Home Actualitate Trei dintre capii hotilor de motorina din Constanta s-au predat

Trei dintre capii hotilor de motorina din Constanta s-au predat

DISTRIBUIŢI


Trei dintre capii retelei de hoti de combustibili din judetul Constanta – arestati in lipsa si dati in urmarire generala – s-au predat Politiei Judetene (IPJ), la sfarsitul acestei saptamani. Caracota Nicu (42 de ani) si Vasile Sponti (39 de ani) s-au prezentat, vineri seara, impreuna cu avocatul lor, la arestul IPJ, iar Anton Caracota (36 de ani) s-a predat sambata dimineata. Procurorii au dispus, sambata, arestarea pentru cinci zile a celor trei, invinuiti de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals material in inscrisuri oficiale, evaziune fiscala, asociere in vederea comiterii de infractiuni. Anchetatorii au probat deocamdata ca cei trei, impreuna cu Elena Draghici – administrator al SC Miralen SA Constanta, arestata in urma cu patru zile – au prejudiciat statul cu aproape 40 miliarde de lei.

O teapa de aproximativ 40 miliarde de lei

Potrivit procurorilor, in perioada 2001-2002, Nicu Caracota si Vasile Sponti, ajutati de mai multe persoane, au falsificat documente contabile si le-au folosit in numele unor firme fantoma – Silva Impex si White Oil Impex. Toata operatiunea urmarea de fapt imbogatirea lor prin inselarea altor societati, iar demersurile efectuate vizau valorificarea motorinei sustrase. Pe numele celor doi complici ai Elenei Draghici (administrator al firmei Miralen, care, la inceputul saptamanii trecute, a fost arestata pentru 30 zile) procurorii au anulat mandatele de 30 zile si au emis altele pentru o perioada de cinci zile, sub acuzatiile de fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Sambata dimineata, politistii IPJ au avut surpriza sa-l vada si pe cel de-al treilea complice al lui Draghici. Anton Caracota (37 ani), insotit de aparatorul lui, a venit si el la sediul politiei pentru a se preda.

Caracota se folosea de o identitate falsa

Procurorii spun ca, folosindu-se de numele si buletinul de identitate al unui oarecare Petrica Madularescu, Anton Caracota, ajutat de mai multe persoane, a falsificat, in perioada 2001-2002, documente contabile pentru incasarea unor sume de bani care erau rezultatul inregistrarii in mod fictiv in evidentele contabile ale unor firme, ca urmare a unor tranzactii comerciale nereale ori realizate prin intermediul unor societati fantoma. Aproximativ 25 miliarde de lei au fost ridicate prin intermediul Cooperativei de Credit Banco Tour Constanta.

Intrucat mandatul emis in lipsa a fost anulat, si impotriva lui Anton Caracota anchetatorii au dispus arestarea pe termen de 5 zile sub acuzatiile de fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals privind identitatea.

Alti doi complici sunt in libertate

Mandate de arestare in lipsa au fost emise si impotriva lui Sabin Iofcea (38 ani) si Valentin Vasa. Primul este cercetat pentru comiterea infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, evaziune fiscala si fals la legea contabilitatii, iar cel de-al doilea pentru furt calificat. In perioada 2001- 2002, Iofcea a falsificat acte contabile folosindu-se de firme fantoma pentru a se sustrage de la plata taxelor si impozitelor datorate statului. La randul sau, Vasa a participat la sustragerea motorinei din conductele Petrotrans. Cei doi indivizi se sustrag urmaririi penale, motiv pentru care anchetatorii au dispus arestarea lor in absenta.

Pana in prezent, in acest caz au fost arestate 10 persoane.

Tentaculele caracatitei au ajuns si la Barlad

Cercetarile in cazul furtului de combustibil de la Constanta au inceput in noaptea de 6 spre 7 ianuarie anul acesta, cand politistii au descoperit o cisterna plina cu 35 tone de motorina abandonata in spatele Penitenciarului Valea Seaca, de langa Basarabi. Initial, politistii constanteni au descoperit ca persoanele implicate in furtul de combustibil sustrageau cantitati impresionante de motorina din conducta Petrotrans. Din extinderea cercetarilor au aflat insa ca, in ultimii trei ani, acestia au furat si din rafinariile din tara sute de vagoane de combustibil.

Pentru a pacali statul, cei patru se foloseau de firme fantoma din mai multe zone ale tarii si, in acest fel, nu mai achitau contravaloarea combustibilului. Una dintre aceste firme este, se pare, si Nera Dren Impex SRL din Barlad, al carei patron, Nelu Bahna, este de negasit. Pe de alta parte, sediul firmei lui Bahna figureaza intr-un imobil al carui proprietar n-a auzit niciodata de acesta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.