Home Actualitate Tribunalul Mures l-a condamnat pe ginerele fostului sef al Securitatii din Ludus

Tribunalul Mures l-a condamnat pe ginerele fostului sef al Securitatii din Ludus

DISTRIBUIŢI

Tribunalul Mures a dat ieri sentinta in dosarul in care fostul director al -Romvelo- Ludus, Ioan Borda, fost vicepresedinte al PSD Mures a fost trimis in judecata de PNA (DNA) pentru fapte de coruptie. Astfel, pentru infractiunea de luare de mita, Borda a primit 3 ani de puscarie, in timp ce pentru folosirea cu rea-credinta a bunurilor societatii, fostul director de la -Romvelo- Ludus, firma specializata in productia de anvelope a primit inca un an de puscarie. Prin contopirea pedepselor, instanta a stabilit ca Borda are de executat 3 ani de puscarie, din care se va scadea perioada cat acesta a stat in arest preventiv, adica aproape un an de zile. De asemenea, pentru o perioada de doi ani, fostului director de la -Romvelo- Ludus ii sunt interzise o serie de drepturi, printre care acelea de a alege si a fi ales in functii publice. Solutia data ieri de Tribunalul Mures nu este insa de finitiva si se asteapta contestarea ei, atat de procurorii anticoruptie, deoarece pentru ambele capete de acuzare s-a aplicat pedeapsa minima prevazuta de lege, dar si de catre Ioan Borda care pe tot parcursul procesului s-a declarat nevinovat.

Borda -a fost lucrat- de directorul sau comercial

Precizam ca Ioan Borda a fost director general la societatea -Romvelo- Ludus pana in decembrie 2003 cand a fost debarcat in urma unei intelegeri intre actionarii companiei, printre care si fiul directorului comercial Aurelia Lungu cu care Borda se afla in relatii de prietenie. Odata cu debarcarea sa din functie, Borda, ginerele fostului sef al Securitatii din Ludus a fost arestat preventiv de procurorii anticoruptie de la Targu-Mures in baza unui autodenunt depus chiar de directorul comercial de pe atunci de la -Romvelo-, Aurelia Lungu, fiind acuzat de procurori de luare de mita in foma continuata, delapidare, abuz in serviciu in forma calificata si de folosirea fondurilor si bunurilor firmei cu rea credinta. Procurorii declarau la data arestarii lui Borda, ca din 1998 pana in decembrie 2003, inculpatul a pretins si primit in mod repetat sume de bani in scopul incheierii de contracte preferentiale pentru livrarea de produse ale societatii catre o serie de firme capusa si a dispus totodata livrarea produselor in mod preferential acestei firme. Suma care i se imputa lui Borda ca ar fi primit-o drept mita pentru aceste -facilitati- oferite firmelor capusa din jurul societatii Romvelo se ridica la peste 1,2 miliarde de lei.

AGA de la Romvelo l-a descarcat de gestiune pe 2003

In ciuda acuzatiilor aduse de procurori, Adunarea Generala a Actionarilor l-a descarcat de gestiune pe 2003 pe Ioan Borda. Mai mult, potrivit raportului prezentat de comisia de cenzori la AGA amintita, fabrica de anvelope de la Ludus a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri fata de anul precedent cu aproape un miliard de lei. Potrivit aceluiasi raport, la 31.12.2003, firma inregistra un profit brut de 9,6 miliarde de lei, -aferent cu precadere inregistrarii ca si venituri neimpozabile a sumei de 12,8 miliarde de lei, reprezentand scutiri la plata a majorarilor si penalitatilor conform Hotararii de Guvern 40/2002-. Profitul a rezultat din diferenta intre veniturile totale de circa 83,1 miliarde de lei si cheltuielile totale de 73,4 miliarde. La sfarsitul anului 2003, conform aceluiasi raport, fabrica de anvelope inregistra creante neincasate de 23 de miliarde de lei si datorii catre furnizori interni, contributii la bugetul de stat si dividende de 26,2 miliarde de lei.

Potrivit rezultatului unui raport de evaluare intocmit de Expo Cons si prezentat de asemenea in sedinta AGA, au fost stabilite valori pentru matritele pe care, conform rechizitoriului intocmit de PNA, Romvelo le-a achizitionat la un pret supraevaluat, de aproximativ 4 miliarde de lei. Prin metoda valorii de inlocuire, valoarea acestora a fost stabilita de expert la 4 miliarde de lei plus TVA, in timp ce prin metoda capacitatii beneficiare, valoarea matritelor a fost fixata la 3,9 miliarde de lei plus TVA, expertul recomandand aceasta ultima evaluare, de aproximativ 4,6 miliarde de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.