Home Actualitate Tribunalul București l-a pus în libertate pe Mihai Bucurenciu

Tribunalul București l-a pus în libertate pe Mihai Bucurenciu

DISTRIBUIŢI

Mihai Bucurenciu, acuzat în 2000 de răpirea și sechestrarea unor persoane, faptă pentru care a fost condamnat în 2003 la 10 ani de închisoare, a fost eliberat în urma unei sentințe a Tribunalului București prin care se schimbă inclusiv pedeapsa. Astfel, magistrații Tribunalului București au decis vineri să anuleze în parte sentința dată de ICCJ în anul 2003 potrivit căreia pentru faptele sale Bucurenciu trebuia să stea 10 ani după gratii și să-l condamne pe acesta la 3 ani de închisoare cu suspendare. Pe de altă parte, aceeași instanță a decis să-l elibereze de îndată pe Bucurenciu, care se află încarcerat la Penitenciarul Giurgiu, astfel că de vineri acesta este liber. Magistrații au mai precizat în sentință că din cei trei ani de închisoare cu suspendare se va scădea perioada în care acesta a fost încarcerat, adică aproximativ 2 ani de zile, la care se adaugă și cele câteva zile de arest pe care acesta le-a executat în Belgia la sfârșitul anului 2000. De asemenea, magistrații au stabilit o perioadă de încarcerare de 5 ani pentru Bucurenciu, perioadă  în care dacă va comite o altă infracțiune va fi dus după gratii pentru a-și executa timpul de pedeapsă rămas.
Mihai Bucurenciu, dat în urmărire generală și internațională la începutul anilor 2000, a fost arestat  în urmă cu doi ani în aerogara din Râmnicu Vâlcea. „Am luat hotărârea să revin în țară pentru a mă preda și pentru a-mi face dreptate. Am considerat că acum este momentul deoarece lucrurile s-au schimbat fundamental în mentalitatea instituțiilor statului. Mi-am lichidat toate afacerile pe care le-am avut în Europa, respectiv în Belgia și Olanda, mi-am contactat avocatul, căruia i-am împărtășit intențiile de a mă preda“, a declarat Mihai Bucurenciu în momentul arestării. Ulterior el a fost dus la Penitenciarul Colibași pentru a-și executa pedeapsa, de unde a fost transferat la penitenciarul Giurgiu, iar vineri a fost pus în libertate.

O „afacere“ de aproape jumătate de milion de dolari

La începutul anului 2000, bucureșteanul Valentin Răducan a reclamat faptul că a fost sechestrat timp de o lună și bătut pentru a fi determinat să vorbească despre dispariția a 420.000 de dolari din portbagajul autoturismului omului de afaceri Mihai Bucurenciu. În urma plångerii depuse de Răducan, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Ilie Alexandru (Sandu Geamănu), Amet Metin, Iulian State, Sorin Stan, Ion Stoian, Florian Stoenescu, Corina Luiza Leuca, Gheorghe Raduț (zis Dorde), Marius Mihail Toader (zis Pinky), Aurelian Ștefan Tănăsescu (zis Auraș), Ioan Ștefan Popa (zis Ștef), precum și a lui Mihai Bucurenciu. Cele 12 persoane au fost acuzate după ce, în 14 februarie 2000, Valentin Răducan (28 ani) a reclamat Poliției orașului Breaza că a fost răpit timp de o lună de un grup de persoane, printre care se afla și patronul firmei Prolux din București, Mihai Bucurenciu, care l-a acuzat că i-ar fi furat 420.000 de dolari din portbagajul mașinii. Răpitorii l-au sechestrat pe tånar în diferite imobile din Capitală, iar, după un timp, l-au transportat într-o casă de vacanță, proprietatea lui Bucurenciu, situată în orașul Breaza, de unde Răducan a reușit să fugă. Tånărul le-a declarat politiștilor că răpitorii l-au torturat fizic și psihic. De altfel, potrivit expertizelor medicol-legale aflate la dosar, tånărul prezenta mai multe traumatisme dintre care și un traumatism cranio-cerebral închis.

Dosarul „Portbagajul“ a „decapitat“ conducerea IGP

La momentul acela, ministrul de Interne, Constantin Dudu Ionescu, a dispus efectuarea unei anchete de către Direcția de Combatere a Crimei Organizate, dar și o anchetă internă dirijată de Inspectoratul General al Poliției, în legătură cu suspiciunile legate de tergiversarea soluționării unor cauze, soluții de netrimitere în judecată, achitări sau puneri în libertate ale unor persoane implicate și în cazul Mihai Bucurenciu. În urma acestor verificări, generalului Bot, atunci șeful Poliției Capitalei, i-a fost suspendată, pe cinci luni, indemnizația de conducere. La jumătatea lunii octombrie a anului 2000, generalul Mircea Bot a fost destituit de la conducerea Poliției Capitalei, ministrul de Interne motivånd că acesta era „obosit“.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.