Home Actualitate Trei primari, doi viceprimari și doi consilieri locali, găsiți în stare de...

Trei primari, doi viceprimari și doi consilieri locali, găsiți în stare de incompatibilitate de către ANI

DISTRIBUIŢI

 

Trei primari, doi viceprimari și doi consilieri locali, din județele Neamț, Arad, Giurgiu, Bihor, Brăila și Botoșani, au fost găsiți în stare de incompatibilitate de către inspectorii Agenției Naţionale de Integritate care au stabilit că aceștia au deținut, simultan și alte funcții, atât la instituții publice cât și la societăți comerciale. ANI a anunțat, miercuri, că cei găsiți în incompatibilitate sunt Ioan Duminică – primarul comunei Oniceni, județul Neamț, Gheorghe Petru Feieș – primarul orașului Sebiș, județul Arad, Ioan Florin Ciul – primarul comunei Bocsig, județul Arad, Cristian Nichita – viceprimarul comunei Mihai Bravu, județul Giurgiu, Dumitru Viorel Dumitru – fost viceprimar al comunei Copăcel, județul Bihor, Maria Coroș – consilier local în CL Brăila și Otilia Mariana Puiu – consilier local în CL Dorohoi, județul Botoșani.

Astfel, potrivit ANI, Ioan Duminică este în incompatibilitate încă din 1 iulie 2008, întrucât este și administrator al SC Consumcoop Luceafărul Societate Cooperativă SRL, iar în perioada 27 septembrie 2012 – 19 aprilie 2013 a fost membru în Consiliul de Administrație al Școlii cu clasele I-VIII Oniceni, județul Neamț. De asemenea, Ioan Duminică a fost angajat cu contract individual de muncă la SC Consumcoop Luceafărul Societatea Cooperativă SRL (în perioada 1 iulie 2008 – 1 martie 2010) și la SC Casa de Ajutor Reciproc „Venus” SRL, în perioada 1 august 2008 – 30 septembrie 2011.

Gheorghe Petru Feieș a fost în incompatibilitate în perioada 17 iunie 2008 – 22 aprilie 2013, întrucât a deținut atât funcția de primar, cât și pe cea de administrator al unei societăți comerciale, iar edilul Ioan Florin Ciul este în incompatibilitate din 4 iunie 2008, întrucât are și calitatea de reprezentant al Ciul Ioan Florin „MCP” Întreprindere Familială.

În schimb, în cazul viceprimarului Cristian Nichita, ANI a constat că se află în incompatibilitate din 16 iulie 2012, întrucât este și reprezentant al primarului în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale „Dumitru Constantin” din localitatea Mihai Bravu. Dumitru Viorel Buda a fost în incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de viceprimar din 27 iunie 2012 până pe 21 ianuarie 2013, întrucât în acea perioadă a fost și administrator al unei societăți comerciale.

Maria Coroș este în incompatibilitate din 19 septembrie 2012, întrucât ocupă atât funcția de consilier local, cât și pe cea de președinte al Adunării Generale a Acționarilor a SC Administrația Piețelor și Târgurilor SA Brăila. Consilierul local Otilia Mariana Puiu a fost în incompatibilitate în perioada 24 iulie 2012 – 5 iunie 2013, întrucât societatea comercială la care aceasta este asociat, din 27 februarie 2008, a livrat produse în valoare totală de 20.605,65 lei Primăriei Municipiului Dorohoi. Potrivit ANI, cei șapte aleși locali au încălcat următoarele prevederi ale Legii 161/2003: articolul 87, alineatul 1, literele c), d) și g), potrivit căruia „funcţia de primar și viceprimar (…) este incompatibilă cu: calitatea de funcționar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia, funcția de (…) administrator, membru al consiliului de administrație (…) la societățile comerciale (…) precum și la instituțiile publice, calitatea de comerciant persoană fizică”; articolul 88, alineatul 1, litera e), potrivit căruia „funcția de consilier local este incompatibilă cu (…) funcția de președinte (…) al adunărilor generale ale acționarilor sau asociaților la o societate comercială de interes local (…)”; articolul 90, alineatul 1, potrivit căruia „consilierii locali (…) care au (…) calitatea de (…) asociat la societățile comerciale (…) nu pot încheia contracte (…) de furnizare de produse (…) cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local (…)”. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, a precizat ANI. Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective. Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.