În minuta deciziei TMB se arată că:”Confirmă măsura arestării preventive dispusă față de inculpat. Dispune punerea în executare a mandatului de arestare preventivă cu o durată de 30 de zile cu începere de la data încarcerării, 6 noiembrie, până la 5 decembrie, inclusiv”.
Constantinescu urmează să fie dus joi seară la Constanța, unde Tribunalul Constanța va decide, vineri, dacă va confirma un alt mandat de arestare în lipsă emis pe numele președintelui suspendat al CJ Constanța în dosarul privind Centrul Militar Zonal.
„În Turcia am ajuns la recomandarea medicilor din SUA, a căror recomandare de a rămâne acolo cu tratamentul am refuzat-o. Ei au spus să mă opresc la Istanbul cu toate documentele medicale și să cer la o clinică de acolo punct de vedere. Am fost la clinica Neolife din Istanbul, la medicul Urfat”, a spus Nicușor Constantinescu la Tribunalul București, unde un judecător urmează să confirme mandatul de arestare emis pe numele acestuia.
Președintele suspendat al CJ Constanța a povestit instanței despre intervențiile chirurgicale pe care le-a suferit în SUA, o prostatectomie radicală, în urma căreia a suferit două abcese.
„Așa cum am susținut și astăzi în fața instanței de judecată, au fost chestiuni de natură obiectivă care l-au împiedicat pe acesta să revină în țară la momentul la care i-a expirat perioada acordată pentru părăsirea țării, în sensul că din actele medicale care au fost emise de medicii din SUA s-a confirmat faptul că starea medicală a domnului Constantinescu îl pune în imposibilitatea de a reveni în condiții normale din Statele Unite în România, întrucât acest lucru i-ar periclita grav nu numai sănătatea, ci chiar viața”, a declarat avocatul lui Constantinescu, Marius Mocanu, după terminarea ședinței de judecată.
El a explicat că în situația în care nu va fi confirmat mandatul de arestare preventivă și se va dispune o măsură de control judiciar, va trebui formulată o cerere subsecventă în cadrul procedurii de control judiciar, prin care se va solicita permisiunea instanței de judecată ca Nicușor Constantinescu să se poată deplasa în vederea continuării tratamentului medical în Istanbul.
Potrivit apărătorilor lui Constantinescu, în funcție de decizia care se pronunță joi, Nicușor Constantinescu urmează să fie transferat la Tribunalul Constanța, pentru că el trebuie să fie adus în termen de 24 de ore de la momentul reținerii în fața unui judecător, iar la Constanța vor fi reluate toate discuțiile de la TB.
„Nicușor Constantinescu a dorit să vină din SUA cu escală prin Istanbul în România, motivat de împrejurarea că a refuzat pe de o parte efectuarea radioterapiei în Statele Unite al Americii, gândindu-se că după întoarcerea în România, în baza consultului pe care urma să-l facă în Istanbul, putea să stabilească o schemă de tratament în Turcia, având în vedere criteriul de proximitate, care îi permitea să participe atât la procesele penale, cât și să-și poată continua tratamentul cu radioterapie”, a mai spus avocatul.
Tribunalul București a confirmat joi mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Nicușor Constantinescu.
Constantinescu a venit la București joi din Turcia, după ce fusese reținut marți de Poliția din Istanbul.
Președintele suspendat al CJ Constanța s-a aflat pentru mai mult timp în SUA, unde a fost supus unor intervenții chirurgicale. Pe numele său a fost emis un mandat de arestare preventivă de instanțele din România, deoarece nu s-a mai întors în țară la data stabilită de procurorii DNA.
Nicușor Constantinescu este cercetat în trei dosare, în unul dintre ele fiind trimis în judecată pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obținerea de foloase necuvenite.
Alături de Constantinescu a fost trimis în judecată și Adrian George Gâmbuțeanu, director general al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.
În rechizitoriu, procurorii au reținut că Adrian Gâmbuțeanu, cu sprijinul lui Nicușor Constantinescu, a refuzat în mod repetat să pună la dispoziția Curții de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în anii 2011, 2012 și 2013.