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: Abba, Julio Iglesias, Celine Dion și Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecției naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.
Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, s-a clasat pe locul al 13-lea în concursul a cărui finală a avut loc la Malmö. Cezar a participat la Eurovision 2013 cu piesa „It’s My Life” (muzică și versuri Cristian Faur).
Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.