Cabinetul Tăriceanu a ținut să ne lase la plecare o amintire "frumoasă", pentru a-l ține minte mulți ani de-acum încolo.
Proprietarii care s-au grăbit să-și înregistreze mașinile până la 15 decembrie, pentru a evita plata taxei auto triplate, au avut ieri o surpriză. Cei care s-au înghesuit dis de dimineață la casieriile administrațiilor financiare au aflat că taxa a fost majorată cu o săptămână mai devreme decât anunțase, inițial, Guvernul.
În ordonanța de urgență a Guvernului, publicată luni în Monitorul Oficial (MO), nu este menționată data de la care taxa va fi triplată, astfel că prevederile actului normativ au intrat în vigoare la momentul publicării în MO. Deși se zvonea că Guvernul va repara "greșeala" printr-o erată, persoanele care au achitat ieri taxa au plătit după noul sistem de calcul.
Ordonanța menționează însă că, începând din 15 decembrie, autovehiculele a căror capacitate cilindrică nu depășește 2.000 de centimetri cubi (cmc) și care sunt înmatriculate pentru prima dată în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene sunt exceptate de la plata taxei de poluare până la data de 31 decembrie 2009. De asemenea, începând de luni, 8 decembrie, sunt exceptate de la plata taxei auto toate mașinile conforme normelor Euro 5 și Euro 6, precum și vehiculele electrice și hibride.
Tot ieri, administrațiile financiare au primit noul software prin care este calculată taxa, precum și "Monitorul Oficial" în care este publicată ordonanța.
Refuzată de ministrul mediului
Ministrul mediului, Korodi Attila, s-a declarat nemulțumit de graba cu care a fost luată decizia de triplare a cuantumului taxei de poluare, fără consultări interne și fără aprobarea Comisiei Europene, astfel că a refuzat să semneze actul normativ emis de Executiv în acest sens.
Ministrul Korodi a declarat că a refuzat să-și pună semnătura pe actul normativ prin care se instituie noile valori ale taxei de poluare, ordonanța de urgență fiind semnată de secretarul de stat liberal din Ministerul Mediului, Lucia Varga. "Sunt nemulțumit de faptul că nu a existat o analiză serioasă înainte ca această măsură să fie luată. Nu au existat nici consultările obișnuite cu cei de la Comisia Europeană, nici obișnuita analiză pe care o făceam de obicei atunci când vorbeam despre vreo modificare a taxei auto", a declarat Korodi, citat de Mediafax.
În opinia sa, măsura de ajustare a taxei ar fi trebuit luată, eventual, de viitorul Executiv, acesta fiind, potrivit ministrului, un gest de fair-play.
Proteste și avertismente la CE
Zeci de persoane s-au adunat ieri la prânz în fața Prefecturii Bistrița-Năsăud pentru a protesta, nemulțumite că, deși se anunțase că taxa de mediu se va majora începând cu 15 decembrie, a fost deja percepută cu noua valoare.
Directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud, Corneliu David, a declarat că ordonanța de urgență a Guvernului prin care s-a instituit majorarea taxei de primă înmatriculare la mașinile second-hand a intrat în vigoare în data de 8 decembrie, motiv pentru care și Finanțele au modificat tarifele.
Oamenii au stat la cozi și au protestat și în alte orașe. Sute de șoferi clujeni au așteptat în frig, două ore, deschiderea ghișeelor. Unii spun că au stat la coadă și luni, dar nu au reușit să-și depună dosarele.
Comisia Europeană a atenționat deja Guvernul că ordonanța de suspendare a taxei auto conține "o problemă tehnică", în sensul că taxa ar trebui ridicată și pentru vehiculele uzate Euro 4 înregistrate în UE între 15 decembrie 2008 și 31 decembrie 2009 și aduse în România după acest interval.
Reprezentanții CE au declarat în repetate rânduri că statele membre pot stabili singure nivelul de taxare auto, dar conform principiului nediscriminării, în sensul majorării taxei atât pentru mașinile rulate, cât și pentru cele noi.